Η Ελλάδα τερμάτισε στη 12η θέση και έμεινε άνετη στην πρώτη κατηγορία.
Η απαισιοδοξία και το σοκ της πρεμιέρας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Μαδρίτη, έγινε ηλιαχτίδα φωτός τη δεύτερη μέρα, πίστη για τη σωτηρία την τρίτη για να έρθει εν τέλει μια μάλλον εύκολη παραμονή στην πρώτη κατηγορία την τέταρτη και τελευταία μέρα της διοργάνωσης.
Και στο φινάλε των αγώνων, όσες και όσοι μετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέβαλαν, νίκησαν στην πλειοψηφία τους τους βασικούς αντιπάλους μας, που ήταν οι Ούγγροι, οι Ουκρανοί και οι Φινλανδοί και ανανέωσαν την παραμονή της Ελλάδας στην ελίτ. Κερασάκι στην τούρτα, το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4Χ400 μ. μικτή.
Διαβάστε επίσης: Έκλεισε ο Σιπιόνι στον Ολυμπιακό (vids)
Αναλυτικά τι έγινε στα πέντε τελευταία αγωνίσματα:
Προσπάθεια αντάξια του ταλέντου της έκανε η Βασιλική Καλλιμογιάννη στα 3.000 μ. στιπλ. Με την ένατη θέση που κατέκτησε με χρόνο 10.00.57, βοήθησε αποφασιστικά την Ελλάδα να πατήσει στην 12η θέση, 33 πόντους πάνω από την ζώνη υποβιβασμού με μόλις τέσσερα αγωνίσματα να απομένουν.
Αν και η νικήτρια της κούρσας ήταν η Ιλόνα Μόνονεν με 9.49.21, οι Φινλανδοί είχαν μείνει αρκετά πίσω από την Ελλάδα στη βαθμολογία και απλώς μάζεψαν λίγο τη διαφορά. Η Βασιλική δεν έχασε επαφή με το πρώτο γκρουπ, παρά μόνο όταν έγινε η τελευταία αλλαγή. Με περίσσιες ψυχικές και σωματικές δυνάμεις πέρασε και την Ζίτα Ουρμπάν, εξασφαλίζοντας ότι οι 13οι Ούγγροι δεν θα μείωναν τη διαφορά.
Άλλη μια πρωτάρα σε αυτό το επίπεδο, η Ναταλία Μπέση, έκανε δύο φορές 6.18, στην πρώτη της προσπάθεια με άνεμο -0.6 και στην τρίτη με +0.2, ενώ ήταν άκυρη στη δεύτερη. Με αυτό το άλμα κατέλαβε την 13η θέση μπροστά από την Φινλανδή Τζέσικα Καχάρα και την Ουκρανή Αλίνα Λιστούνοβα. Πρώτη ήταν η Ιταλίδα Λαρίσα Ιαπικίνο με 6.92.
Ενθαρρυντικό ήταν το ξεκίνημα του Δημήτρη Τσίτσου στον ακοντισμό με βολή στα 71.41 σε ένα στάδιο όπου επικρατούσε σχετική άπνοια. Η δεύτερη ήταν λίγο καλύτερη, 71.73 και η τρίτη λίγο χειρότερη, στα 70.57. Ο 25χρονος πρωταθλητής, ο οποίος επέστρεψε φέτος ξανά δυνατός ύστερα από μακροχρόνιο τραυματισμό κράταγε την 8η θέση λίγο πριν ολοκληρωθεί η τρίτη προσπάθεια, αλλά τελικά βρέθηκε στην 10η. Ωστόσο, χάρισε ακόμα 7 βαθμούς στην Ελλάδα. Άνετα πρώτος ο Γερμανός Γιούλιαν Βέμπερ με 85.15.
Στα δύο τελευταία δρομικά αγωνίσματα, εξ αρχής γνωρίζαμε ότι δεν υπήρχαν ελπίδες για πολλούς βαθμούς. Ο Κώστας Σταμούλης στα 5.000 μ. έμεινε από την αρχή πίσω, προσπάθησε να κερδίσει τον Γκιέντρους Βαλίντσους, αλλά ο Λιθουανός τον ξεπέρασε στα τελευταία 200 μέτρα. Ο χρόνος του Σταμούλη ήταν 14.26.60. Πρώτος με εκπληκτικό φίνις ήταν ο Ολλανδός Νιλς Λάρος με 13.44.45.
Στα 4Χ400 μ. μικτή, έγινε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής με την Δήμητρα Τσουκαλά να παίρνει τη θέση της Λάουρας Ζενέγια. Πρώτος ξεκίνησε ο Βλαδίμηρος Ανδρεάδης, που έδωσε κοντά στη Λιθουανία και την Πορτογαλία. Η Ανδριάννα Φέρρα έδωσε 6η στον Γιώργο Φρανκς, χτίζοντας και μια καλά διαφορά, που μεγάλωσε ακόμα περισσότερο Στην έκτη θέση πήρε τη σκυτάλη και η Δήμητρα Τσουκαλά, σε μια σπάνια γι’ αυτήν κούρσα 400 μέτρων. Η σκυτάλη έφτασε στον τερματισμό σε 3.19.02, επίδοση που κατέρριψε το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ, το 3.20.81 από τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μινσκ toy 2019. Μετά την ακύρωση της Ελβετίας και με την Τσεχία πιο αρχή στη δεύτερη σειρά, η ελληνική τετράδα κατέλαβε την 12η θέση. Πρώτη η Πολωνία με 3.09.43.
Η τελική βαθμολογία
- Ιταλία 431,5
- Πολωνία 405,5
- Γερμανία 397
- Ολλανδία 384,5
- Μ. Βρετανία 381
- Ισπανία 378
- Γαλλία 354,5
- Πορτογαλία 300
- Σουηδία 288,5
- Ελβετία 286
- Τσεχία 283
- Ελλάδα 253
- Ουγγαρία 244,5
- Ουκρανία 231
- Φινλανδία 220,5
- Λιθουανία 178,5
Οι τρεις τελευταίες υποβιβάστηκαν. Τις θέσεις από τη Β’ κατηγορία παίρνουν Βέλγιο, Σλοβενία και Νορβηγία.