Game of Thrones: 14 χρόνια πριν, η τηλεόραση άλλαξε για πάντα – Απόλυτα ρεκόρ, καθολική συμπερίληψη

Το Game of Thrones καθήλωσε εκατομμύρια. Κανείς δεν ήξερε ότι μια μέρα σαν σήμερα, 14 χρόνια πριν, η τηλεόραση θα άλλαζε για πάντα για ένα σιδερένιο θρόνο.

Το Game Of Thrones, ήταν για χρόνια, σταθερά στην κορυφή των charts της πειρατείας. Το έπος της φαντασίας κέρδισε ακόμη και παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τη «συνεπή επιτυχία» του στο chart ως το πιο πειρατικό σόου στον πλανήτη (μόνο η τελευταία σεζόν είχε διπλάσιες παράνομες λήψεις από αυτές σε επίσημες πλατφόρμες, σημειώνοντας 55 εκατομμύρια παράνομες λήψεις σε σύγκριση με 17,4 εκατομμύρια σε πλατφόρμες HBO). Ωστόσο -και ευτυχώς- δεν ήταν μόνο αυτό.

Το Game of Thrones ήταν (και για κάποιους που επιλεκτικά θέλουμε να λησμονήσουμε τον αμφιλεγόμενο τελευταίο κύκλο εξακολουθεί να είναι) η καλύτερη τηλεόραση επικής φαντασίας που βγήκε ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Ο Ολυμπιακός της νέας σεζόν, οι μεταγραφές, οι αποφάσεις, η… ιδέα του Μεντιλίμπαρ και ο παράγοντας Champions League

Η δραματική σειρά επικής φαντασίας που βασίζεται στη σειρά βιβλίων του Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν, Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, έκανε πρεμιέρα στο ΗΒΟ στις 17 Απριλίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μάϊου του 2019.

Η σειρά έκανε ρεκόρ τηλεθεατών στο HBO ξανά και ξανά και ξανά και καλλιέργησε μια φανατική κοινότητα οπαδών ανά τον κόσμο.

Καθολικά αναγνωρισμένη από τους κριτικούς, ιδιαίτερα για τις ερμηνείες των ηθοποιών, τους πολύπλοκους χαρακτήρες, την ιστορία και την έκταση της παραγωγής της, το Game Of Thrones έκανε τις δικές του, μικρές και μεγάλες επαναστάσεις, ανατρέποντας κλισέ και σοκάροντας συντηρητικούς τηλεθεατές για το γυμνό, το σεξ, την αιμομιξία, και της σωματικής και σεξουαλικής βίας στην οθόνη.

Η δημιουργία των David Benioff και D. B. Weiss, showrunners της σειράς που ήταν παραγωγοί και κύριοι σεναριογράφοι της τηλεοπτικής εποποιίας έχει μια σύνθετη, δαιδαλώδη ιστορία με πολλούς, πολυσχιδείς και συχνά ανήθικους κεντρικούς χαρακτήρες, άπειρα subplots και πολλά σχόλια επάνω στα παιχνίδια πολιτικής, εξουσίας, και διαφθοράς.

Επίκαιρο πάντα, το GoT δεν χαρίστηκε σε νόρμες, θρησκείες και ηθικούς κανόνες τολμώντας να δολοφονήσει πληθώρα πρωταγωνιστών γιατί στο Παιχνίδι του Θρόνου όλοι είναι αναλώσιμοι.

Το περιοδικό Time χαρακτήρισε το Game of Thrones ως τη δημοφιλέστερη σειρά του κόσμου, ενώ το BBC News έγραψε ότι το πάθος και η αφοσίωση των οπαδών της δημιούργησε ένα φαινόμενο που δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλο δημοφιλές τηλεοπτικό προϊόν.

Το GoT κέρδισε συνολικά 372 βραβεία από τις 595 υποψηφιότητες που έχει λάβει, ανάμεσα τους και 59 Βραβεία Έμμυ, τα περισσότερα από κάθε άλλη τηλεοπτική σειρά.

Αν και οι πρώτοι πέντε κύκλοι ήταν προσαρμογές των βιβλίων της σειράς Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, από τον έκτο κύκλο και μετά το σενάριο είναι προϊόν των παραγωγών που πλέον είχαν φτάσει την πλοκή εκεί που ο Μάρτιν σταμάτησε -ο συγγραφέας ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα δώσει στους οπαδούς του GoT το δικό του φινάλε.

Η σειρά ολοκληρώθηκε με τον 8ο κύκλο των έξι επεισοδίων που εξόργισε και δίχασε πολλούς στις 14 Απριλίου του 2019.

Αν πρέπει να ξεχωρίσω δύο σημεία που το Game Of Thrones έκανε επανάσταση είναι αυτά: έφερε με πείσμα τη συμπερίληψη στη φαντασία, υπερασπίστηκε τη διαφορετικότητα και έδειξε ότι οι γυναίκες έχουν θέση στα κέντρα εξουσίας.

Με βάση του το ρηξικέλευθο έτσι και αλλιώς μυαλό του Μάρτιν, το Παιχνίδι του Θρόνου, πέρα από βασιλιάδες, πρίγκιπες, αυλές, δολοπλοκίες και δράκους είχε πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες με αναπηρία.

Από τον Τίριον Λάνιστερ που υποδύθηκε ο Πίτερ Ντίνκλατζ -ο ηθοποιός που μικρός διαγνώστηκε με αχονδροπλασία, μια διαταραχή που προκαλεί ο νανισμός- στον Μπραν Σταρκ που στα πρώτα επεισόδια της σειράς καθηλώνεται σε κινητική αναπηρία και συνεχίζει την ιστορία του με καταλυτικό τρόπο έχοντας συνοδοιπόρος και σύντροφο του τον Χόντορ, έναν στερεοτυπικά καλοκάγαθο γίγαντας με νοητική αναπηρία, το βίαιο σύμπαν του GoT έφερε πολλές αναπηρίες σε πρώτο πλάνο, με χαρακτήρες που δεν ορίζονται μονοδιάστατα.

Στο Game Of Thrones η αναπηρία δεν είναι συναισθηματικός εκβιασμός για ψεύτικη συμπόνοια. Οι ανάπηροι ήρωες είναι περίπλοκοι, καλοί, κακοί και στο ενδιάμεσο -όπως όλοι.

Επιπλέον η σειρά καταγγέλει με το δικό της, ματωμένο τρόπο, το μισαναπηρισμό που είναι διάχυτος στο τότε, όπως και στο τώρα.

Τέλος το GoT είναι και ένα σύμπαν που η γεωπολιτική σκακιέρα και τα ρουά-ματ επάνω σε αυτή, είναι ο άξονας του.

Στο GoT κανείς δεν είναι ασφαλής, η νέμεσις υπάρχει, οι έμπιστοι είναι κίνδυνος, η μπλόφα έχει αξία και οι γυναίκες έχουν δύναμη.

Game Of Thrones, ωραία χρόνια, όπως θα έλεγε μια φίλη που ψήφιζε νομίζω ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από