Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο νέος πρεσβευτής των Ταλιμπάν έδωσε τα διαπιστευτήριά του στη Ρωσία. Η Μόσχα εξέφρασε την ελπίδα για ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε διάφορους τομείς.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτά τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή του Αφγανιστάν στη Μόσχα. Το γεγονός αυτό καθιστά τη Ρωσία την πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται: «Πιστεύουμε ότι η πράξη της επίσημης αναγνώρισης της κυβέρνησης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της παραγωγικής διμερούς συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε διάφορους τομείς».
Παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες διατηρούν υποτυπώδεις σχέσεις με το Αφγανιστάν από το 2021 που επανήλθαν στην εξουσία, καμία άλλη δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα καλεί τους Ταλιμπάν να άρουν τους περιορισμούς προς τις γυναίκες, στις οποίες έχει επιβληθεί ουσιαστικός εγκλεισμός στα σπίτια τους και τους έχει απαγορευθεί να πηγαίνουν στο σχολείο.
Τι προηγήθηκε
Ωστόσο, η Ρωσία τους τελευταίους μήνες, με τις κινήσεις της είχε προϊδεάσει ότι επρόκειτο να προχωρήσει σε αναγνώριση του ισλαμικού καθεστώτος στο Αφγανιστάν. Τον Απρίλιο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι Ταλιμπάν μπορούσαν πλέον να ορίσουν πρεσβευτή στη Μόσχα, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσέγγιση με την Καμπούλ.
Έναν μήνα νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας αφαίρεσε επίσημα την Πέμπτη τους Ταλιμπάν από τον κατάλογο των απαγορευμένων τρομοκρατικών οργανώσεων της χώρας.
Αυτή ήταν συμβολική κίνηση που υπογράμμισε την αναθέρμανση των δεσμών της Μόσχας με τους de facto κυβερνήτες του Αφγανιστάν.
«Η απαγόρευση που είχε θεσπιστεί προηγουμένως για τις δραστηριότητες των Ταλιμπάν έχει ανασταλεί», δήλωσε τότε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Όλεγκ Νεφέδοφ. «Η απόφαση τίθεται αμέσως σε νομική ισχύ», επισήμανε.
Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από σχετικό αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας.
Εξομάλυνση σχέσεων
Οι Ταλιμπάν κυρίευσαν την Καμπούλ τη 15η Αυγούστου 2021, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ. Ακολούθησε η χαοτική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και των στρατευμάτων άλλων δυτικών κρατών.
Εκτοτε η Μόσχα άρχισε σταδιακά μια προσπάθεια για την εξομάλυνση των σχέσεων με το νέο καθεστώς στην Καμπούλ. Θεωρεί ότι το Αφγανιστά θα μπορούσε να γίνει εταίρος σε οικονομικό επίπεδο και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Πέρα από τη Ρωσία, το Πακιστάν, η Κίνα, το Ιράκ και οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Ασίας διατηρούν μολαταύτα de facto διπλωματικές επαφές με τις αρχές των Ταλιμπάν. Η Μόσχα έχει υποδεχτεί επανειλημμένα απεσταλμένους των Ταλιμπάν, ακόμη και πριν επανέλθουν στην εξουσία.