Έξι μήνες στον Λευκό Οίκο, έξι μήνες γεμάτοι… επιτυχίες – Ο Τραμπ και ο κόσμος στο χείλος της αβύσσου

Οι ΗΠΑ σήμερα είναι η πιο «hot» χώρα στον κόσμο, έγραψε σε ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ αν και οι Αμερικανοί διαφωνούν

Μόλις έξι μήνες βρίσκεται ο Τραμπ στην προεδρική καρέκλα των ΗΠΑ και παρά τις συνήθεις μεγαλοστομίες του, ο κόσμος αλλά και η χώρα του βρέθηκε αρκετές φορές στο χείλος της αβύσσου.

Αυτούς τους έξι μήνες, οι ΗΠΑ έγιναν το πιο «hot» (σ.σ. «καυτό») και «σεβαστό» κράτος στον κόσμο, έγραψε σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζοντας ότι «ανέστησε» τη χώρα.

Διαβάστε επίσης: «Χρυσάφι» για μεταγραφές η Λίβερπουλ! Έχει ήδη ξοδέψει 300 εκατομμύρια ευρώ και θέλει να φτιάξει ομάδα που θα κατακτήσει την Ευρώπη!

«Είναι μία από τις πιο συνεκτικές περιόδους οποιουδήποτε προέδρου. Με άλλα λόγια, πετύχαμε πολλά καλά και σπουδαία πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού πολυάριθμων πολέμων χωρών που δεν σχετίζονται με εμάς παρά μόνο μέσω του εμπορίου ή/και, σε ορισμένες περιπτώσεις, της φιλίας», ανέφερε.

«Έξι μήνες δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να έχεις αναζωογονήσει πλήρως μια μεγάλη χώρα. Πριν από ένα χρόνο η Χώρα μας ήταν ΝΕΚΡΗ, χωρίς σχεδόν καμία ελπίδα αναγέννησης», πρόσθεσε και ευχήθηκε «ευτυχισμένη επέτειο!».

Πέρα από τους πανηγυρισμούς του πλανητάρχη, το σίγουρο είναι ότι αυτή η περίοδος των έξι μηνών ήταν μια περίοδος συμπυκνωμένου πολιτικού χρόνου και ραγδαίων – επικίνδυνων – εξελίξεων για πολλές από τις οποίες ευθύνεται ο ίδιος.

Κινούμενη άμμος του πολέμου

Η λήξη των πολέμων φυσικά απέχει από την πραγματικότητα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η σφαγή στη Γάζα όχι μόνο δεν έληξαν αλλά κλιμακώνονται, με τις ΗΠΑ να εμπλέκονται απευθείας στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής εξαπολύοντας χτύπημα κατά του Ιράν παραβιάζοντας την κόκκινη γραμμή για τη μη επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο κίνδυνος ευρύτερης ανεξέλεγκτης ανάφλεξης αποφεύχθηκε σε αυτή τη φάση, αλλά η περιοχή συνεχίζει να είναι σαν πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Συρία, ενώ παρά τις διακηρύξεις δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο μέτωπο της Γάζας.

Το αποτέλεσμα της επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράν, την οποία ο Τραμπ φρόντισε μάλιστα να συσχετίσει με τη Χιροσίμα, δεν είναι σαφές πως ακριβώς έχει ωφελήσει την Ουάσιγκτον αν εξαιρέσει κανείς την επίδειξη δύναμης.

Στην Ουκρανία από την άλλη οι «ειρηνευτικές πρωτοβουλίες» του προέδρου δεν έχουν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από μεγαλύτερη αιματοχυσία, με τη διπλωματική αξιοπιστία των ΗΠΑ να αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ.

Είτε απέναντι σε συμμαχικές χώρες όπως το Ισραήλ είτε απέναντι σε «εχθρικές» όπως η Ρωσία, η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται περισσότερο να άγεται και να φέρεται αυτούς τους τελευταίους έξι μήνες παρά να εφαρμόζει με επιτυχία μία πολιτική που να εξυπηρετεί τη διακηρυγμένη στρατηγική της να κλείσει τα «ξένα» πολεμικά μέτωπα.

Η αδυναμία αυτή ωστόσο κάθε άλλο παρά απομακρύνει τον κίνδυνο για μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και περαιτέρω κλιμάκωση των πολέμων, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία.

Δασμοί, αγορές και ο Taco Τραμπ

Οι αναταράξεις από την προεδρία Τραμπ δεν περιορίζονται στα πολεμικά μέτωπα.

Στο διάστημα των έξι μηνών ο Τραμπ έχει κλονίσει τις εμπορικές σχέσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ, έχει αναστατώσει τις αγορές με απειλές για δασμούς, έχει αυξήσει τα αντιμεταναστευτικά μέτρα, έχει επιβάλει εκτεταμένες φορολογικές περικοπές και έχει βάλει σε εφαρμογή την «αναδιαμόρφωση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σχολιάζουν οι Financial Times.

Στις αρχές Απριλίου οι αγορές υπέστησαν μεγάλο σοκ από τη λεγόμενη «Ημέρα Απελευθέρωσης» και τις απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών. Έκτοτε έχουν ανακάμψει καθώς ο Τραμπ έχει καθυστερήσει επανειλημμένα την εφαρμογή της επιβολής δασμών, γεγονός που του χάρισε το παρατσούκλι Taco (Trump Always Chickens Out), δηλαδή ο Τραμπ πάντοτε δειλιάζει ή πιο λαϊκά ο Τραμπ πάντα αποδεικνύεται «κότα».

Οι έξι αυτοί μήνες σημαδεύτηκαν επίσης από την επιθετική πολιτική του μεγιστάνα που έχει κηρύξει πόλεμο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενώ την ίδια στιγμή έχει προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους κόβοντας κονδύλια από τις κοινωνικές δαπάνες.

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, διανύει τη χειρότερη χρονιά του από το 1973, προκαλώντας συναγερμό στους οικονομολόγους ότι οι οικονομικές πολιτικές του Τραμπ, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις του στην ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, κινδυνεύουν να μειώσουν τον ρόλο καταφυγίου για τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια για τους ξένους επενδυτές.

Σε ένα νέο γύρο η διοίκηση Τραμπ δίνει τώρα νέα τελεσίγραφα και επιδίδεται σε διπλωματικές διεργασίες με ΕΕ και Κίνα για τις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις, ενώ ακόμα κι αν καταλήξει στην επιβολή υψηλών δασμών, το επιτελείο του προέδρου παραμένει διχασμένο για το εάν κάτι τέτοιο θα ωφελήσει την αμερικανική οικονομία.

Επίθεση σε μετανάστες και κοινωνικό κράτος

Οι έξι αυτοί μήνες σημαδεύτηκαν επίσης από την επιθετική πολιτική του μεγιστάνα που έχει κηρύξει πόλεμο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες ενώ την ίδια στιγμή έχει προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους κόβοντας κονδύλια από τις κοινωνικές δαπάνες.

Οι πράκτορες της ICE εισβάλλουν σε σπίτια και επιχειρήσεις και συλλαμβάνουν μετανάστες, πρόσφυγες ακόμα και αμερικανούς πολίτες προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Στο Λος Άντζελες η οργή ξέσπασε σε μαζικές κινητοποιήσεις με τον αμερικανό πρόεδρο να τραβάει κι άλλο το σχοινί κατεβάζοντας τον στρατό στον δρόμο.

Σύμφωνα με το Deportation Data Project της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, οι συλλήψεις από τους πράκτορες της ICE σχεδόν διπλασιάστηκαν τον μήνα μετά την ορκωμοσία του Τραμπ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα το 2024.

Τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.400 συλλήψεις ημερησίως για ένα μεγάλο διάστημα, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ο αριθμός δεν ξεπέρασε ποτέ τις 500.

«Big, Beutiful Bill»

Το «μεγάλο όμορφο νομοσχέδιο» από την άλλη που έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους αποκλειστικά Ρεπουμπλικανών (που σημείωσαν και κάποιες απώλειες) βάζει στο στόχαστρο τους πιο αδύναμους, καθώς σχεδόν 11 εκατ. περισσότεροι Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς ασφάλιση υγείας μέχρι το 2034  σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, την ώρα που προβλέπονται γενναίες φοροελαφρύνσεις για τους πιο πλούσιους.

Αναφορικά δε με την αναδιάρθρωση του κράτους, αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από μαζικές απολύσεις και λουκέτο σε μια σειρά κρατικές υπηρεσίες. Ο Έλον Μασκ που ηγήθηκε της επέλασης στο δημόσιο μέσω του DOGE για να πατάξει υποτίθεται «τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση», δεν είναι πλέον φίλος του Τραμπ και διατυμπανίζει ότι μπορεί να επανέλθει στην πολιτική με δικό του κόμμα.

Πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι οι εν λόγω συνεχιζόμενες περικοπές χρηματοδότησης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους από 14 εκατ. επιπλέον θανάτους έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 4,5 εκατ. θανάτων μικρών παιδιών.

Η πολιτική του Τραμπ χάνει έδαφος στις ΗΠΑ

Η πολιτική του Τραμπ ΗΠΑ δοκιμάζεται επίσης στο εσωτερικό της χώρας παρά – ή και εξαιτίας – της σκληρής ρητορικής της κυβέρνησης με τις κοινωνικές αντιδράσεις να αυξάνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες.

Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο Truth Social, ο Ντοναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι η δημοφιλία του ίδιου και της πολιτικής του φτάνει το 95% ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς, «όπως δείχνουν διάφορες δημοσκοπήσεις».

Δεν είναι σαφές σε ποιες δημοσκοπήσεις αναφερόταν ο πρόεδρος. Σύμφωνα με το Gallup, τον Ιούνιο το ποσοστό αποδοχής του Τραμπ ήταν 40% μεταξύ των ψηφοφόρων και των δύο κομμάτων, από 47% όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Ειδικότερα το 86% των Ρεπουμπλικάνων ενέκρινε τη δουλειά του Τραμπ ως προέδρου τον Ιούνιο, ενώ μόλις το 36% των ανεξάρτητων και το 1% των Δημοκρατικών τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ακόμα ότι σύμφωνα με τις δύο νέες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του CNN και του CBS News και δημοσιοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, στο ζήτημα της μετανάστευσης ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει απωλέσει την υποστήριξη της πλειονότητας των Αμερικανών.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτο SSRS για το CNN, το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί πως με τις απελάσεις μεταναστών η κυβέρνηση Τραμπ το «παρατραβάει». Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από προηγούμενη εκδοχή της  δημοσκόπησης τον Φεβρουάριο.

Η δεύτερη έρευνα, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο YouGov, έδειξε ότι το 56% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κατά προτεραιότητα μετανάστες που δεν είναι «επικίνδυνοι εγκληματίες», ενώ το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 47% μόλις τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από