Εδώ και χρόνια η αγορά εργασίας επιβράβευε τους «φευγάτους». Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει…
Η αγορά εργασίας αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα και αυτό που κάποτε ήταν κανόνας σήμερα είναι η εξαίρεση. Οι εργαζόμενοι που έφευγαν από την εταιρεία τους για άλλη, εξασφάλιζαν αύξηση στον μισθό τους. Όμως αυτό αλλάζει – και μάλιστα γρήγορα.
Γιατί η μετακίνηση σε άλλη εργασία δεν αποδίδει πια
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια, αν εξαιρέσουμε το 2012 και το 2018, η αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ για τους «παραμένοντες» αποδίδει σαφώς καλύτερα από τις περιπτώσεις εκείνων που αποφασίζουν να «εγκαταλείψουν»… το πλοίο.
Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο Ντένις Μαν που απασχολεί τον Ολυμπιακό (pic, vid)
Κίνητρα παραμονής
Ανατρέχοντας σε στοιχεία επίσημων φορέων οι αυξήσεις στους εργαζομένους που παραμένουν για πολλά χρόνια έχουν «ισοφαρίσει» μισθολογικά εκείνους που αλλάζουν συνεχώς εργασιακό περιβάλλον. Και επιπλέον η παραμονή στον ίδιο εργασιακό χώρο έχει άλλα προνόμια, όπως το δέσιμο με το αντικείμενο δουλειάς και τους ανθρώπους.
Όπως εξηγεί ο Economist, ενώ παλιότερα η αλλαγή δουλειάς οδηγούσε σε αύξηση 10%-15%, σήμερα αυτό έχει περιοριστεί σε 5%-7% κατά μέσο όρο. Οι επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο στην επιβράβευση της αφοσίωσης. Προσφέρουν εσωτερικές προαγωγές, bonus, ακόμη και εξατομικευμένες αυξήσεις για να αποτρέψουν την αποχώρηση εργαζομένων με κρίσιμες δεξιότητες.
Οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο «κινητικοί»
Σύμφωνα με το Business Insider η διαδικασία εύρεσης νέας δουλειάς γίνεται όλο και πιο δύσκολη, κοστοβόρα και ψυχοφθόρα. Σε αυτές τις συνθήκες οι εργοδότες λαμβάνουν υπόψη σοβαρά τα νέα δεδομένα και καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια να κρατήσουν τους ανθρώπους τους.
Νέα παγκόσμια έρευνα για τις προτεραιότητες που θέτουν οι εργαζόμενοι στην επιλογή εργοδότη, δείχνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας παραμένει ο μισθός και έπεται η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Μια πρώτη παρατήρηση σε σχέση με το 2024 είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι λιγότερο «κινητικοί», με την πρόθεση αλλαγής εργοδότη να παρουσιάζει κάμψη.
Μια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι άλλες προσδοκίες έχουν οι εργαζόμενοι και άλλα ζητήματα αξιολογούν ως πιο σημαντικά οι εργοδότες. Η μεγαλύτερη ψαλίδα αφορά τους μισθούς. Για τους εργαζόμενους παγκοσμίως είναι η κορυφαία προτεραιότητα, ενώ οι εργοδότες αξιολογούν τις απολαβές στην… όγδοη θέση.
Εργασιακή δέσμευση
Το μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα στις μισθολογικές προσδοκίες των εργαζομένων και τους μισθούς που προσφέρουν οι εργοδότες παρατηρείται στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη έχουν επίσης τα χαμηλότερα ποσοστά εργασιακής δέσμευσης, αλλά και τη μεγαλύτερη επιδείνωση σε σύγκριση με πέρυσι.