Ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ. ΣΥ, Θανάσης Κοτταράς προανήγγειλε επιπλέον προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν οι βάρδιες, όπως ζητά το σωματείο σταθμαρχών.
Με 26 παραπάνω δρομολόγια που ισοδυναμούν με 25.000 – 30.000 επιβάτες στις δύο γραμμές, έγινε η πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου της 24ωρης λειτουργίας του Μετρό, του Τραμ και ορισμένων λεωφορειακών γραμμών, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑ.ΣΥ., Θανάσης Κοτταράς.
Σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο βράδυ της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου «πήγε αρκετά καλά, είχαμε κάνει ασκήσεις, δεν είχαμε κάποιο ιδιαίτερο συμβάν. Έγιναν 26 παραπάνω δρομολόγια σε κάθε γραμμή. Υπολογίζουμε 15.000 άτομα σε κάθε γραμμή που σημαίνει 25-30.000 επιβάτες στις δύο γραμμές του μετρό».
Διαβάστε επίσης: ΠΑΟΚ: Επιστρέφει για να φύγει ο Κοτάρσκι…
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, ο Θανάσης Κοτταράς προανήγγειλε και επιπλέον προσλήψεις: «Για την 24ωρη λειτουργία χρειάζεται προσωπικό που έδωσε τον καλύτερο του εαυτό. Έχουμε έναν σχεδιασμό για αύξηση προσωπικού, είμαστε στη διαδικασία προσλήψεων αορίστου χρόνου 350 ατόμων».
Πιλοτική εφαρμογή 24ωρης λειτουργίας ΜΜΜ
Η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου θα αξιολογηθεί σε επόμενο στάδιο, με βάση λειτουργικά και ποιοτικά δεδομένα που προέκυψαν.
Σε αυτή την προσπάθεια, καταλυτικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συνεισφορά των εργαζόμενων που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμό στηρίζουν την υλοποίηση της δοκιμαστικής 24ωρης λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις της ημέρας.
Δοκιμαστική 24ωρη λειτουργεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς , στην Αθήνα , στις 6 Ιουλίου 2025
Ελλείψεις προσωπικού
Λίγο πριν από την εφαρμογή του μέτρου ο πρόεδρος του σωματείου των σταθμαρχών τις ΣΤΑΣΥ, κ. Λεωνίδας Γεωργόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ θέτοντας ζητήματα ελλείψεων προσωπικού και ασφάλειας.
Σημείωσε πως τη νύχτα στις ώρες τεχνικών εργασιών, όπως ονομάζονται, υπάρχουν συντηρήσεις συρμών, σταθμών και τροχιάς που περνάνε τα τρένα. Αυτές οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας με επιβατική κίνηση.
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι από αυτές τις εκθέσεις που υποτίθεται ότι περιμένουμε να δούμε κι εμείς ότι αυτές οι συντηρήσεις θα αναπληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες, ούτως ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα» συμπλήρωσε.
Τόνισε ακόμα πως αυτή τη στιγμή το μέτρο θα στηριχτεί ως επί το πλείστον υπερωριακά και δήλωσε πως χρειάζονται παραπάνω προσλήψεις, οι οποίες αν και τρέχουν θεωρητικά μέσα από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ (προσλήψεις οδηγών, σταθμαρχών, τεχνιτών), λόγω της γραφειοκρατίας, καθυστερούν.
Ζητήματα ασφάλειας
«Για εμάς τους σταθμάρχες, όσον αφορά το δικό μας ωράριο εργασίας, δεν αλλάζει κάτι. Εμείς είμαστε στους σταθμούς 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες της εβδομάδας για να υπάρχει επίβλεψη αυτών των εργασιών. Εμάς το μόνο μας μέλημα είναι να υπάρχει ασφάλεια επιβατικού κοινού και εργαζομένων. Είμαστε θετικοί, εμείς θέλουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο, θέλουμε το μετρό να εξυπηρετεί τον κόσμο και να βοηθάει στην κατάσταση αυτή που υπάρχει με τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα τον τελευταίο καιρό. Αλλά καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σωστά και με ασφάλεια» ανέφερε.
Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια, «από την άποψη ότι το σχέδιο Αριάδνη, το σχέδιο αστυνόμευσης των σταθμών, είναι ήδη κάπως αραιό, δεν υπάρχει σε όλους τους σταθμούς και είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 11-12 το βράδυ. Είναι αρκετές οι ώρες που δεν υπάρχει αστυνόμευση.
Στους σταθμούς, εφόσον μιλάμε και για ανθρώπους που θα επιστρέφουν από κάποια διασκέδαση που πιθανότατα θα έχουν καταναλώσει κάποια αλκοολούχα ποτά κτλ, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει παρουσία αστυνομίας σε κάθε σταθμό ούτως ώστε να αποφευχθούν περιστατικά δυσάρεστα» ανέφερε.