Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε σχεδόν σε όλους τους τομείς και πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Euroleague όπου θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Τη θέση του στον μεγάλο τελικό της Euroleague έκλεισε ο Ολυμπιακός που επικράτησε με 79-61 της Φενέρμπαχτσε και θα αντιμετωπίσει τη Ρεάλ Μαδρίτης με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα μπήκαν από το ξεκίνημα αποφασισμένοι για μάχη και κυριάρχησαν των αντιπάλων τους, σχεδόν σε κάθε σημείο. Οι Τούρκοι έμοιαζαν να μην μπορούν να ακολουθήσουν κι αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις τέσσερις γραμμές.
Πέραν του «eye test» η επικράτηση των Πειραιωτών φάνηκε και στην στατιστική. Η κυριαρχία του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή σε αυτόν τον τομέα και δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Από την σκληρή άμυνα και τη μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ, έως τα πάρα πολύ καλά ατομικά νούμερα των παικτών του Μπαρτζώκα.
Ένταση στην άμυνα και κυριαρχία στα ριμπάουντ
Ο αγώνας ανάμεσα στις δύο ομάδες άρχισε με τον Ολυμπιακό να «πατά» γερά στα πόδια του στην άμυνα και να μην αφήνει περιθώρια. Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του ματς οι Ερυθρόλευκοι «στραγγάλισαν» τη Φενέρ σε ένα από τα κορυφαία τους παιχνίδια στην πίσω πλευρά του γηπέδου.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πειραιώτες έκλεισαν τη συνάντηση έχοντας ως παθητικό μόλις 88.4 πόντους/100 κατοχές, αριθμός απίστευτα μικρός ακόμα και αν οι Τούρκοι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν επιθετικά. Επιπλέον, το σύνολο του Μπαρτζώκα επέτρεψε στους αντιπάλους του να σκοράρουν μόλις με 44.5% True Shooting, ενώ στα εντός πεδιάς είχαν το ακόμα χειρότερο 40.3% eFG!
Άλλη μία παράμετρος στην οποία κυριάρχησε ο Ολυμπιακός ήταν τα ριμπάουντ. Ένας τομέας στον οποίο η Φενέρ τα πήγαινε καλά φέτος (όχι κάτι τρομακτικό). Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μάζεψε μόλις το 44.2% των διαθέσιμων συνολικών ριμπάουντ, τα οποία και χωρίστηκαν σε 78.8% αμυντικό και 18.2% επιθετικό.
Ο Ολυμπιακός βρήκε πολλούς πρωταγωνιστές (ξανά)
Ήταν εμφανές ότι οι Ερυθρόλευκοι έβγαλαν πολλούς πρωταγωνιστές. Τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Ο καθένας ήταν εξαιρετικός στον δικό του τομέα και όλοι μαζί έφτασαν στο θετικό αποτέλεσμα. Είναι εκπληκτικό πως οι δέκα από τους 12 που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχαν θετικό Net Rating, μόνο οι ΜακΚίσικ και Χολ είχαν αρνητικό. Αντίθετα, μόνο ο Ντε Κολό είχε θετικό σε όλη τη Φενέρ!
Ο Εβάν Φουρνιέ ήταν ο πιο επιδραστικός στο σκοράρισμα έχοντας συμβολή σε 20 πόντους (10 με σκορ και 10 σε ασίστ). Ο Τάισον Γουόρντ ήταν ο δημιουργός κλειδί του Ολυμπιακού μοιράζοντας το 33.3% των τελικών πασών της ομάδας όσο ήταν στο γήπεδο. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ριμπάουντ, ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κατέβασε το 22.8% των συνολικών διαθέσιμων, ενώ είναι εντυπωσιακό πως συναντάμε στον εν λόγω τομέα και τον Γουόρντ που ήταν ο κορυφαίος επιθετικός ριμπάουντερ του ματς με το 15.4% των διαθέσιμων (14.3% είχε ο Σέρβος).
Πηγή στατιστικών: 3stepsbasket*