Λίγο πριν την ετυμηγορία ο εισαγγελέας στη δίκη Φιλιππιδη έκανε...
Ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας σταθμίζει τα δεδομένα προκειμένου να αποφασίσει αν ο Πέτρος Φιλιππίδης είναι ένοχος ή όχι για δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος γυναικών συναδέλφων του.
Και ο Εισαγγελέας της έδρας Ανδρέας Καραφλός, καλώντας το δικαστήριο να κηρύξει αθώο τον κατηγορούμενο «λόγω πλείστων αντιφάσεων» στις μαρτυρίες των δύο καταγγελλουσών έχει δώσει άλλη διάσταση στην υπόθεση. Η τοποθέτηση του «Αν ήθελε να τη βιάσει, σιγά μην την άφηνε να φύγει» για τον κατηγορούμενο, λέει πολλά.
Το καμαρίνι
Το πρώτο αδίκημα που είχε να αντικρούσει όλους αυτούς τους μήνες ο ηθοποιός -και τώρα το δικαστήριο να αποφανθεί αν πράγματι τελέστηκε- αφορά απόπειρα βιασμού και του αποδόθηκε μετά την καταγγελία νεαρής συναδέλφου του. Η γυναίκα κατήγγειλε ότι ενώ είχε πάει να συναντήσει τον κατηγορούμενο στα καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη» το 2010 εκείνος προσπάθησε να τη βιάσει.
Η καταγγέλλουσα, 42 ετών σήμερα και μητέρα δύο παιδιών, κατέθεσε ότι ο ηθοποιός τής είχε υποσχεθεί πως θα της έδινε έναν ρόλο στη παράσταση «Ο Μπακαλόγατος» που ανέβαζε και παράλληλα της είχε αναφέρει πως θα μεσολαβούσε για να συμμετάσχει και στην τηλεοπτική σειρά «Λάκης ο Γλυκούλης». Τίποτα απ’ όλα αυτά όμως δεν έγινε διότι, σύμφωνα με τη μαρτυρία της γυναίκας, ο Φιλιππίδης τής επιτέθηκε σεξουαλικά ενώ την είχε καλέσει στο θέατρο όπου βρισκόταν μόνος του, δήθεν για να συζητήσουν για τον ρόλο.
«Οπως έκατσα στον καναπέ σηκώθηκε, κάθισε δίπλα μου και μου όρμησε. Αρχισε να με φιλάει και να με γλείφει στον λαιμό. Φώναζα, του ζήταγα να σταματήσει. Μου έλεγε διάφορα χυδαία λόγια με μια βαθιά, μπάσα φωνή», περιέγραψε η 42χρονη στην κατάθεσή της και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή είδα ότι είχε κατεβάσει το παντελόνι του, είδα τα γεννητικά του όργανα. Ανέβηκε πάνω μου. Εβγαλε το φανελάκι που φορούσε και τράβηξε το κολάν μου και το κατέβασε μαζί με το εσώρουχό μου. Μου άνοιξε τα πόδια και ήταν η πρώτη φορά που προσπάθησε να ολοκληρώσει αυτό που είχε στο μυαλό του. Τον απώθησα και στην προσπάθειά μου να σηκωθώ χτύπησα το πόδι μου.
Ηρθε πίσω μου και ακούμπησε το μόριο του στο γυμνό κομμάτι του σώματός μου. Κατάφερα να φτάσω στην πόρτα φωνάζοντας. Τότε εκείνος μου απάντησε: “Μη φωνάζεις τζάμπα, δεν είναι κανείς εδώ”. Τον παρακαλούσα να μου ανοίξει την πόρτα. Ηρθε κοντά μου και μου είπε: “Εγώ, όπως μπορώ να σε φτιάξω, μπορώ και να σε καταστρέψω” . Από τις φωνές και τα ουρλιαχτά μού άνοιξε».
Η 42χρονη κατέθεσε ότι για αρκετές ημέρες μετά το περιστατικό δεχόταν κλήσεις από τον κατηγορούμενο, ο οποίος της ζητούσε να του πει διάφορες χυδαίες φράσεις για να αυτοϊκανοποιηθεί. Εκείνη του απαντούσε από φόβο και πανικό, όπως είπε. Ελάχιστες δε ώρες μετά την απόπειρα βιασμού της ο Φιλιππίδης της είχε στείλει ένα μήνυμα που της έγραφε: «Την επόμενη φορά δεν σε αφήσω να ξεφύγεις».
O καναπές και τα… 90 κιλά
Αντικρούοντας την καταγγελία της γυναίκας οι συνήγοροι του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Κυριακή Πακιρτζίδου, αντέτειναν, κατ’ αρχάς, ότι κανένας βιαστής δεν ανοίγει την πόρτα της εξόδου στα θύματά του. Εν συνεχεία, υποστήριξαν ότι η καταγγελλόμενη απόπειρα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς ο Πέτρος Φιλιππίδης, «που τότε ζύγιζε 90 κιλά», να τραυματίσει την καταγγέλλουσα, η οποία ήταν μικροκαμωμένη.
«Δεν γίνεται να έκατσε όλος αυτός ο άνθρωπος (σ.σ.: ο κατηγορούμενος) με τα κιλά που ήταν τότε πάνω στα γόνατά της σε έναν καναπέ. Δεν θα τον άντεχαν τα γόνατά της», είχε αναφέρει η υπεράσπιση, προτείνοντας μάλιστα στην έδρα να φέρει στο δικαστήριο έναν καναπέ για να γίνει ακριβής αναπαράσταση!
Ακόμη, η πλευρά του ηθοποιού είχε αμφισβητήσει έντονα και τη μαρτυρία φίλου της γυναίκας, ο οποίος στην κατάθεσή του στη δίκη είπε πως βρισκόταν μπροστά στο τηλεφώνημα που είχε δεχτεί η καταγγέλλουσα από τον Φιλιππίδη μετά το περιστατικό στο θέατρο «Μουσούρη». «Γνωρίζω την καταγγέλλουσα και όταν βγήκε το #MeToo μου είπε ότι θέλει να μιλήσει αλλά δεν έχει κανέναν.
Αυτοπροτάθηκα και της είπα “έχεις εμένα”», είπε, μεταξύ άλλων, ο μάρτυρας, με τους συνηγόρους της υπεράσπισης να πιάνονται από την αναφορά του για το #MeToo και να υποστηρίζουν πως η καταγγελία σε βάρος του Φιλιππίδη στήθηκε από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) το 2021 μετά την εμφάνιση του παραπάνω κινήματος.
Η απόπειρα στο Ψυχικό
Η δεύτερη καταγγελία σε βάρος του ηθοποιού και σκηνοθέτη προέρχεται από γυναίκα συνάδελφό του που υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος έπειτα από επαγγελματικό ραντεβού τον Αύγουστο του 2014 την οδήγησε με το τζιπ του «σε ένα οικόπεδο» και εκεί αποπειράθηκε να τη βιάσει.
«Ακουσα ότι κλείδωσε το αμάξι. Του ζητούσα να μου ανοίξει την πόρτα ή να με αφήσει και δεν το έκανε», περιέγραψε η γυναίκα και συνέχισε: «Το ένα χέρι το είχε στο μόριό του και το άλλο πάνω μου. Με κρατούσε με το χέρι, με θώπευε και με είχε πιάσει από τον σβέρκο.
Δεν είχα καμία ελευθερία να αντιδράσω. Με άρπαξε με το δεξί του χέρι και με έφερε στο μόριό του ενώ με το αριστερό αυνανιζόταν. Τι να αντιδράσω σε όλο αυτό; Είμαι πολύ αδύνατη, κοντούλα, ένα κοριτσάκι. Εκείνος τότε ήταν 90 κιλά, καμία σχέση με το σήμερα».
Εν τέλει, όπως είπε η καταγγέλλουσα ενώ εκείνη χτυπιόταν και ούρλιαζε απειλώντας τον ότι θα τον βγάλει στα κανάλια, εκείνος της άνοιξε την πόρτα λέγοντάς της: «Στ’ αρχ… μου τα γράφω τα κανάλια». Η υπεράσπιση του ηθοποιού είχε σταθεί ιδιαίτερα στο σημείο όπου ο Φιλιππίδης στάθμευσε, κατά την καταγγέλλουσα, το τζιπ του και προσπάθησε να την βιάσει.
Υπεράσπιση: Εχετε αναφέρει ως διεύθυνση τη Δαβάκη 23, που ήταν το σπίτι του κ. Φιλιππίδη. Μας λέτε ότι επέλεξε να κάνει την απόπειρα βιασμού έξω από το σπίτι του;
Μάρτυρας: Ισως ένιωθε ασφάλεια εκεί επειδή ήξερε καλύτερα τη γειτονιά. Δεν μπορώ να ξέρω για ποιον λόγο πήγε εκεί…
Η εν λόγω καταγγέλλουσα είχε δεχτεί στο δικαστήριο και πολλές ερωτήσεις για το αυτοκίνητο στο οποίο φέρεται να συνέβη η απόπειρα βιασμού της, το διαχωριστικό που υπήρχε ανάμεσα στα καθίσματα και το πού βρισκόταν το χερούλι. «Εκείνη την ώρα είχα άλλα πράγματα μπροστά στο πρόσωπό μου και δεν μπορούσα να δω αυτά…» απάντησε η μάρτυρας όταν στο δικαστήριο της επιδείχθηκαν φωτογραφίες από το εσωτερικό του οχήματος.
Στο επίκεντρο της διαδικασίας ως προς αυτή τη δεύτερη καταγγελία κατά του ηθοποιού μπήκε ακόμη και το ημερολόγιό της, το οποίο η ίδια είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη. Η υπεράσπιση επεσήμανε πως η καταγγέλλουσα που «έγραφε τα πάντα στο ημερολόγιό της» την ημέρα της απόπειρας βιασμού δεν έγραψε τίποτα.
«Δεν το έγραψα όχι, το έθαψα, δεν μπορούσα να γράψω ένα τέτοιο περιστατικό, δεν ήθελα αναμνηστικό», είχε πει η καταγγέλλουσα για την «παράλειψη» όταν οι συνήγοροι τη ρώτησαν σχετικά. Ως μάρτυρες της καταγγέλλουσας κατέθεσαν στο ακροατήριο μια εξαδέλφη της και μια φίλη της. «Μετά από αυτή την επίθεση που δέχτηκε έβλεπα έναν άνθρωπο διαλυμένο, έναν άνθρωπο που απευθύνθηκε σε ψυχολόγο, μια γυναίκα που διαγνώστηκε με αυτοάνοσο», κατέθεσε η φίλη της, μεταφέροντας στο ακροατήριο τα όσα το θύμα τής περιέγραψε.
«Δεν είμαι βιαστής»
Δίνοντας στην απολογία του τη δική του εκδοχή για τα όσα του καταμαρτυρούν ο Φιλιππίδης υποστήριξε πως ό,τι έκανε το έκανε με τη συναίνεση των δύο γυναικών. «Δεν είμαι βιαστής, εάν δεν είχα το πράσινο φως δεν θα προχωρούσα», είπε και επιτέθηκε κατά όλων των συναδέλφων του που κατέθεσαν εναντίον του, από την Κάτια Δανδουλάκη και τον Σπύρο Μπιμπίλα έως την Αννα-Μαρία Παπαχαράμπους και τη Λένα Δροσάκη.
Η ανατομία μίας δίκης: Οι αλήθειες και τα ψέματα για τους βιασμούς του Φιλιππίδη – Εισαγγελέας: «Αν ήθελε να τη βιάσει, σιγά μην την άφηνε να φύγει»
Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη και Κάτια Δανδουλάκη ήταν μεταξύ των μαρτύρων που κατέθεσαν εναντίον του Πέτρου Φιλιππίδη στο δικαστήριο.
Επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι οι διώξεις σε βάρος του είναι αποτέλεσμα οργανωμένων ενεργειών της τότε ηγεσίας του ΣΕΗ ώστε να βγει εκτός θεάτρου, είπε στους δικαστές: «Θυμηθείτε την ιδιότητα του ανθρώπου, κρίνετε τη ζωή ή τον θάνατό μου. Η υπογραφή ή η ψήφος σας μπορεί να είναι η σφαίρα που θα με τελειώσει».
Αναφερόμενος στην πρώτη γυναίκα που τον είχε καταγγείλει, ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχαν κανονίσει να συνευρεθούν ερωτικά στο καμαρίνι του στο θέατρο «Μουσούρη». «Κάναμε έρωτα δύο φορές, τη δεύτερη δεν ολοκλήρωσε γιατί θύμωσε. Επέμενε να μάθει λεπτομέρειες για τον ρόλο. Ηταν συναινετικά και ήταν πολύ ωραία», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τη δεύτερη καταγγέλλουσα ο ηθοποιός υποστήριξε: «Εκείνη έβαλε το χέρι της στον μηρό μου και κατευθείαν άλλαξα πορεία για το Παλαιό Ψυχικό. Εντελώς παρορμητικά πήγα σε κάτι στενά. Η καταγγέλλουσα επιδόθηκε σε πεολειχία. Τελείωσα και τη ρώτησα αν ήθελε να την πάω σπίτι. Ηταν απότομο; Το να “σε πάω σπίτι σου και τέλος;”. Λάθος μου. Μου είπε: “Οχι, θα πάω μόνη μου”. Δεν ξανασυναντηθήκαμε ποτέ».
Ο εισαγγελέας
Τα στοιχεία της αποδεικτικής διαδικασίας, τα οποία είναι πάμπολλα και δεν περιορίζονται μόνο στις καταθέσεις των καταγγελλουσών γυναικών, των μαρτύρων ή στην απολογία του Φιλιππίδη, αποτίμησε ήδη ο εισαγγελέας της έδρας. Με μια διήμερη αγόρευση, η οποία μάλιστα επικρίθηκε διότι για κάποιους έμοιαζε περισσότερο με επίπληξη προς τις καταγγέλλουσες παρά με πρόταση επί της ενοχής ή μη ενός κατηγορούμενου, ο κ. Καραφλός ζήτησε την απαλλαγή του Φιλιππίδη και από τις δύο κατηγορίες απόπειρας βιασμού, λόγω «πλείστων αμφιβολιών».
Ενδεικτικά, για την πρώτη απόπειρα βιασμού στο θέατρο «Μουσούρη» ο εισαγγελέας όχι μόνο αμφισβήτησε τη μαρτυρία της γυναίκας εναντίον του Φιλιππίδη, αλλά μίλησε ακόμη και για πιθανή ερωτική σχέση που μπορεί να είχε με τον κατηγορούμενο και η οποία για κάποιον λόγο διερράγη! «Αν ήθελε να τη βιάσει, σιγά μην την άφηνε να φύγει», τόνισε, για να επισημάνει την απουσία ιατροδικαστών εκθέσεων καθώς και τα πολλά χρόνια που πέρασαν μέχρι και οι δύο γυναίκες να προχωρήσουν σε καταγγελία.
«Οι βιαστές απειλούν τη ζωή του θύματος, όχι την επαγγελματική του πορεία, σκίζουν ρούχα και μετά την αποτρόπαια πράξη τους κρύβονται. Δεν στέλνουν μετά από ώρες αποδεικτικά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο των θυμάτων τους», ανέφερε ακόμη ο κ. Καραφλός επισημαίνοντας ότι το προφίλ του βιαστή δεν ταιριάζει με αυτό του Φιλιππίδη.
«Εντόπισα περίπου 38 αντιφάσεις στη μαρτυρία της πρώτης γυναίκας και δεν προκύπτει η απόπειρα βιασμού της σε στύση για τον κατηγορούμενο», σημείωσε ακόμη και παρέθεσε στο δικαστήριο ένα προς ένα τα σημεία τα οποία, κατά την κρίση του, αποτελούν τις αντιφάσεις στην καταγγελία της ηθοποιού.
«Γιατί οκτώ μήνες μετά το συμβάν σήκωνε στον κατηγορούμενο το τηλέφωνο; Γιατί δεν κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του; Γιατί δεν πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα με το κινητό της να τον καταγγείλει;» αναρωτήθηκε ο κ. Καραφλός και συνέχισε: «Κατέθεσε για συνεχή πάλη της με τον κατηγορούμενο αλλά η φίλη της που την είδε αμέσως μετά δεν μας είπε ότι κάτι είχε σκιστεί, τίποτα από τα ρούχα της. Πώς ο κατηγορούμενος είχε στύση σε ένα πεντάλεπτο; Οι βιαστές δεν έχουν γρήγορη στύση. […] Κάτι πρέπει να προϋπήρχε μεταξύ τους. Πώς πήρε τέτοιο θάρρος ο κατηγορούμενος;».
Σχετικά με την καταγγελία της δεύτερης γυναίκας ο εισαγγελέας ανέφερε ότι σε αυτή εντόπισε «26 αντιφάσεις». Ειδικότερα, αναρωτήθηκε γιατί η συγκεκριμένη γυναίκα δεν θυμάται ούτε τη μάρκα του αυτοκινήτου του κατηγορούμενου, ούτε αν αυτό είχε φιμέ τζάμια, ούτε ακριβώς τον «τόπο του εγκλήματος». «Πως θα δικάσεις με τέτοια στοιχεία; Τι είμαστε, κρεοπώληδες;» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας στο ίδιο έντονο ύφος ο κ. Καραφλός υποστήριξε ότι «οι βιαστές δεν ενεργούν έτσι» και στη συνέχεια απευθυνόμενος στους λαϊκούς δικαστές της έδρας παρατήρησε: «Εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε κάνει όλα βιασμούς. Αν κολλήσεις κάτι σε γυμνό σώμα πας μέσα 15 χρόνια. Αν τα βλέπετε αυτά λογικά, τι να πω; Πώς να καταδικάσουμε επειδή το θέλουν τα κανάλια; Εδώ μας έδωσαν την εικόνα ενός ανθρώπου που αρέσκεται στον αυνανισμό, όχι την εικόνα του βιαστή».
Οπως ήταν αναμενόμενο, την εισαγγελική πρόταση αντέκρουσαν με τις αγορεύσεις τους στο δικαστήριο οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας Ζαχαρίας Σαλούστρος, Νίκη Ρούση, Αλέξανδρος Μίντζιας και Ανδρέας Βαγγόπουλος, ενώ οι συνήγοροι της υπεράσπισης την επικρότησαν. «Αν υπάρξει αθώωση, θα μιλάμε για δικαστική πλάνη», σχολίασε η πλευρά των θυμάτων σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο εισαγγελέας αναφέρθηκε διεξοδικά στις αντιφάσεις των καταγγελλουσών, όχι όμως του κατηγορουμένου.
Τι φοβάται ο Φιλιππίδης
Τον τελευταίο λόγο για την τύχη του Φιλιππίδη έχουν τώρα οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι που συγκροτούν το δικαστήριο και θα αποφασίσουν χωρίς να δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση. «Κινδυνεύω να μπω φυλακή, εσείς θα κρίνετε πόσο άδικο είναι να μπω στη φυλακή. Δεν θέλω τον οίκτο σας, θέλω να με κρίνετε δίκαια», είχε αναφέρει στο τέλος της απολογίας του ο κατηγορούμενος εκφράζοντας με τα λόγια αυτά στο ακροατήριο τον μεγαλύτερο φόβο του, αυτόν της πιθανής επιστροφής του στη φυλακή, στην οποία είχε βρεθεί προσωρινά κρατούμενος για 12 μήνες.
«Εμεινα έναν χρόνο στη φυλακή για μια κυρία που είπε ψέματα και αθωώθηκα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Φιλιππίδης αποδίδοντας την προφυλάκισή του αποκλειστικά στην καταγγελία για βιασμό που είχε καταθέσει σε βάρος του άλλη, τρίτη γυναίκα. Ωστόσο, ο ηθοποιός είχε κριθεί ομόφωνα αθώος λόγω αμφιβολιών για αυτό το αδίκημα τον Φεβρουάριο του 2023 με την απόφαση που είχε εκδώσει τότε το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο. Αντίθετα, πρωτόδικα κρίθηκε ένοχος για τις δύο απόπειρες βιασμού για τις οποίες τώρα δικάζεται στο Εφετείο.
Οι ισχυρισμοί του ότι είχε συναινετικό σεξ με τις δύο γυναίκες δεν είχαν πείσει τότε ούτε ένα μέλος του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, το οποίο και του επέβαλε για τις δύο απόπειρες βιασμού κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή στην έκτιση της ποινής του μέχρι την έφεση.