Λίγο πριν συμμετάσχει στο πρωτάθλημα μπέιζμπολ της Νορβηγίας, η MLB κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Λουκά Σούκερα, τον καλύτερο Ελληνα παίκτη μπέιζμπολ.
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον καλύτερο Ελληνα παίκτη μπέιζμπολ έχει κάνει η Major League Baseball, η διοργανώτρια αρχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος των Ηνωμένων Πολιτειών που φυσικά είναι και το πιο δημοφιλές στον κόσμο.
Με τίτλο «Ο τελευταίος Έλληνας παίκτης θέλει να φέρει το μπέιζμπολ πίσω στη χώρα» γράφει για την ένταξη του Λουκά Σούκερα στην ομάδα Βαλερένγκα του Οσλο προκειμένου να αγωνίζεται καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρωτάθλημα.
Αφού αναφέρει την πορεία του αθλήματος μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες Αθήνα 2004 και την κατασκευή δύο γηπέδων, φτάνει στο σήμερα και στην απουσία σοβαρής δραστηριότητας στο άθλημα.
Ο 23χρονος γεννημένος στη Νέα Σμύρνη Σούκερας γνώρισε το μπέιζμπολ σε ηλικία 12 ετών όταν φίλος του τον κάλεσε να παίξει σε μία ομάδα με νεαρά παιδιά. Όταν έπιασε το ρόπαλο στα χέρια του, η ζωή του άλλαξε.
«Είχα την πρώτη μου προπόνηση με τα άλλα παιδιά και το ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά», είπε ο Σούκερας στο MLB.com. «Παίξαμε πραγματικά μερικά παιχνίδια με τις άλλες ομάδες και μου άρεσε πραγματικά η εμπειρία. Το να μπορώ να έχω συμπαίκτες στην ίδια ηλικία και να ανταγωνίζομαι μεταξύ τους ήταν υπέροχο. Δίναμε αγώνες ή ένα φιλικό παιχνίδι κάπου κάθε εβδομάδα ή δύο. Είχαμε ένα τουρνουά. Είχαμε μια πολύ σωστή εμπειρία παίζοντας μπέιζμπολ» πρόσθεσε ο Σούκερας που αναφέρθηκε και στα γήπεδα των Ολυμπιακών. «Παλιά είχαμε τουλάχιστον δύο προπονητικά γήπεδα και το μεγάλο γήπεδο για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είχαμε επίσης δύο γήπεδα σόφτμπολ. Είχαμε αρκετές εγκαταστάσεις. Νομίζω ότι είχαμε το καλύτερο γήπεδο μπέιζμπολ στην Ευρώπη.»
Στα 17 του ο νεαρός αθλητής βρήκε κάποιους άλλους παίκτες με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική και άρχισε να παίζει μαζί τους, όπου έβρισκαν κάποιους χώρους. Ωστόσο αυτό δεν κράτησε πολύ και αναζήτησε νέους τρόπους για να εξασκεί το αγαπημένο του άθλημα.
Τη βοήθεια την βρήκε από τον Τομ Μαζαράκη, έναν Ελληνα γενημμένο στη Νέα Υόρκη που επέστρεψε πίσω στα 15 του και είναι ο άνθρωπος που κρατά ζωντανό το άθλημα στην Ελλάδα, έχοντας πλέον τη θέση του general manager της Εθνικής ομάδας.
Ο Σούκερας αγωνίστηκε για λίγο στην Εθνική ομάδα, στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2021 στη Λιθουανία και μετά ο Μαζαράκης του βρήκε ομάδα στη Βουλγαρία, τους Blagoevgrad Buffaloes.
«Ήταν η πρώτη μου φορά που ήμουν μέλος μιας κανονικής ομάδας. Αυτά ήταν τα πρώτα μου μαθήματα ως παίκτης του μπέιζμπολ. Πώς αντιδράς όταν ξεκινά ένα παιχνίδι ή όταν κάνεις ένα λάθος. Έτσι αναπτύσσεις την προσωπικότητά σου στο γήπεδο. Έχουν γήπεδο, έχουν εγκαταστάσεις όπου μπορείς πραγματικά να προπονηθείς εκεί. Κάθε πόλη έχει τουλάχιστον ένα γήπεδο. Η Σόφια έχει δύο γήπεδα και ένα γήπεδο σόφτμπολ. Υπάρχουν παιχνίδια, έχεις την ευκαιρία να παίζεις πραγματικά», είπε ο Σούκερας.
Μετά από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και βοήθησε την Εθνική ομάδα, παρά τα προβλήματα με την έλλειψη γηπέδων, να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Ο Σούκερας μαζί με άλλα 14 άτομα, πήραν πρόσφατα άδεια προπονητή. Μπορεί να μην υπάρχουν γήπεδα αλλά υπάρχουν πλέον άνθρωποι που μπορούν να διδάξουν το παιχνίδι στα παιδιά. «Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου», είπε ο Σουκεράς, «γιατί αν θέλεις να έχεις ομάδα, πρέπει να έχεις προπονητές. Αυτό είναι λοιπόν το μεγάλο πρώτο βήμα για την Ελληνική Ομοσπονδία, ξεκινώντας από την αρχή».
Λίγο πριν φύγει για τη Νορβηγία, ο Σούκερας τόνισε: «Όντας ο μόνος ενεργός παίκτης του μπέιζμπολ στην Ελλάδα, αισθάνομαι ότι όλοι ελπίζουν να το ξεκινήσω ξανά. Το όνειρό μου είναι να γίνει κάτι και να φτιάξω ένα γήπεδο να έχουμε τον δικό μας χώρο ώστε να μπορούμε να ξεκινήσουμε από κάπου».
Προσπάθειες έχει ξεκινήσει και η Ομοσπονδία μπέιζμπολ-σόφτομπολ, υπό την προεδρία του Κωστή Λιαρομμάτη, διδάσκοντας το άθλημα σε μαθητές σχολείων, καθώς οι άνθρωποι του μπέιζμπολ δηλώνουν σίγουροι ότι όταν ένα παιδί πιάσει το ρόπαλο στο χέρι, θα ερωτευτεί αμέσως το άθλημα.