Πέρασε στην αιωνιότητα ο Πάπας Φραγκίσκος. Το ύστατο χαίρε στον ποντίφικα από χιλιάδες πιστούς και παγκόσμιους ηγέτες που έφτασαν στη Ρώμη για την κηδεία
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε στην Ιστορία… Μετά από 12 έτη επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας ολόκληρη η ανθρωπότητα θα θυμάται για πολλά χρόνια έναν ξεχωριστό θρησκευτικό ηγέτη που υπηρέτησε με ταπεινότητα και καθιέρωσε την άμεση επαφή με άτομα και λαούς, επιθυμώντας να είναι κοντά σε όλους.
Στο τελευταίο αντίο χειροκροτήματα ακούστηκαν καθώς το ξύλινο φέρετρο του εκλιπόντος ποντίφικα μεταφερόταν από τον βωμό της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την έναρξη της τελετής. Ο πάπας Φραγκίσκος εξυμνήθηκε ως ο προκαθήμενος που στάθηκε «ανάμεσα στους ανθρώπους, με ανοιχτή καρδιά προς όλους». Κατά τη διάρκεια της νεκρώσιμης λειτουργίας περισσότεροι από 400.000 πιστοί στη Ρώμη απέτισαν φόρο τιμής σε ένα ξέσπασμα αγάπης στον άνθρωπο που προέτρεπε: «Χτίστε γέφυρες, όχι τείχη».
Διαβάστε επίσης: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-4: «Τεσσάρα» και φουλ για πρωτάθλημα η ομάδα νέων των «ερυθρόλευκων»
Πέρασε στην αιωνιότητα ο ποντίφικας – Χιλιάδες πιστοί τον αποχαιρέτησαν
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και εκπρόσωποι των «απόκληρων» για τους οποίους ο Φραγκίσκος μιλούσε συχνά σε αντίθεση με τους προκατόχους του αλλά και τις πολιτικές ελίτ. Μετανάστες, άστεγοι, φυλακισμένοι, Ρομά και τρανς γυναίκες, που μένουν σε μοναστήρι στη Ρώμη, βρέθηκαν στη νεκρώσιμη ακολουθία αλλά και στην υποδοχή της σορού του στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης.
Μια… άτυπη σύνοδος κορυφής
Στη νεκρώσιμη ακολουθία στο Βατικανό παρευρέθηκαν δεκάδες διεθνείς ηγέτες και βασιλείς συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επανειλημμένα συγκρουστεί με τον Φραγκίσκο για το μεταναστευτικό, και της συζύγου του, Μελάνια. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Τραμπ είχε μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση πριν από την τελετή με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μια φωτογραφία έδειχνε τους δύο άντρες να κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον σε καρέκλες μέσα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Μια άλλη εικόνα τους έδειχνε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Άλλοι προσκεκλημένοι ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε τελευταία φορά με τον Φραγκίσκο στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Απουλία τον Ιούνιο του 2024, ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Περισσότεροι από 2.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ταξίδεψαν στη Ρώμη για να καλύψουν την εκδήλωση.
«Μας έδωσε ελπίδα…»
Ο Φραγκίσκος, 88 ετών, πέθανε τη Δευτέρα μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και άμεσα πατήθηκε το «κουμπί» για μια σειρά από τελετουργίες αιώνων και μια τεράστια, σχολαστικά σχεδιασμένη επιχείρηση που είχε να συμβεί στην Ιταλία από την κηδεία του Ιωάννη Παύλου Β’ τον Απρίλιο του 2005.
Κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό, πλήθος κόσμου απλωνόταν κατά μήκος της Via della Conciliazione, του δρόμου που συνδέει την ιταλική πρωτεύουσα με το Βατικανό.
Ανάμεσα στους προσκυνητές ήταν η Rosa Cirielli και η φίλη της Pina Sanarico, που έφυγαν από τα σπίτια τους στον Τάραντο, στη νότια Ιταλία, στις 5 το πρωί και κατάφεραν να εξασφαλίσουν μια θέση μπροστά σε μια τεράστια οθόνη τηλεόρασης. «Όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν ζωντανός, μας έδωσε ελπίδα. Τώρα έχουμε αυτό το τεράστιο κενό», δήλωσε ο Cirielli. «Μας άφησε σε μια πολύ άσχημη περίοδο για τον κόσμο. Ήταν ο μόνος που ζητούσε δυνατά την ειρήνη».
Η ευαισθησία του πάπα Φραγκίσκου στους μετανάστες και τους πρόσφυγες
Η 90λεπτη λειτουργία τελέστηκε από 220 καρδιναλίους, 750 επισκόπους και περισσότερους από 4.000 ιερείς.
Ο επικεφαλής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Τζιοβάνι Μπατίστα, εκφώνησε τον επικήδειο ομιλία για τον αντίκτυπο που είχε ο πάπας Φραγκίσκος στην εκκλησία και στον κόσμο. «Ο πάπας βρέθηκε αντιμέτωπος με τους λυσσαλέους πολέμους των τελευταίων ετών, με την απάνθρωπη φρίκη», είπε ο Μπατίστα, και «ύψωσε αδιάκοπα τη φωνή του» για να ζητήσει ειρήνη.
Αναφερόμενος στην «ποιμαντική ηγεσία» του Πάπα Φραγκίσκου είπε πως διατηρήθηκε «μέσω της αποφασιστικής προσωπικότητάς του».
«Καθιέρωσε την άμεση επαφή με άτομα και λαούς, επιθυμώντας να είναι κοντά σε όλους, με ιδιαίτερη προσοχή σε όσους βρίσκονται σε δυσκολία, δίνοντας τον εαυτό του χωρίς μέτρο, ιδιαίτερα στους περιθωριοποιημένους», ανέφερε.
Από τον επικήδειο του Μπατίστα δεν έλειψε η εκτενή αναφορά στην ευαισθησία του πάπα Φραγκίσκου στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τόνισε ότι το πρώτο του ταξίδι ως πάπας ήταν στο νησί Λαμπεντούζα της νότιας Ιταλίας, το οποίο πολλοί πρόσφυγες χρησιμοποίησαν ως πύλη εισόδου στην ΕΕ.
Εκείνη η επίσκεψη ήταν «σημαντική», λέει, σημειώνοντας ότι το νησί συμβολίζει «την τραγωδία της μετανάστευσης, με χιλιάδες ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα».
Φυλακισμένοι, πρόσφυγες, τρανσέξουαλ και άστεγοι στο τελευταίο αντίο
Περισσότερα χειροκροτήματα και κραυγές «Papa Francesco!» μεταξύ του πλήθους ακούστηκαν καθώς ο εκλιπών ποντίφικας έκανε το τελευταίο του ταξίδι, πάνω σε ένα ειδικά προσαρμοσμένο παπικό όχημα, από το Βατικανό προς τον τάφο του στη βασιλική Santa Maria Maggiore στη συνοικία Esquilino της Ρώμης.
Πλαισιωμένο από μοτοσικλέτες της αστυνομίας, το όχημα, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε ένα από τα ταξίδια του Φραγκίσκου στο εξωτερικό, διέσχισε μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Τίβερη της Ρώμης, πριν προχωρήσει αργά κατά μήκος της Via Vittorio Emmanele, περνώντας από την Piazza Venezia, τη Ρωμαϊκή Αγορά και το Κολοσσαίο πριν φτάσει στη Santa Maria Maggiore, μια βασιλική που αγαπούσε ο Φραγκίσκος.
Τον Φραγκίσκο αποχαιρέτησε μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων φυλακισμένοι, πρόσφυγες, τρανσέξουαλ και άστεγοι, που περίμεναν την άφιξή του στα σκαλιά της βασιλικής του τέταρτου αιώνα.
Στη συνέχεια, οι καρδινάλιοι τέλεσαν την τελετή της ταφής, μια ιδιωτική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι από τους συγγενείς του Φραγκίσκου. Το φέρετρό του ευλόγησε ο καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ.
Ο πρώτος μη Ευρωπαίος πάπας εδώ και σχεδόν 13 αιώνες
Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος ποντίφικας εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα που δεν κηδεύεται με μεγάλες φανφάρες κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Αντ’ αυτού, το φέρετρό του ενταφιάστηκε σε μια μικρή κόγχη που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση κηροπήγιων.
Όπως ζητήθηκε στην τελευταία του διαθήκη, ο τάφος δεν θα διακοσμηθεί και θα αναγραφεί μόνο το παπικό του όνομα στα λατινικά: Franciscus. Το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί τον τάφο από την Κυριακή.
Ο Φραγκίσκος, που γεννήθηκε στην Αργεντινή, ήταν ο πρώτος μη Ευρωπαίος πάπας εδώ και σχεδόν 13 αιώνες. Κατά τη διάρκεια της 12ετούς παποσύνης του, ο φιλελεύθερος ποντίφικας αντιμετώπισε κάποιες έντονες προκλήσεις από δεξιούς καρδιναλίους. Εννέα ημέρες πένθους ξεκινούν από σήμερα, Σάββατο, ενώ το κονκλάβιο – η μυστική εκλογική διαδικασία για την επιλογή του νέου Πάπα – δεν αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασίες πριν από τις 5 Μαΐου.
Δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί, αν και ο Luis Antonio Tagle, ένας μεταρρυθμιστής από τις Φιλιππίνες, και ο Pietro Parolin, από την Ιταλία, είναι τα πρώτα φαβορί.
Το in και ο απεσταλμένος του στη Ρώμη, Αλέξανδρος Γαστεράτος, σας μετέφεραν με ήχο και εικόνα τη λαμπρή τελετή για τον θρησκευτικό ηγέτη που ενέπνευσε χιλιάδες πιστούς ανά τον κόσμο.