Ουάιτ : Στον Παναθηναϊκό για να βρει και πάλι την αγάπη για το μπάσκετ

Από quarterback στο αμερικάνικο φούτμπολ και… πλέι μέικερ στο μπάσκετ, πλέον στο ΟΑΚΑ για το Τριφύλλι. Το Αϊόβα, ο λόγος για να αλλάξει… μυαλό το 2015, η Ζαλγκίρις και ο Μεσίνα.

Στην Λιθουανία ένιωθε ο εαυτός του. Από τη στιγμή που άφησε την Ζαλγκίρις και αγωνίστηκε στην Αρμάνι Μιλάνο τα πάντα άλλαξαν γι αυτόν. Αρχικά δεν είχε καταλάβει ποτέ τι ακριβώς θέλει από αυτόν ο Ετόρε Μεσίνα. Παρότι είχε συνηθίσει πλέον να αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ, ο Ιταλός τεχνικός επέμενε ότι πρέπει να παίζει ως σμολ φόργουορντ.

Δεν του άρεσε να παίζει εκεί. Ο Άαρον Ουάιτ αγαπούσε πάντα το μπάσκετ. Η τρέλα του βέβαια στην πρώτη… νιότη του ήταν άλλο σπορ. Το αμερικάνικο ράγμπι.

«Το μεγαλύτερο προσόν του Άαρον όταν ήταν μαζί μας ήταν το ότι ήταν ικανός για τα παντα», τόνισε ο προπονητής του Μάικ Ουάιτ στους Κογιότς «Είναι εδώ και τέσσερα χρόνια βασικός στην ομάδα του μπάσκετ και του ράγμπι. Είναι  ένας quarterback και στα δύο σπορ αν καταλαβαίνεις. Ένας floor general». Ως μπασκετμπολίστας πάντως ξεκίνησε σαν πόιντ γκαρντ. Για αυτό και το ιθύνων νους που λέει και ο προπονητής τους στους Κογιότ.

Ο Ουάιτ ήταν ένας εκ των αθλητών που… τσέκαραν πολλά από τα κολέγια του αμερικάνικου φούτμπολ καθώς να είχε στην πρώτη του χρονιά 31 συνολικά αν και έχασε δύο ματς ελέω τραυματισμού. Και όχι κάποιον τυχαίο τραυματισμό.

Ο Ουάιτ είχε υποστεί μερική ρήξη χιαστού στο πρώτο ματς της σεζόν. Και έχασε μόνο δύο ματς. Τελείωσε την καριέρα του στο Σέλμπι της Νορθ Καρολάινα έχοντας συνολικά 6000  passing yards σπάζοντας κάθε ρεκόρ στο σχολείο του.

Ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του, Μάικ και του αδερφού του Τσέις, οι οποίοι αγωνίστηκαν επίσης ως quarterbacks στο Rocky Mountain College.

Έπρεπε όμως να επιλέξει. Ποιο θα είναι το σπορ που θα επιλέξει; Τελικά τον κέρδισε το μπάσκετ. Και το κολλέγιο του Αϊόβα του εδωσε την ευκαιρία.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΑΝΤΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΓΝΩΜΗ

Παρατηρώντας τον στο κολέγιο δεν γέμιζε σε κανέναν το μάτι. «Οι άνθρωποι έλεγαν “Ω κοιτάξτε τον. Είναι τόσο λεπτός. Δεν πρόκειται να… επιβιώσει στο κολλέγιο».

θα τον σπρώχνουν διαρκώς. Δεν έχει και αληθινή θέση». Όταν είσαι ένα λευκό παιδί, αδύνατο, τότε όλοι έχουν αμφιβολίες. Τι μπορεί να κάνει στο παρκέ; Μπορεί να τρέξει, να κάνει ντρίμπλα, να… βυθιστεί στη ρακέτα και να καρφώσει επάνω του. Δεν είδα τι είδαν αυτοί που τον κατέκριναν» τόνισε ο άνθρωπος που τον έφερε στο Αϊόβα.

Όταν ήταν στο λύκειο, ο Ουάιτ είπε κάποια στιγμή: «Ξέρω είναι αξιολύπητο αλλά δεν σήκωνα καν βάρη». Παρότι αγωνιζόταν σε ένα φημισμένο σχολείο, όπου συνεργάστηκε με τον Τσέιν Μπεχάναν απο το Λούιβιλ, ο Ουάιτ δεν μπόρεσε να βρεθεί στους 150 κορυφαίους παίκτες των ΗΠΑ στην ηλικία του. Η πρώτη υποτροφία ήρθε από το κολλέγιο του Τζέιμς Μάντισον. Εκτός από το Αϊόβα, κανείς άλλος δεν διέκρινε το ταλέντο του.

Η μητέρα του έκλαιγε που έφευγε τόσο μακριά από το σπίτι. Παρότι κανείς δεν τον ήθελε από τα μεγάλα κολλέγια, αυτός πίστεψε στον ίδιο. Μπήκε στο κολλέγιο μόλις 102 κιλά, με τους υπεύθυνούς του να πιστεύουν ότι πραγματοποίησαν το… κλέψιμο του αιώνα.

Και τα κατάφερε… βέβαια παρά το μπάσκετ που έπαιξε εκεί, η μεγαλύτερή του επιβράβευση ήταν το 2015. Η κοπέλα του Γκρέις Μπερνς, πρώην αθλήτρια βόλεϊ επίσης του Αϊόβα, του αποκάλυψε ότι είναι έγκυος στον… baby White.

«Είναι κάτι που θέλω να το εκμυστηρευτώ σε όλους.  Εννοείται πως ήθελα να μάθουν όλοι το πόσο χαρούμενοι είμαστε. Το είπα στους φίλους μου, στην οικογένειά μου. Αλλά ήθελα έτσι να μάθουν άπαντες τι μας συμβαίνει. Και μέχρι στιγμής η συμπαράσταση είναι τεράστια» τόνισε ο ίδιος ο Ουάιτ επειδή αποφάσισε να μάθουν όλοι το χαρμόσυνο γεγονός μέσω του Twitter! Ακόμα και οι δικοί του κοντινοί άνθρωποι.

Εκείνο το διάστημα πήγαινε εξαιρετικά με το Αϊόβα. Είχε 21,2 πόντους κατά μέσο όρο και 9,2 ριμπάουντ. Αλλά πιο… μπάσκετ τώρα. Άλλα πράγματα ήταν προτεραιότητές του πια. Να ζήσει την οικογένειά του.

Η ΕΥΡΩΠΗ, Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΙ Η ΑΡΜΑΝΙ

Στο ΝΒΑ ήθελε αρχικά να βρεθεί. Όμως αργά ή γρήγορα κατάλαβε ότι η Ευρώπη είναι το κάρμα του. Μετά τη χρονιά στη Βόννη (αν και το προηγούμενο καλοκαίρι συζητούσε με τον Άρη ο οποίος τον… έκοψε για να πάρει ένα άλλον Ουάιτ, τον Οκάρο), ο Αμερικανός φόργουορντ άφησε εντελώς στην άκρη το ενδεχόμενο να επιστρέψει στις ΗΠΑ για λογαριασμό των Ουίζαρντς, αποφασίζοντας να παραμείνει στην Γηραιά Ήπειρο με την γυναίκα του και το παιδί του. Οι «μάγοι» τον παρακολουθούσαν όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να πραγματοποιήσει το μεγάλο βήμα.

Είπαμε, πλέον το μπάσκετ ήταν ο τρόπος για να ζήσει την οικογένειά του. Και δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Ακολούθησαν δύο χρονιές στο Κάουνας μετά το πέρασμα από τη Ζενιτ που του έδωσε το εισιτήριο για την Ζαλγκίρις. Η ζωή του είχε μπει στον σωστό δρόμο. Οι άνθρωποι της λιθουανικής πόλης τον αγαπούσαν πολύ. Γενικότερα υπό τις οδηγίες του Σάρας και με τον… ευρωπαϊκό χαρακτήρα του, ένιωθαν άπαντες ότι βρηκαν τον παίκτη που θα ανεβάσει τη ψυχολογία του κόσμου στα ύψη.Την κορυφαία του χρονιά την έκανε στην Ζαλγκίρις την σεζόν 2017-18 (απέκλεισε τον Ολυμπιακό), όπου είχε 8,9 πόντους κατά μέσο όρο και βρέθηκε στο Final 4. Ήδη είχε εκπληρώσει τον στόχο του. Για να ακολουθήσει η Αρμάνι Μιλάνο. Το μεγαλύτερο… άλμα στην καριέρα του. Αλλά δεν ήταν όπως θα το περίμενε αυτός.

«Στο Μιλάνο δεν μπορούσα να είμαι ανταγωνιστικός και δεν μπορούσα αυτήν την κατάσταση άλλο. Δεν καταλάβαινα γιατί έμεινα στον πάγκο. Ποιος ο λόγος; Δεν έπαιζα, ένιωθα ενοχλημένος από την όλη ιστορία και ήθελα να φύγω» υποστήριξε ο Αμερικανός φόργουορντ και όχι άδικα. Ήταν εξαιρετικός στην Ζαλγκίρις. Δεν γίνεται να… ξέχασε το μπάσκετ από τη μία στιγμή στην άλλη.

«Ήθελε από μένα να παίζω σκληρά και με ενέργεια. Πάντα παίζω έτσι στην καριέρα μου αλλά για κάποιον λόγο δεν μου έδινε λεπτά στο παρκέ και δεν υπήρχα καν στο ροτέισον». Τάδε έφη Άαρον Ουάιτ για τον Ετόρε Μεσίνα και τον λόγο που δεν έπαιζε καθόλου στην Ευρωλίγκα καθώς αγωνίστηκε για 15 ματς, παίζοντας ως βασικός στα τρία, έχοντας 2,1 πόντους κατά μέσο όρο και 1,4 ριμπάουντ.

Γιατί επέλεξε την Τενερίφη; Απλά ήθελε να φύγει και να παίξει σε ανταγωνιστικό επίπεδο και ας βρεθεί στο BCL. «Ηθελα μία ομάδα για να τελειώσω τη σεζόν. Να ανακτήσω την αγάπη για το μπάσκετ και την αυτοπεποίθησή μου».

Και το κατάφερε με τον τρόπο του. Είχε στην ACB σε 22:29 ανά παιχνίδι είχε 7,3 πόντους κατά μέσο όρο με 7/19 τρίποντα και 4,1 ριμπάουντ ανά ματς.

Αυτό αναζητάει και στον Παναθηναϊκό πια. Τον τρόπο που θα γυρίσει στο επιπεδο που ανήκε. Και το πώς θα αγαπήσει και πάλι το άθλημα που τον ανάγκασε να παρατήσει την άλλη… καψούρα του. Το αμερικάνικο φούτμπολ…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από