Οξύνεται η πολιτική σύγκρουση για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Η πρόταση της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Στο προηγούμενο αιώνα γυρνά το ημερολόγιο η κυβέρνηση προκρίνοντας λύση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυση του Οργανισμού μέχρι σήμερα. Η «γαλάζια» παράταξη, πιεσμένη μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου, επιχειρεί μια «ντρίπλα» διάχυσης των ευθυνών αναγγέλοντας πως θα ερευνήσει «χρόνιες παθογένειες» από το 1998 μέχρι σήμερα.
Πετώντας προκλητικά την «μπάλα στην εξέδρα» εκτιμά πως με την κίνηση αυτή θα έχει το μικρότερο -τουλάχιστον πρόσκαιρα- πολιτικό κόστος, πριν έρθει το επόμενο κύμα αποκαλύψεων. Στόχος, κατά τα φαινόμενα, να καλύψει τους πρώην πλέον υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Διαβάστε επίσης: H αγκαλιά Καμπελά-Γιαζίτσι που αντάμωσαν ξανά στον Ρέντη (vid)
Την τακτική του «στρίβειν» δια της εξεταστικής επέλεξε η κυβέρνηση
«Με απόφαση Μητσοτάκη, η ΚΟ της ΝΔ θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες και να υπάρχει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια», πρόσθεσε.
O Παύλος Μαρινάκης αρνήθηκε πως η κυβέρνηση «φοβάται» και υποστήριξε πως «η απόφαση για εξεταστική επιτροπή κάθε άλλο, παρά συγκάλυψη συνιστά». Είπε πως «όλα θα ερευνηθούν. Οι μάρτυρες θα έρθουν, θα ρωτηθούν από τα κόμματα, θα απαντήσουν».
Τα χρονοδιαγράμματα
Όπως γράφει το in η επιτροπή μπορεί να συσταθεί ακόμα και πριν ολοκληρώσει η Βουλή τις εργασίες της τον Αύγουστο και να ξεκινήσει τις δημόσιες συνεδριάσεις από τον Σεπτέμβρη. Το πως θα βρεθούν φυσικά τα μέλη που θα τη στελεχώσουν αποτελεί ένα ζήτημα, καθώς καμία από τις εν λόγω επιτροπές δεν είναι ιδιαίτερα θελκτικές για τους βουλευτές της πλειοψηφίας, αφού όσοι επιχείρησαν στο παρελθόν να πολιτευτούν με όχημα αυτές δεν είχαν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Το κλίμα εξάλλου στο εσωτερικό της ΚΟ δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, με πολλούς βουλευτές να εκφράζουν παράπονα και επιφυλάξεις για διάφορους χειρισμούς.
«Βροχή» οι αντιδράσεις για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Με τη Νέα Δημοκρατία να επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» επιμερίζοντας τις ευθύνες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Τσουκαλάς, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός.
«Η πρόταση για εξεταστική επιτροπή και η άρνηση της προανακριτικής συνιστά πλυντήριο, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη παραγραφή αδικημάτων στις 6 Οκτωβρίου», τόνισε (Παραπολιτικά 90,1 FM) ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Συμπλήρωσε πως «η κυβέρνηση, με την απόρριψη του αιτήματός μας (…), έχει ως στόχο να κρυφτούν οι ευθύνες που προκύπτουν από τη δικογραφία και έχουν και ονοματεπώνυμα».
Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «στους διαλόγους που υπάρχουν στη δικογραφία δεν μιλάει κανένας για χρόνιες στρεβλώσεις. Για συγκεκριμένα ονόματα υπουργών μιλάνε, ονόματα στελεχών, για «φραπέδες» για «χασάπηδες», οι οποίοι έχουν πολύ καθαρή κομματική ταυτότητα (…) Εδώ έχουμε παράνομες πράξεις, δεν έχουμε στρεβλώσεις. Δεν έχουμε μικροεξυπηρετήσεις, αλλά την ύπαρξη ενός μηχανισμού, όπου ενημέρωνε κάποιους τι δεν έχει δηλωθεί, ήξεραν ότι δεν είναι δικό του και παρόλα αυτά το δήλωναν και ενθυλάκωναν παρανόμως τις επιδοτήσεις.
Ο κ. Βορίδης μπορεί να ισχυρίζεται ότι συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του, αλλά η αλήθεια είναι ότι την επέκτεινε με την υπογραφή του το 2019. Άρα, ότι υπήρχαν συνέπειες αρνητικές, μετά την υπογραφή του, είναι δεδομένο. Το αν αυτό έγινε εν γνώσει του ή όχι, ή αν αυτό το έκανε με δόλο ή όχι, αυτό προφανώς δεν μπορώ να το απαντήσω, είναι κάτι το οποίο εμείς λέμε ότι πρέπει να ελεγχθεί».
Το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τη δική του πρόταση, «εναρμονισμένη με τη δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης.
«Δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες»
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε δηκτικά την πρόταση της κυβέρνησης, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιοποιήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στην οποία θα περιλαμβάνονται τα ονόματα των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
«Ό,τι και να κάνει ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση για τις ποινικές ευθύνες για τις πράξεις τους την τελευταία εξαετία, όπως προτείνει και η Ευρωπαία εισαγγελέας», σημειώνει και προσθέτει: «Αποδεικνύεται ότι οι απειλές Βορίδη-Αυγενάκη έπιασαν τόπο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιάστηκε «με τη γίδα στην πλάτη»».
«Ακόμα μια φορά παρακάμπτει τη δικαιοσύνη ενώ υπάρχει δικογραφία στη Βουλή!», καταλήγει.
Το ΚΚΕ τόνισε με σαφήνεια ότι η συγκρότηση μόνο εξεταστικής επιτροπής δεν αρκεί και μπορεί να αποτελέσει υπεκφυγή, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό του για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
«Απ’ τη στιγμή που έχει διαβιβαστεί δικογραφία στη Βουλή με αναφορές σε ονόματα υπουργών, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να ξεπεράσει τον γνωστό “σκόπελο” του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η μη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής θα συνιστά εκ μέρους της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης ευθυνών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«…Τα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη»
Η Νέα Αριστερά από την πλευρά της, ανέφερε πως: «H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση […]. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των ‘’δομικών παθογενειών του κράτους’’. Ματαιοπονεί. Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο και υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και αν η κυβέρνηση συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη».
Το Κίνημα Δημοκρατίας σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση επιλέγει να κουκουλώσει κι αυτό το σκάνδαλο και – το κυριότερο – να παραγραφεί η υπόθεση που αφορά τον κ. Βορίδη, με την κρίσιμη ημερομηνία να είναι η 5η Οκτωβρίου 2025» και τονίζει: «Δεν θα επιτρέψουμε η υπόθεση να ξεχαστεί στα χαρτιά ή να θαφτεί κάτω από προσπάθειες συμψηφισμού».
Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ εξεταστικής και προανακριτικής
Εξεταστική Επιτροπή: Σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος και τον Κανονισμό της Βουλής, απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον 60 βουλευτές. Η επιτροπή αυτή ερευνά υποθέσεις γενικού δημοσίου ενδιαφέροντος, έχει ευρείες ανακριτικές εξουσίες, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη για αξιόποινες πράξεις υπουργών. Αν κατά την έρευνα εντοπιστούν τέτοιες πράξεις, μπορεί να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής.
Προανακριτική Επιτροπή: Αφορά περιπτώσεις άσκησης ποινικής δίωξης σε Υπουργούς (άρθρα 153-154 Κανονισμού της Βουλής). Απαιτείται πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές και υπερψήφιση από τουλάχιστον 151. Έχει δικαστικές αρμοδιότητες, αντίστοιχες με εισαγγελέα πρωτοδικών. Όταν προκύπτει οικονομικό όφελος, μπορεί να διατάξει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.