Φλεβαράκης : «Η ΑΕΚ έκανε διάνα με Σαντ-Ρόος»

Ο Κώστας Φλεβαράκης ήταν ο προπονητής που έδωσε την ευκαιρία στον Χάουαρντ Σαντ-Ρόος να παίξει για πρώτη φορά σε επαγγελματική λίγκα και εξηγεί στο to10.gr τι είδους παίκτη πήρε η ΑΕΚ.

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρόος, το νέο σπουδαίο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ, οφείλει το μπασκετικό του ευ ζην στον Ντέιβιντ Μπλατ. Αυτός τον πήρε πέρυσι το καλοκαίρι από τη Νίμπουρκ και του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει σε μια ομάδα επιπέδου Ευρωλίγκας, όπως η Νταρουσάφακα, και να καθιερωθεί. Τον έκανε γνωστό στην Ευρώπη με άλλα λόγια.

Όμως το ζην, στο μπάσκετ πάντα, ο Κουβανός το οφείλει σε έναν Έλληνα προπονητή. Τον Κώστα Φλεβαράκη. Οι δρόμοι τους έτυχε να συναντηθούν το 2012 στη Γερμανία. Ο Σαντ-Ρόος είχε φτάσει στο Μπραουνσβάιγκ μετά από μια πενταετία στις μικρές κατηγορίες του ιταλικού πρωταθλήματος, όπου προσπαθούσε να αποκτήσει τις πρώτες σοβαρές μπασκετικές παραστάσεις του ερχόμενος από την Κούβα.

Ο Φλεβαράκης είχε μόλις αναλάβει την ομάδα της Μπραουνσβάιγκ. Τον είδε και αποφάσισε να τον εμπιστευτεί. Έγινε ο πρώτος προπονητής που του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει σε επαγγελματική λίγκα. Κι από εκεί και μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.

«Όταν πήγα εγώ στην Μπραουνσβάιγκ, ο Σαντ-Ρόος ήταν στη δεύτερη ομάδα. Τον ξεχώρισα γιατί είχε μεγάλα αθλητικά προσόντα. Ανέκαθεν μου άρεσαν οι καλοί αθλητές, γι’ αυτό αποφάσισα να τον πάρω μαζί μου στην πρώτη ομάδα μαζί με τον Ντένις Σρέντερ, που τώρα κάνει καριέρα στο ΝΒΑ», λέει ο Κώστας Φλεβαράκης μιλώντας στο to10.gr. Ξέρει πολύ καλά τι παίκτη πήρε η ΑΕΚ και ανέλαβε να κάνει τις… συστάσεις.

«Η εικόνα του σήμερα είναι φυσικά πολύ διαφορετική από τότε. Είναι πολύ βελτιωμένος σε όλα. Τότε ήταν ένα παιδί που δεν είχε βρει ακόμα το δρόμο του στην ομάδα, αλλά προσπαθούσε πολύ. Προσαρμόστηκε αμέσως στις αυξημένες απαιτήσεις κι έκανε και ορισμένα πολύ καλά παιχνίδια, όπως εκείνο απέναντι στην πολύ δυνατή τότε Άλμπα Βερολίνου του Σάσα Ομπράντοβιτς. Αν έμενα στην Μπραουνσβάιγκ, την επόμενη χρονιά θα ήταν βασικός. Αλλά δεν έμεινα…».

Δεν έμεινε ούτε ο Σαντ Ρόος. Έφυγε κι αυτός, πήγε ξανά στην Ιταλία, όπου έπαιξε για ένα χρόνο στην Α2 πριν τον πάρει στην Τσεχία η Νίμπουρκ και του δώσει τη δυνατότητα να παίξει και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Μετά ήρθε ο Μπλατ και η Νταρουσάφακα και ο Κουβανός έγινε ο παίκτης που παίρνει σήμερα η ΑΕΚ.

«Ένας πολύ αθλητικός φόργουορντ, που παίζει σπουδαία άμυνα», λέει ο Φλεβαράκης. «Πιάνει χώρο στο παρκέ, παίρνει ριμπάουντ, κλέβει μπάλες, ενώ και στην επίθεση δεν είναι κακός. Κάθε άλλο. Σκοράρει κυρίως στο ανοικτό γήπεδο και μετά από επιθετικό ριμπάουντ, όμως έχει βελτιωθεί αρκετά και στο πέντε εναντίον πέντε. Το σουτ του δεν είναι σταθερό, αλλά είναι όλο και καλύτερο χρόνο με το χρόνο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως πρόκειται για έναν παίκτη που παίζει έτσι όπως θέλει ο προπονητής. Ακολουθεί πιστά το πλάνο και είναι ομαδικός. Η θέση του είναι σμολ φόργουορντ, αλλά μπορεί να παίξει και στο «2», σε κάποιες ειδικές καταστάσεις όμως, διότι δεν διαθέτει δημιουργία στο παιχνίδι του».

Κατόπιν όλων τούτων ο Κώστας Φλεβαράκης δεν έχει αμφιβολία ότι η ΑΕΚ έκανε καλή επιλογή: «Ο Σαντ-Ρόος ταιριάζει πολύ στην ΑΕΚ έτσι όπως την φτιάχνουν οι άνθρωποί της αυτό το καλοκαίρι. Διότι η ομάδα έχει καλούς δημιουργούς κι αυτός μπορεί να αφοσιωθεί στα δυνατά σημεία του παιχνιδιού του. Από εκεί και πέρα είναι ένας άνθρωπος με πολύ καλό χαρακτήρα, είναι παιδί της ομάδας, συγκεντρωμένος στην καριέρα του. Με βάση και τους άλλους παίκτες που υπάρχουν και έχουν αποκτηθεί, νομίζω ότι η ΑΕΚ έκανε διάνα με τη μεταγραφή του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από