Αθήνα: Μαζική συγκέντρωση και πορεία για το δικαίωμα στη στέγη

Η πορεία στην Αθήνα αποτέλεσε μέρος ενός διεθνούς κινήματος από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία ενάντια στην εμπορευματοποίηση της στέγασης

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 26 Απριλίου, πορεία για το δικαίωμα στην προσιτή στέγη, στο πλαίσιο των Παγκόσμιων Ημερών Δράσης Στέγασης, που φέτος κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε πάνω από 50 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Τα αιτήματα εκατοντάδων πολιτών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση είναι να μπει πλαφόν στα ενοίκια, να υπάρξουν δημόσια αποθέματα κατοικιών και προστασία από τους πλειστηριασμούς.

Διαβάστε επίσης: Τι άλλαξε στον Ολυμπιακό από την περυσινή σεζόν – Τα τέσσερα κλειδιά που τον στέλνουν ξανά στο Final Four (vids)

Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την πλατεία Κολοκοτρώνη στις 17:00 και οργανώθηκε ως απάντηση στην κερδοσκοπία που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, στις μαζικές εξώσεις και τους πλειστηριασμούς.

Συλλογικότητες και σωματεία όπως ο Συντονισμός Σωματείων και Συλλογικοτήτων για τη Στέγαση και οι Γειτονιές για το Δικαίωμα στη Στέγη έδωσαν το «παρών» στην πορεία, διεκδικώντας:

  • Θέσπιση πλαφόν στα μισθωτήρια.
  • Δημιουργία αποθεμάτων δημόσιας και κοινωνικής κατοικίας.
  • Νομοθετική προστασία από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα, η Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των Πλειστηριασμών πραγματοποίησε προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 16:00, οργανώνοντας μια συμβολική «κηδεία» για τη λαϊκή κατοικία.

Να σημειωθεί ότι η πορεία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αποτέλεσε μέρος ενός διεθνούς κινήματος από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία ενάντια στην εμπορευματοποίηση της στέγασης.

Η ανακοίνωση της ενωτικής πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών:

Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται η παγκόσμια ημέρα δράσεων για τη στέγη (ως τώρα ήταν πανευρωπαϊκή). Το γεγονός ότι τα κινήματα στέγης ενεργοποιήθηκαν με την αρχή της κρίσης, αποδεικνύει ότι το ζήτημα «στέγη» είναι από τα σοβαρότερα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη.

Στην Ελλάδα, μια χώρα πως ως την κρίση του 2010 χαρακτηριζόταν από υψηλή ιδιοκατοίκηση αλλά ταυτόχρονα από μηδενικές πολιτικές κοινωνικής κατοικίας, σήμερα το πρόβλημα αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και η κρίση στέγης ξεδιπλώνεται σε πολλά επίπεδα.

• Εκτίναξη των τιμών των ενοικίων που είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας δημόσιου ελέγχου των τιμών (πλαφόν ενοικίου, ενοικιοστάσιο κ.λπ. σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση της τουριστικοποίησης και της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων κενών ακινήτων.
• Επίθεση στην κατοικία μέσω της υπερχρέωσης με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να χάνουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς.
• Συνολική αύξηση του κόστους της στέγασης σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση ως προς την στεγαστική δαπάνη των νοικοκυριών σε σχέση με το μισθό με ποσοστό δαπάνης 45%.
• Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μηδενικές πολιτικές Δημόσιας- κοινωνικής κατοικίας.

Η κρίση στέγης δεν είναι ένα περιστασιακό γεγονός. Είναι αποτέλεσμα των πρακτικών που εφαρμόζουν οι οικονομικοί «παίκτες» της αγοράς, δηλαδή οι τράπεζες, οι κτηματομεσίτες, τα ταμεία-αρπακτικά και όσοι άλλοι κερδίζουν από τη βασική ανάγκη της στέγασης.

Η σταδιακή μετατροπή της στέγης από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και από εμπόρευμα σε χρηματιστηριακό προιόν έχει φέρει τα αποτελέσματα που ζούμε σήμερα. Κυβερνήσεις και πολιτειακοί θεσμοί, προστατεύουν και ενισχύουν την «αγορά» καταλύοντας το συνταγματικό δικαίωμα στη στέγαση.

Σε όλο τον κόσμο τα κινήματα στέγης οργανώνονται και δίνουν τις μάχες τους για το Δικαίωμα στη στέγαση με τη δημιουργία ενώσεων ενοικιαστών, συλλογικοτήτων ενάντια σε πλειστηριασμούς και εξώσεις, φορέων διεκδίκησης κοινωνικής η συνεταιριστικής κατοικίας, με αυτοοργανωμένες κοινότητες παραγωγής κατοικίας και με καταλήψεις.

Ενώνουμε τη φωνή μας και τους αγώνες μας με όλα αυτά τα κινήματα και διεκδικούμε:

• Προστασία των ενοικιαστών από τις αυξήσεις και τις εξώσεις. Θεσμοθέτηση πλαφόν ενοικίου.
• Προστασία της πρώτης κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις εξώσεις που θα ακολουθήσουν, με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας, την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το κούρεμα των δανείων. Απαγόρευση των εξώσεων όταν δεν υπάρχει στεγαστική πολιτική κοινωνικής κατοικίας.
• Να γεμίσουν τα άδεια σπίτια! Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 600.000 άδεια σπίτια. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άστεγοι ή άνθρωποι που ζουν σε απαράδεκτες στεγαστικές συνθήκες.

Η κατοικία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από