Ολυμπιακός: Ο μήνας που τα κρίνει όλα 

Από τη Νέα Σμύρνη και ως τις 22 Δεκέμβρη ο Ολυμπιακός παίζει τα... πάντα σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Μέχρι τουλάχιστον τα... επόμενα. 

Ο Ολυμπιακός έχει έναν Γολγοθά μπροστά του. Έναν μήνα με συνεχόμενους αγώνες σε Ελλάδα και Champions League, που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της ομάδας. Έναν μήνα, στον οποίο ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του καλούνται να πάρουν… άριστα, προκειμένου ο Ολυμπιακός να παραμείνει στην κορυφή της Σούπερ Λίγκας και να συνεχίσει στην Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβριο.

Από σήμερα (23/11) ο Ολυμπιακός και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπαίνει στον σημαντικότερο μήνα του 2019.  Οι Ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους ένα τούνελ οκτώ πολύ δύσκολων αναμετρήσεων ως τις 22 Δεκεμβρίου, οι οποίες θα κρίνουν πολλά. Συγκεκριμένα, θα δώσουν έξι ματς πρωταθλήματος από το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο ως τον Βόλο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ανάμεσα σε Πλατεία και Θεσσαλία θα κάνει… ενδιάμεσες στάσεις με ΠΑΟΚ εντός, Παναιτωλικός εκτός, Αστέρας Τρίπολης εκτός, ΑΕΛ εντός. Παράλληλα, θα παίξει τις δυο τελευταίες παρτίδες του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στο Λονδίνο την Τρίτη με την Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο (!) και στο Φάληρο με τον Ερυθρό Αστέρα (11/12). Οι Πειραιώτες το επόμενο διάστημα θα δίνουν ουσιαστικά ένα ματς κάθε 84 ώρες! Δεν το λες και απλό αυτό που περιμένει τον Πέδρο Μαρτίνς και τους ποδοσφαιριστές του.

Γιατί αυτός ο μήνας είναι ο σημαντικότερος, μέσα στο 2019 όταν έχουν προηγηθεί ένα σωρό πράγματα με κορυφαίο την ίδια την παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από το μονοπάτι «μη πρωταθλητών»; Έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα δεν έχει και τόση σημασία πια τι προηγήθηκε.

Οι επόμενες εβδομάδες θα βάλουν δύο-τρεις μεγάλες απαντήσεις στο πιάτο μας. Αν οι Ερυθρόλευκοι θα παραμείνουν στην κορυφή της Σούπερ Λιγκ 1, με την είσοδο του νέου έτους όταν αλλάζουν οι συσχετισμοί στο καλεντάρι. Με τι διαφορά θα μπουν στη νέα χρονιά και πως θα την διαχειριστούν στην πρώτη σεζόν που το πρωτάθλημα καταλήγει σε πλέι-οφ.

Και βέβαια τι ακολουθεί στην Ευρώπη; Οι Πειραιώτες μπορούν με δύο νίκες να φτάσουν ως τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Πιθανότατα τους φτάνει μια (αυτή με τον Αστέρα στο Φάληρο) για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ που μοιάζει και η πλέον ρεαλιστική κατάληξη. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο του αποκλεισμού. Και μάλιστα αυτό μπορεί να συμβεί άμεσα. Την Τρίτη. Αν ο Ολυμπιακός χάσει στην Αγγλία από την Τότεναμ και ο Ερυθρός Αστέρας επικρατήσει της Μπάγερν στο Βελιγράδι. Δύσκολο, αλλά υπαρκτό. Οπότε προφανώς μπαίνει και αυτό στον λογαριασμό.

Κάθε βαθμός μετραέι

Πως θα βγουν λοιπόν οι Πειραιώτες από αυτό το τούνελ; Προφανώς κάνοντας ένα βήμα την φορά. Γιατί με έναν τρόπο όλα πλέον είναι αλυσίδα. Νίκη το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου θα σημαίνει τουλάχιστον τη διατήρηση του +2 από τον ΠΑΟΚ οκτώ βράδια προτού οι νταμπλούχοι εμφανιστούν στο Καραϊσκάκη για ένα από εκείνα τα ματς των έξι βαθμών που μπορεί να κρίνουν… μισό τίτλο. Ιδανικά η παρέα του Ελ Αραμπί και του Σουντανί μπορεί έπειτα από αυτές τις δύο αγωνιστικές να βρεθούν στο +5 από τον βασικό ανταγωνιστή τους στην παρτίδα του τίτλου. Και να το κάνουν με τον ορίζοντα να φέρνει αλλαγές. Γιατί ως εδώ ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ είχαν ένα ματς την εβδομάδα και ο Ολυμπιακός «διαβολοβδομάδες». Από τον Γενάρη, θα είναι όλοι στα ίδια. Οι Πειραιώτες ως τώρα στο πρωτάθλημα έχουν χάσει 4 βαθμούς. Η ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό ήρθε μετά την υπερπροσπάθεια κόντρα στη Τότεναμ στο Καραϊσκάκη. Εκείνη στην Ξάνθη σε ένα εννιαήμερο που πριν είχε το Ολυμπιακός-ΑΕΚ και έπειτα το Μπάγερν-Ολυμπιακός. Συνθήκη που κάνει τον καθένα να σκεφτεί πως αν η ομάδα του Μαρτίνς δεν είχε το Τσάμπιονς Λιγκ, μπορεί σήμερα να μετρούσε ακόμη και 10 νίκες σε ισάριθμα ματς πρωταθλήματος.

Πάντα δυσκολεύεται στη Νέα Σμύρνη

Είπαμε όμως, πλέον δεν έχει σημασία τι προηγήθηκε. «Καίει» αυτό που έρχεται. Πέρσι στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος έπεσε στο 90΄+2΄ με το γκολ του Χασάν (0-1). Πρόπερσι στο 87΄από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κώστα Φορτούνη (3-4). Όποιος μπορεί να νιώσει τον «παλμό» του πρωταθλήματος ξέρει ότι και σήμερα θα γίνει μάχη στην πλατεία. Ξέρει επίσης ότι οι δύο εβδομάδες που πέρασαν βρήκαν τον Ρέντη άδειο. Είχε 13 διεθνείς ο Ολυμπιακός. Αν υπολογίσει κανείς και τους τραυματίες; Θα καταλάβει γιατί ο Πορτογάλος προπονητής επιστράτευσε τη μισή ομάδα Νέων (5 παίκτες) ώστε να μπορεί να κάνει προπόνηση μέχρι την Τετάρτη. Προνόμιο και τιμή για κάθε κλαμπ να έχει τόσους διεθνείς ποδοσφαιριστές στο ρόστερ του. Στην πραγματικότητα όμως και ένας πρώτης τάξεως μπελάς όταν έρχεται η ώρα για τα «προσκλητήρια». Ο μπελάς να έχεις στη διάθεση σου ουσιαστικά δύο προπονήσεις με όλους τους ποδοσφαιριστές, πριν μπεις στον μήνα της «κρίσης».

Το παρελθόν οδηγός για το μέλλον!

Η διακοπή που αφήνουμε πίσω είναι η «τρίτη» μέσα στη σεζόν. Το τρίγωνο των οκτώ ημερών που σχηματίζεται μπροστά στον Ολυμπιακό είναι το έκτο! Συνέβη τον Αύγουστο (τα δύο ματς πρόκρισης με την Κράσνονταρ και ενδιάμεσα η πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον Αστέρα Τρίπολης). Συνέβη στην καρδιά του Σεπτέμβρη (Βόλος- Τότεναμ εντός, Παναθηναϊκός εκτός). Αρχές Οκτώβρη (Λαμία εντός, Ερυθρός Αστέρας-Άρης εκτός), Στο τελευταίο δεκαήμερο του ίδιου μήνα (ΟΦΗ, Μπάγερν, ΑΕΚ εντός έδρας). Συνέβη και πριν την διακοπή (Ξάνθη-Μπάγερν εκτός, Ατρόμητος εντός). Η ως τώρα ανταπόκριση σπουδαία. Η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που είναι από μόνη της μια μεγάλη κατάκτηση. Αλλά και τα υπόλοιπα:  9 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες και αυτές αποκλειστικά στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Και δεν είναι ημερολογιακό το θέμα. Είναι αμιγώς ποδοσφαιρικό. Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι συνεργάτες του είναι υποχρεωμένοι αυτά τα «τρίγωνα» να τα αντιμετωπίζουν ενιαία. Να χρησιμοποιούν τους ποδοσφαιριστές με… το ρολόι, να παίζουν το χαρτί του rotation. Να αναζητούν τον τρόπο που η ομάδα θα διατηρήσει τη φρεσκάδα της ως το τέλος αυτής της αποστολής. Έτσι θα πρέπει να γίνει και τώρα. Σήμερα με τον Πανιώνιο. Την Τρίτη στο Λονδίνο με τη Τότεναμ. Την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη. Η αντίστροφη μέτρηση μόλις ξεκίνησε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από