Κατεβαίνεις Μύκονο ή Σαντορίνη; Πληρώνεις Χαράτσι – Χαμός με το ποσό που ανακοινώθηκε ως “τέλος εισόδου” στα νησιά μας

Το μέτρο περιλαμβάνεται σε κοινή υπουργική απόφαση και τα έσοδα θα χρηματοδοτούν τοπικά και αναπτυξιακά έργα.

Από τις 21 Ιουλίου ενεργοποιείται το νέο τέλος για επιβάτες κρουαζιέρας που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια, με ειδικό καθεστώς για Μύκονο και Σαντορίνη. Το μέτρο περιλαμβάνεται σε κοινή υπουργική απόφαση και τα έσοδα θα χρηματοδοτούν τοπικά και αναπτυξιακά έργα.

Διαβάστε επίσης: Έτοιμος για το μεγάλο κόλπο με Βαλαντσιούνας ο Παναθηναϊκός: Σήμερα στην Αθήνα ο Λιθουανός

Πόσο θα κοστίζει το τέλος αποβίβασης ανά περίοδο

Το τέλος αφορά επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής που πραγματοποιούν κρουαζιέρες και αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια. Διαμορφώνεται σε διαφορετικά ποσά, ανάλογα με την εποχικότητα και τον προορισμό:

  • Από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, το τέλος φτάνει τα 20 ευρώ για αποβίβαση σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ στους υπόλοιπους λιμένες της χώρας το ποσό είναι 5 ευρώ.
  • Από 1 Οκτωβρίου έως 31 Οκτωβρίου και 1 Απριλίου έως 31 Μαΐου, το τέλος είναι 12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και 3 ευρώ για τους λοιπούς προορισμούς.
  • Από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου, το τέλος μειώνεται στα 4 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και μόλις 1 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια.

Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από το τέλος

Η κατανομή των χρημάτων θα γίνει σε τρία ίσα μέρη:

  • Το 1/3 των εσόδων θα εγγράφεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών και θα διατίθεται για ενίσχυση των δήμων στους οποίους βρίσκονται τα λιμάνια αποβίβασης. Σκοπός είναι η βελτίωση των τουριστικών υποδομών και του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
  • Άλλο 1/3 θα προορίζεται για έργα του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ), υπό την ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  • Το υπόλοιπο 1/3 των εσόδων θα καταχωρείται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Τουρισμού για περαιτέρω δράσεις.

Ποιος θα ελέγχει την καταβολή του τέλους

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω των Λιμενικών Αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή απόδοση του τέλους.

Οι Λιμενικές Αρχές θα μπορούν να κάνουν διασταυρώσεις στοιχείων από ναυτικούς πράκτορες, εταιρείες κρουαζιέρας και ελληνικές διαχειρίστριες εταιρείες. Αν εντοπιστεί μη καταβολή ή ανακριβής δήλωση του τέλους, θα ενημερώνεται ο υπεύθυνος και θα του δίνεται προθεσμία 30 ημερών για συμμόρφωση.

Αν παρέλθει η προθεσμία χωρίς συμμόρφωση, και δεν υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση, το οφειλόμενο ποσό θα βεβαιώνεται σε βάρος του υπευθύνου από τις Λιμενικές Αρχές, και θα διαβιβάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Πηγή: enimerotiko.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από