Η Ιταλία αναστέλλει τη Σένγκεν με την Ισπανία – Η Φιναλνδία επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα

Κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ Ρώμης και Μαδρίτης. Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία Σένγκεν με την Ισπανία, επικαλούμενη τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα. Ακολουθεί και η Φινλανδία

Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία Σένγκεν με την Ισπανία, επικαλούμενη τη μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, όπως είχε προαναγγείλει, διέταξε το κλείσιμο των θαλάσσιων και αεροπορικών συνόρων του με την Ισπανία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντερόσι, η απόφαση ελήφθη μετά την ανάλυση των πιο πρόσφατων πληροφοριών, ιδίως στην Επιτροπή Ανάλυσης για τη Μετανάστευση και την Ασφάλεια των Συνόρων, στην οποία προήδρευσε σήμερα το πρωί ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης: Η Ισπανία κλείνει το συνοριακό πέρασμα της Μελίγια με το Μαρόκο – Πέρασαν σχεδόν 400 μετανάστες

Η Ιταλία δεν μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Ισπανία, αλλά το μέτρο θα επηρεάσει τα άτομα που ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών αεροπορικώς ή διά θαλάσσης.

Η ακροδεξιά ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πιαντερόσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Νουνιέζ. Και πως συμφώνησαν ότι θα ήταν σκόπιμο να ενισχυθούν οι έλεγχοι κατά μήκος των χερσαίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων που έχουν υπογραφεί προηγουμένως από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Έχει τη στήριξη της Φινλανδίας

Την εξαίρεση της Ισπανίας από τη συμφωνία Σένγκεν, λόγω της κρίσης στη Θέουτα, υποστηρίζει και η ακροδεξιά υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Μάρι Ραντάνεν.

«Η Ισπανία έχει αποτύχει πλήρως να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα του Χώρου Σένγκεν από την παράτυπη μετανάστευση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση Μελόνι. Οι χώρες που δεν εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους να προστατεύουν τα εξωτερικά τους σύνορα δεν μπορούν να είναι μέλη του Σένγκεν», έγραψε η Ραντάνεν στο X.

Σε δηλώσεις στην εφημερίδα Helsingin Sanomat, η Ραντάνεν, του ακροδεξιού Κόμματος των Φινλανδών, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Θέουτα αντικατοπτρίζει μια «απόλυτη αποτυχία» της ισπανικής μεταναστευτικής πολιτικής. Και χαρακτήρισε αυτό που συνέβη την Πέμπτη ως «μεταναστευτική εισβολή».

Και αργότερα ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε τη διαδικασία για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα» της Φινλανδίας. «Έργο μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Φινλανδίας και των Φινλανδών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από