Ζημιές σε σπίτια και σχολεία – Στους δρόμους οι κάτοικοι υπό τον φόβο μετασεισμών

Ζημιές σε Μεσοχώρι, Δαμάσι και Λάρισα - Τι λένε οι σεισμολόγοι - Έκτακτη σύσκεψη στις 4 στον Τύρναβο.

Την ημέρα που αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ακόμα πιο αυστηρότερο lockdown, ένας ισχυρός σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας να βγουν ανάστατοι από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους. Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σε ορεινή περιοχή του Τυρνάβου, 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και την Ελασσόνα, τάραξε τους πολίτες της Θεσσαλίας και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Η πρώτη – και όπως όλα δείχνουν κύρια – σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:16 το μεσημέρι της Τετάρτης από το γνωστό ενεργό ρήγμα του Τυρνάβου. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός (είχε εστιακό βάθος μολις 10 χιλιόμετρα) και γι’αυτόν τον λόγο είχε και μεγάλη ισχύ και μεγάλη διάρκεια, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που άκουσαν τη χαρακτηριστική βοή του Εγκέλαδου.

Εκτεταμένες ζημιές κτιρίων καταγράφονται στα χωριά Μεσοχώρι, Βλαχογιάννη και Δαμάσι που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μικροζημιές παρατηρήθηκαν βέβαια σε όλη τη Θεσσαλία με αντικείμενα να πέφτουν από τη θέση τους σε σπίτια και καταστήματα.

Ακολούθησε μπαράζ δεκάδων μετασεισμών – με τον πιο δυνατό να φτάνει τα 5 Ρίχτερ – οι οποίοι επιτείνουν το άγχος των κατοίκων. Οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η ισχυρή μετασεισμική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί, ενώ μεγάλη μερίδα των κατοίκων παραμένει ακόμα σε εξωτερικούς χώρους έπειτα από σχετική σύσταση των αρχών.

Η στιγμή που χτύπησε ο Εγκέλαδος

Στην Καλαμπάκα:

 

Στα Τρίκαλα:

Στην Κοζάνη κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου:

Ζημιές γύρω από το επίκεντρο: «Έπεσαν» τμήματα κτιρίων – Μερική κατάρρευση κτιρίων και σχολείων

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστικήκαι κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες.

Στο Μεσοχώρι, μια γυναίκα κατάφερε την τελευταία στιγμή να βγει από το σπίτι της, ενώ όπως είπε στις αρχές ο άνδρας της ήταν εγκλωβισμένος σε αυτό. Ο άνδρας εντοπίστηκε ζωντανός. Ο άνδρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, είναι τετραπληγικός και απεγκλωβίστηκε σώος.

Άλλα πέντε άτομα απεγκλωβίστηκαν συνολικά στο Μεσοχώρι.

Οι ζημιές στο συγκεκριμένο χωριό είναι εκτατεμένες: κατέρρευσαν μερικώς τοίχοι και στέγες και άλλων οικιών.

Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και σε δύο εκκλησίες του Μεσοχωρίου.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου.

Στο χωριό Δαμάσι, κατέρρευσε μεσοτοιχία σε σχολείο το οποίο δεν λειτουργούσε λόγω των μέτρων του κοροναϊού.  

Γενικότερα, και στο Δαμάσι καταγράφηκαν πρωτοφανείς εικόνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από