Βρετανία: Υπογράφεται η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου

Πρόκειται για μία συμφωνία που επισημοποιεί την πρόθεση των δύο χωρών να συνεργάζονται ακόμα πιο στενά επί στρατιωτικών θεμάτων.

Υπογράφεται σήμερα, Τρίτη, η Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, από τους υπουργούς Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μπεν Γουάλας, στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ στη νότια Αγγλία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η εν λόγω Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, προβλέπει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο πλευρών, με συνεκπαιδεύσεις στρατιωτικών αλλά και επιτελικού προσωπικού.

Επίσης, προβλέπει κοινές ασκήσεις, ενώ θα καθορίσει και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών, όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Σεβασμός στο Δίκαιο της Θάλασσας στη συμφωνία

Παράλληλα, στην Διακήρυξη θα γίνεται σαφής αναφορά στον αμοιβαίο σεβασμό των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Δικαίου της Θάλασσας. Όπως προβλέπεται από την συμφωνία, κλιμάκιο των δύο υπουργείων Άμυνας θα συναντιούνται μια φορά το χρόνο για να την επικαιροποιούν.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από