Formula 1 – Εντός έδρας νίκη για τον Φερστάπεν και επιστροφή στην κορυφή

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο μεγάλος νικητής στο Grand Prix της Ολλανδίας και επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας των οδηγών. Δεύτερη και τρίτη θέση για την Mercedes, με Χάμιλτον και Μπότας.

Το σκηνικό είχε στηθεί τέλεια. Οι Ολλανδοί είχαν κατακλύσει τις κερκίδες της πίστας του Ζάντβορτ και περίμεναν να δουν το δικό τους παιδί, τον Μαξ Φερστάπεν να πανηγυρίζει την νίκη.

Ο 23χρονος οδηγός της Red Bull δεν τους απογοήτευσε και πέρασε πρώτος την καρό σημαία του τερματισμού για έβδομη φορά την φετινή σεζόν. Ο Φερστάπεν συνδύασε τη νίκη και με την επιστροφή του στην κορυφή της βαθμολογίας των οδηγών, προσπερνώντας τον Λιούις Χάμιλτον, με τον Βρετανό να τερματίζει δεύτερος, παίρνοντας και τον έξτρα βαθμό του ταχύτερου γύρου. Στην τρίτη θέση, ο ομόσταβλός του στην Mercedes, Βάλτερι Μπότας.

Ήταν ένας αγώνας χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις, με μόλις τρεις οδηγούς να τερματίζουν στον ίδιο γύρο, καθώς οι υπόλοιποι βρέθηκαν τουλάχιστον έναν πίσω. Το βραβείο για τον οδηγό της ημέρας κατέληξε στον Σέρχιο Πέρες, ο οποίος ξεκίνησε από το pit lane, αλλά κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι την όγδοη θέση.

Ο αγώνας

Η εκκίνηση στο ηλιόλουστο Ζάντβορτ ήταν πεντακάθαρη, με τους έξι πρώτους να παραμένουν στις θέσεις του μετά την συμπλήρωση του πρώτου γύρου, ενώ και στις πίσω θέσεις δεν υπήρχαν «δράματα».

Ο Φερστάπεν έχτισε με το «καλημέρα» μια σημαντική διαφορά από τον Χάμιλτον, η οποία έφτασε μέχρι τα 3 δευτερόλεπτα. Ο Βρετανός δεν μπορούσε να πλησιάσει τον Ολλανδό της Red Bull και έτσι ανέλαβε δράση η στρατηγική της Mercedes.

Η γερμανική ομάδα τράβηξε στα πιτ τον Χάμιλτον στον 21ο γύρο για να του βάλει την μεσαία γόμα. Η Red Bull απάντησε κάνοντας το ίδιο με τον Φερστάπεν στον αμέσως επόμενο γύρο και κράτησε τον Ολλανδό μπροστά από τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Το «όπλο» της Mercedes ήταν ο Μπότας, στον οποίο έδωσε οδηγία να κόψει τον ρυθμό του ώστε να κολλήσει από πίσω του ο Φερστάπεν και να δώσει την ευκαιρία στον Χάμιλτον να κάνει το προσπέρασμα στον Ολλανδό.

Ωστόσο, ο οδηγός της Red Bull τους πρόλαβε στον 32ο γύρο, περνώντας τον Φινλανδό στη ευθεία εκκίνησης – τερματισμού, με τον Χάμιλτον να κάνει το ίδιο, στιγμές αργότερα.

Πλέον, το παιχνίδι ήταν ανάμεσα στους δύο, οι οποίοι κινούνταν στον ίδιο ρυθμό, με την διαφορά να μένει στο 1,5 δευτερόλεπτο.

Στον 40ο γύρο, η Mercedes τράβηξε τον Χάμιλτον στα πιτ για αλλαγή ελαστικών, με τον Φερστάπεν να μπαίνει στον επόμενο γύρο και να βάζει την σκληρή γόμα.

Ο Βρετανός άρχισε να πιέζει στον 55ο γύρο, κατεβάζοντας την διαφορά στο 1,5 δευτερόλεπτο. Ωστόσο, η μέση γόμα δεν μπορούσε να του δώσει το κάτι παραπάνω και ο Φερστάπεν δεν αντιμετώπισε περαιτέρω προβλήματα, φτάνοντας εύκολα μέχρι το τέλος και πανηγυρίζοντας την νίκη μπροστά στους συμπατριώτες του.

Ο Χάμιλτον ολοκλήρωσε δεύτερος, με τον Μπότας να ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Ο Πιέρ Γκασλί με την Alpha Tauri τερμάτισε τέταρτος και να ακολουθούν στην πέμπτη ο Λεκλέρ, στην έκτη ο Αλόνσο, στην έβδομη ο Σάινθ, στην όγδοη ο Πέρες, στην ένατη ο Οκόν και την βαθμολογούμενη δεκάδα να συμπληρώνει ο Νόρις.

Αλλαγή είχαμε και στην κορυφή της βαθμολογίας των οδηγών, με τον Φερστάπεν να περνά πρώτος με 224,5 βαθμούς και να αφήνει στους 221,5 τον Χάμιλτον.

Το επόμενο Grand Prix είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου στο «ναό» της ταχύτητας, την Μόντσα.

Η τελική κατάταξη του αγώνα

Η βαθμολογία των οδηγών

Η βαθμολογία των κατασκευαστών

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από