Άρης : 51 χρόνια αήττητος Θεός (vids)

Ο Άρης επιστρέφει στα ευρωπαϊκά σαλόνια έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια. Ο αγώνας με την ΑΕ Λεμεσού στο «Κλ. Βικελίδης» ξυπνά αναμνήσεις και θυμίζει το μεγάλο «κίτρινο» ρεκόρ.

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Άρης έπειτα από μια πολύ καλή χρονιά υπό τις οδηγίες του Σάββα Παντελίδη, επιστρέφει στην Ευρώπη και φιλοδοξεί στην είσοδό του στους ομίλους του Europa League.

Στον δρόμο του η ΑΕ Λεμεσού σε μία «ελληνοκυπριακή μάχη» στο πλαίσιο του 2ου προκριματικού γύρου της δεύτερης τη τάξει μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Οι κίτρινοι θα φιλοξενήσουν την ΑΕΛ στο Κλεάνθης Βικελίδης έχοντας ως κληρονομιά ένα σπάνιο ρεκόρ. Για 51 ολόκληρα χρόνια η έδρα του Άρη παραμένει απόρθητη και το συγκεκριμένο ρεκόρ προσδίδει τεράστια ψυχική δύναμη στους ποδοσφαιριστές του Σάββα Παντελίδη.

Πολλές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκά μεγαθήρια λύγισαν στο Κλεάνθης Βικελίδης. Ο κόσμος του Άρη  με τη δυναμική του παρουσία «έσπρωχνε» την αγαπημένη του ομάδα στην επιτυχία.

Το 1968 ουγγρική Ούιπεστ, περνάει από το «Χαριλάου» και αποκλείει τους Θεσσαλονικείς. Έμελλε να είναι η τελευταία ομάδα που νίκησε τον Άρη στην έδρα του.

Οι επιτυχίες του Άρη στις εντός έδρας αναμετρήσεις ζηλευτές. Τσέλσι,  Μπενφίκα, Περούτζια, Σεντ Ετιέν, Ίπσουιτς, Σερβέτ, Θέλτα, Ρόμα, Σαραγόσα, Ερυθρός Αστέρας, Μπράγκα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Ρόζενμποργκ και Μάντσεστερ Σίτι στη «λίστα του Άρη.

Σε σύνολο 51 χρόνων και 26 αγώνων, έχει 12 νίκες και 14 ισοπαλίες! To10.gr σας παρουσιάζει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου.

Άρης-Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0 Europa League (16.09.2010):

Ο Άρης αντιμετωπίζει την πανίσχυρη Ατλέτικο Μαδρίτης των Φορλάν και Αγκουέρο. Η κάτοχος του Europa League πηγαίνει στο Κλεάνθης Βικελίδης για το πρώτο παιχνίδι της φάσης των ομίλων και υποτάσσεται μπροστά στον λαό της Θεσσαλονίκης. Ο Χαβίτο «εκτελεί» την «Ατλέτι» με ένα τρομερό σουτ έξω από την περιοχή στο 57ο λεπτό και δίνει το τρίποντο της νίκης στην ομάδα του.

Άρης-Ρόζενμποργκ 2-0 Europa League (16.12.2010):

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης προέρχεται από το σπουδαίο «διπλό» στην Ισπανία κόντρα στην Ατλέτικο. Έχει μαζέψει ήδη επτά βαθμούς και χρειάζεται τη νίκη ενάντια στους Νορβηγούς, προκειμένου να «κλειδώσει» την πρόκριση στους «32» του Europa League. Ο Άρης επιβάλλει τον ρυθμό του και επικρατεί με σκορ 2-0. Οι Τσέζαρεκ (45′) και Φατί (90′) «εκτελούν» τους Σκαδιναβούς, ο Άρης προκρίνεται και στα νοκ-άουτ περιμένει η Μάντσεστερ Σίτι.

Άρης-Μάντσεστερ Σίτι 0-0  Europa League (15.02.2011):

Το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του Άρη στην Ευρώπη. Η μετέπειτα πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για την φάση των «32» του Europa League. Η «τρελή» χρονιά των κίτρινων στην Ευρώπη συνεχίζεται με μια μεγάλη εμφάνιση, διατηρώντας το αήττητο στο Κλεάνθης Βικελίδης. Οι Θεσσαλονικείς ωστόσο μια βδομάδα μετά θα «λυγίσουν» στην Αγγλία και θα αποκλειστούν με 3-0.

Άρης-Τσέλσι 1-1 Κύπελλο Κυπελλούχων (16.09.1970):

Μία ακόμα μεγάλη αγγλική ομάδα πηγαίνει στην Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον Άρη. Ο θεός του πολέμου, και κυπελλούχος Ελλάδας ρίχνεται στη «μάχη» της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Το παιχνίδι διεξάγεται στο Καυτανζόγλειο Στάδιο και 50.000 φίλοι των κίτρινων έχουν γεμίσει το γήπεδο.

Ο Άρης στέκεται πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο και αποσπά ισοπαλία από τους μπλε του Λονδίνου. Ο Αλεξιάδης άνοιξε το σκορ στο 50ο λεπτό, ενώ ο Χάτσινσον ισοφάρισε στο 76′, σε ένα από τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των κίτρινων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Άρης-Μπενφίκα 3-1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (19.09.1979):

Εννέα χρόνια μετά την ισοπαλία κόντρα στην Τσέλσι, οι Θεσσαλονικείς υποδέχονται την Μπενφίκα. Οι αετοί της Λισαβόνας υποτάσσονται στον Άρη, ενώ η ήττα με 3-1 μοιάζει κολακευτική για τους Πορτογάλους, καθώς οι κίτρινοι κυριάρχησαν στο παιχνίδι.

Ο Κούης στο 16′ και ο Πάλλας με πέναλτι στο 20′ δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στον θεό του πολέμου. Ο Ρεϊνάλντο μειώνει σε 2-1 (30′) αλλά ο Ζήνδρος στο 57ο λεπτό ολοκληρώνει τον θρίαμβο του Άρη. Η πρόκριση ήρθε μέσω μιας «γλυκιάς» ήττας με σκορ 2-1 στη Λισαβόνα και ο Άρης στον επόμενο γύρο κληρώθηκε με την Περούτζια.

Άρης-Σεντ Ετιέν 3-3 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (12.12.1979):

Την ίδια σεζόν που ο Άρης απέκλεισε την Μπενφίκα και την Περούτζια πέφτει πάνω στη Σεντ Ετιέν των Πλατινί και Ρεπ. Οι Γάλλοι επικρατούν με 4-1 στο πρώτο παιχνίδι και παίρνουν μεγάλο προβάδισμα πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Στη ρεβάνς ωστόσο ο Άρης δεν τα παράτησε, παρά το γεγονός ότι η Σεντ Ετιέν προηγήθηκε (8’ Λαριός). Ο θεός του πολέμου κατάφερε να ισοφαρίσει (26’ Ζήνδρος), πίεσε και για δεύτερο γκολ όμως οι Γάλλοι πήραν ξανά τα ηνία του ματς και μάλιστα με διαφορά δύο τερμάτων ( 64’ Ζιμακό, 81’ Ρεπ).

Ο Άρης όμως δεν τα παράτησε και κατάφερε να κάνει μια μεγάλη ανατροπή και να φέρει το ματς στα ίσια μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών με γκολ των Πάλλα (83’ πέν.) και Βένου (87′)!

Άρης-Σαραγόσα 1-0 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (20.09.2007):

Μία ακόμα ισπανική ομάδα που «λύγισε» στο Κλεάνθης Βικελίδης. Η Σαραγόσα αντιμετωπίζει τον Άρη στα προκριματικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με φόντο την είσοδο στους ομίλους. Ο Άρης κατάφερε να προηγηθεί πολύ νωρίς με κοντινή κεφαλιά του Αβραάμ Παπαδόπουλου (6′) και να κρατήσει το σκορ, παίρνοντας ένα σπουδαίο αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς στην Ισπανία.

Εκεί οι κίτρινοι αντέχουν στην πίεση των Ισπανών, σκόραραν ένα πολύτιμο εκτός έδρας γκολ και παρά την ήττα με 2-1 προκρίνονται με το εκτός έδρας γκολ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από