ΑΕΚ Vs Παναθηναϊκός: Οι λόγοι της «πράσινης» κυριαρχίας

Η αναβαθμισμένη πράσινη ψυχολογία και το πυρηνικό όπλο του χαμηλού Post που οδήγησαν στον θρίαμβο τον Παναθηναϊκό επί της ΑΕΚ με σκορ με 104-72.

Ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να διανύει μια περίοδο τρομακτικής φόρμας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταπληκτικές εμφανίσεις και τις συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις που συμμετέχει. Οι Πράσινοι βρίσκονται στη ζώνη του λυκόφωτος παρουσιάζοντας μας το πιο «επίσημο» τους πρόσωπο, ακριβώς τη κατάλληλη στιγμή – λίγες δηλαδή ημέρες, πριν ξεκινήσει η σπουδαία σειρά με τη Ρεάλ.

Η ομάδα βελτιώνεται διαρκώς, καθώς άπαντες επικοινωνούν πλέον στο ίδιο μήκος κύματος και έχουν συνειδητοποιήσει πως οφείλουν να «συμπεριφέρονται» εντός του γηπέδου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το Τριφύλλι φαντάζει να έχει πια «τρυπήσει»» το αγωνιστικό του ταβάνι – το ζητούμενο από εδώ και πέρα, είναι να καταφέρει να διατηρηθεί για καιρό, σε αντίστοιχα επίπεδα απόδοσης.

Η παρουσία του Rick Pitino, έχει διαδραματίσει φυσικά τον δικό της ξεχωριστό ρόλο. Ο ΑμερικανοΙταλός προπονητής έχει μεταδώσει στους παίκτες τους, ένα μικρό κομμάτι της ιδιαίτερης του κουλτούρας. Ο Παναθηναϊκός αισθάνεται σήμερα κυριολεκτικά άτρωτος – δεν φοβάται τίποτα και κανέναν, με τα σημάδια της εν λόγω συναισθηματικής μεταστροφής να είναι ορατά σε κάθε έκφανση της καθημερινής ζωής του συλλόγου. Περιττό να αναφέρουμε πως αυτή είναι η σωστή ψυχολογικά προσέγγιση, για οποιονδήποτε οργανισμό εισέρχεται στην αρένα των playoffs, με τον τίτλο του αουτσάιντερ. No fear.

Από την άλλη η ΑΕΚ, βιώνει ακόμη τα απόνερα του αποκλεισμού από το Basketball Champions League. Είναι φανερό πως υπάρχει απογοήτευση, όμως η χρονιά δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι Κιτρινόμαυροι οφείλουν άμεσα να ανασυνταχθούν.

Όπως αντιλαμβάνεστε η προχθεσινή μονομαχία ανάμεσα στους δύο συλλόγους, δεν προσφέρεται για πολλές αναλύσεις. Ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε ολοκληρωτικά σε κάθε εκατοστό του παρκέ, ξέφυγε από πολύ νωρίς στο σκορ και τελικά έφτασε σε μία εντυπωσιακή επικράτηση. Το τελευταίο διάστημα όλα μοιάζουν να πηγαίνουν κατ’ ευχήν για τους Πράσινους, με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να βρίσκεται στα ύψη. Ότι και αν δοκιμάσουν στο γήπεδο, φαίνεται πως τους βγαίνει.

Το ενδιαφέρον βέβαια σημείο με την περίπτωση τους, είναι πως ο Rick Pitino δεν έχει σταματήσει να προσθέτει καινούρια στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας.

Εδώ έχουμε μια όμορφη παραλλαγή της old school «Low Post Offense», με τους Βουγιούκα/Gist να «μαζεύονται» αρχικά στην περιοχή των ελεύθερων βολών. Στην συνέχει ο Έλληνας Center στήνει ένα screen στον Αμερικανό, ο οποίος ανεβαίνει στην περίμετρο για να συναντήσει το κόψιμο του Παπαπέτρου. Το play ολοκληρώνεται από το χαμηλό Post, καθώς μετά το screen, ο Βουγιούκας έχει κατορθώσει να κλειδώσει στην πλάτη του τον προσωπικό του αντίπαλο.

Σε γενικές γραμμές το Post, αντιπροσωπεύει την αιχμή του δόρατος για την μεταρρυθμισμένη πράσινη επίθεση. Διαμέσου αυτού του τρόπου, ουσιαστικά τροφοδοτούνται σχεδόν όλες οι υπόλοιπες δράσεις του συλλόγου. Προσωπικά ανυπομονώ για τις επικές μάχες, κόντρα στους εξαιρετικούς ψηλούς της Ρεάλ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από