Κορωνοϊός : Το εφιαλτικό σενάριο για τη Ελλάδα – Πάνω από 13.000 νεκροί χωρίς τα μέτρα

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοροναϊού, η οποία διέψευσε ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τελευταία, έντονα φορτισμένη τηλεοπτική ενημέρωση για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας

Στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κοροναϊού, η οποία διέψευσε ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τελευταία, έντονα φορτισμένη τηλεοπτική ενημέρωση για την πορεία του φονικού ιού στη χώρα μας.

Έτσι, λίγο πριν μας ευχαριστήσει και μας αποχαιρετήσει με ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, μετά από 72 ημέρες καθημερινής -σχεδόν- ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό προχώρησε σε μια σύντομη ανασκόπηση της δράσης της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού.

Στις αρχές Ιανουαρίου, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε η πρώτη αναφορά για τον κοροναϊό στην Ελλάδα. «Αντιμετωπίσαμε σκληρή κριτική γιατί τα ως τότε λίγα δεδομένα δεν αρκούσαν για να τεκμηριωθεί σοβαρή απειλή» είπε ο λοιμωξιολόγος.

«Μειώθηκε κατά 80% η διασπορά του ιού»
«Η πατρίδα μας κατάφερε να περάσει αυτό την πρώτη φάση του ιού» είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα κατάφερε να «επιπεδώσει» και να μειώσει την καμπύλη αυτής της επιδημίας του κοροναϊού, πολύ περισσότερο από άλλες θεωρητικά έτοιμες.

Σύμφωνα με όσα είπε ο λοιμωξιολόγος τα μέτρα και το απαγορευτικό για τον κοροναϊό οδήγησε σε μείωση 80% της διασποράς του ιού και αυτό ήταν η κύρια αιτία που δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα. Βάση των μαθηματικών μοντέλων, είχαμε έναν πραγματικό αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, λιγότερο από το 1% του συνολικού πληθυσμού.

«Χωρίς τα περιοριστικά μέτρα θα είχαμε 13.685 θανάτους»
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης και στον αριθμό των θανάτων από τον φονικό ιό στην Ελλάδα, που σήμερα ανέρχονται σε 173.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα των ειδικών στη χώρα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο, χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με ένα περιορισμό μετακινήσεων κατά 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μέση τιμή 13.685 θανάτους. Αν ο περιορισμός των μετακινήσεων ήταν της τάξης του 20%, τότε θα θρηνούσαμε, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα 7.015 θανάτους περίπου.

«Στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα μας, καταγράφονταν συνολικά 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, πάντα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, 555 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 544 στην Ιταλία» σημείωσε επίσης ο Σωτήρης Τσιόδρας για την πορεία του κοροναϊού.

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως ακόμη και στο σενάριο που η Ελλάδα σημείωνε αντίστοιχο ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο, τα θύματα του κοροναϊού θα ήταν πολύ περισσότερα.

«Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε περίπου 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, λιγότερους από αυτούς που σας αναφέρω, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Λιγότερο από το 1% των Ελλήνων έχει μολυνθεί από τον ιό
Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες αντισωμάτων σχετικά με τον κοροναϊό που γίνονται στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ομάδας της κυρίας Σύψα, σύμφωνα με την οποία το συνολικό ποσοστό των πολιτών στην Ελλάδα που μολύνθηκε από τον ιό δεν ξεπερνάει το 1%.

Πιο αναλυτικά, στην πρώτη έρευνα κατά την οποία ελέγχθηκαν δείγμα από αιμοδότες, εξετάστηκαν 3.400 δείγματα με 24 από τα αυτά να βγαίνουν θετικά, δηλαδή 0,7%.

Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%.

«Η συμμετοχή του κόσμου ήταν καταλυτική σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από