Οι αιώνιοι στα σχοινιά για μία θέση στην οχτάδα της Ευρωλίγκας

Η νέα εποχή του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα και οι αντίπαλοι που δεν αστειεύονται και δυναμώνουν ακόμα περισσότερο βάζοντας εμπόδια στις ελληνικές ομάδες προς τα πλέι οφ.

Η φετινή Ευρωλίγκα διεκόπη λόγω του κορωνοϊού. Οι 18 ομάδες που συμμετείχαν δεν μπόρεσαν ποτέ να μάθουν το ταβάνι τους και θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν για αυτό την επόμενη σεζόν. Θα είναι εύκολη η αποστολή; Σίγουρα όχι. Περιμένουμε την ίδια ακριβώς απόδοση από όλες του; Αυτό κι αν είναι δύσκολο. Το ζητούμενο είναι τι μπορούν να κάνουν οι δικές μας ομάδες στο νέο στάτους που έχει δημιουργηθεί πλέον στην διοργάνωση.

Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε να «κλειδώσει» την έκτη θέση, την ώρα που ο Ολυμπιακός έψαχνε την υπέρβαση για να… χωθεί στην οχτάδα των πλέι οφ. Με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο τιμόνι του και τις προσθήκες των ΜακΚίσικ, Έλις και Μπάικς, δεν ήταν τόσο μακρινό όνειρο, όμως η αποστολή ήταν αν μη τι άλλο… επικίνδυνη.

Περσινά ξινά σταφύλια όμως. Στο τώρα, ή μάλλον πιο σωστά στο μέλλον, οι δύο εκπρόσωποί μας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχουν δυσβάστακτους δρόμους να διαβούν.

Ο νέος Παναθηναϊκός, με το κατά πολύ λιγότερο μικρό και περιορισμένο μπάτζετ και τον Γιώργο Βόβορα στον πάγκο του και ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα, που δεν έχει Α1 και θα κληθεί να… σώσει τη χρονιά με μία αξιοπρεπή πορεία στην Ευρωλίγκα.

Δεν ξεγράφουμε κανένα από τους δύο για την επόμενη σεζόν. Όμως βάσει όσων έχουν ήδη κάνει στο μεταγραφικό παζάρι οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουν τα πράγματα είναι… σκούρα αν δεν υπάρξει κάποια υπέρβαση από τους Έλληνες.

Πιο συγκεκριμένα και αναφορικά με όσα είδαμε πέρσι και γνωρίζουμε στην Ευρωλίγκα, οι ομάδες της κορυφής δείχνουν έτοιμες να λάμψουν και πάλι. Η Αναντόλου Εφές έχει κρατήσει ΟΛΟΥΣ τους παίκτες της, εκτός του Πίτερς που δεν καιγόταν κι όλας, η Μπαρτσελόνα με Σάρας στον πάγκο και Καλάθη στον άσο θεωρείται μία από τις 4 ομάδες που θα βρεθούν στο επόμενο Final 4, η ΤΣΣΚΑ έφερε Σενγκέλια και Μιλουτίνοφ, ενώ η Ρεάλ είναι η… Ρεάλ. Η πιο σταθερή ομάδα της διοργάνωσης με διαφορά από την δεύτερη.

Καλά μέχρι εδώ; Δύσκολα θα μπει κάποιος… σφήνα σε αυτήν την τετράδα. Και αυτό επειδή μιλάμε για ομάδες που έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις και ταυτόχρονα διαθέτουν ήδη χημεία.

Ας πάμε παρακάτω. Η Φενέρμπαχτσε, στην μετά Ζοτς εποχή, θα ρίξει το μπάτζετ της. Όχι όσο νομίζουν όλοι βέβαια. Έχει χάσει ήδη τους Ντατόμε, Κάλινιτς, Ουίλιαμς και στον Ολυμπιακό ευελπιστούν το γρήγορο «διαζύγιο» με τον Σλούκα. Μη νομίζετε όμως πως θα είναι αποδυναμωμένη. Κάθε άλλο. Οι Τούρκοι θα έχουν στον πάγκο τους τον Ιγκόρ Κοκόσκοφ, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό της Σερβίας να αφήνει το ΝΒΑ και να έχει πάρει ιδανικές συστατικές επιστολές για την Φενέρμπαχτσε. Ήδη έχουν αποκτηθεί οι Μπαρτέλ, Ουλανόβας, Μπράουν, Χάμιλτον και Πιέρ, είναι προ τω πυλών η επιστροφή του Σιπάχι ενώ κινείται δυναμικά για τις υπόλοιπες θέσεις, έχοντας σίγουρα στο ρόστερ της τους Ντε Κολό και Βέσελι!

Είμαστε ήδη σε 5 θεωρητικά «καπαρωμένες» θέσεις για τα πλέι οφ. Ακολουθεί η ανανεωμένη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, η οποία έχει ανοδική πορεία. Ο Έλληνας κόουτς λατρεύεται στο Ισραήλ, η Μακάμπι είναι πιο… ριγμένη από τις από πάνω ομαδες γιατί έχει καθυστερήσει τον προγραμματισμό της λόγω της ισραηλινής λίγκας που δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως ήδη γίνονται οι διεργασίες για να την δούμε ακόμα πιο ανταγωνιστική του χρόνου.

Όσο για την 7η της παρέας των εμποδίων των αιώνιων για τα πλέι οφ; Ο λόγος για την Αρμάνι Μιλάνο. Ναι ξέρω θα μιλήσετε για την… φανέλα της και τα υπόλοιπα «γραφικά» που χρησιμοποιούμε ως λαός για να υποβαθμίσουμε προσπάθειες σαν των Ιταλών, όμως αυτήν την στιγμή το συγκρότημα του Χρήστου Σταυρόπουλου κλέβει τις εντυπώσεις. Μην το πάμε πολύ μακριά. Ας εξηγήσουμε ακριβώς το ρόστερ της. Είστε εδώ; Για πάμε…

1 Σέρχι, Ντιλέινι, Τσιντσιαρίνι

2 Πάντερ, Ρολ, Μορέτι

3 Σιλντς, Μίτσοφ, Μορατσίνι

4 Ντατόμε, ΛεΝτέι, Μπρουκς

5 Χάινς, Ταρζέφσκι, Μπιλίνγκα

Μας αρκεί; Σε αυτούς προσθέστε και τον κόουτς Μεσίνα, ο οποίος έχει στα χέρια του ένα αστραφτερό ρόστερ και την ικανότητα (και την οικονομική ευχέρεια) να πάρει κι άλλον παίκτη στα μέσα της σεζόν. Σκεφτείτε λοιπόν πως με αυτά και με αυτά και με πρόχειρους υπολογισμούς, οι εφτά αυτές ομάδες διεκδικούν οχτώ θέσεις!

Και η καταμέτρηση για τους αντιπάλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού συνεχίζεται. Από το παιχνίδι δεν μπορούμε να βγάλουμε εκτός την πρωταθλήτρια Ισπανίας, Μπασκόνια, η οποία θα ενισχυθεί και είναι από τις παραδοσιακές ομάδες της Ευρωλίγκας, ούτε και την Βαλένθια που έχει ως στόχο να μπει ανάμεσα στους γίγαντες της διοργάνωσης.

Ταυτόχρονα καλή δουλειά γίνεται στην Ζενίτ. Ο Τσάβι Πασκουάλ είναι γνώστης της λίγκας, από τους κορυφαίους προπονητές της, και με την συμπαράσταση του Μάνου Παπαδόπουλου και των λεφτών της Γκαζπρόμ, κάνει θαύματα. Βασική πεντάδα λοιπόν (λογικά) με Κέβιν Πάνγκος, Κέι Σι Ρίβερς, Πονίτκα, Αλεξ Πόιθρες και Αρτούρας Γκουντάιτις δεν μπορείς να την παρακάμψεις. Ταυτόχρονα οι Ρώσοι έχουν λεφτά για ξόδεμα, αγοράζουν και παίκτες όπως ο Φριτζόν και κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν ότι δεν είναι με… μέσο στην Ευρωλίγκα. Το ίδιο ανταγωνιστική θέλει να είναι η Χίμκι που κράτησε τον Αλεξέι Σβεντ, ενώ και εκείνη διαθέτει χρήμα, ενώ δυνατός εμφανίζεται και ο Ερυθρός Αστέρας που ήδη έχει αποκτήσει τους Ννόκο (τον ήθελε ο Παναθηναϊκός), Λόιντ και έρχονται και άλλοι!

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τους δύο αιώνιους; Κατεβασμένα κεφάλια, μπόλικη δουλειά και λίγα λόγια για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μία θέση αρχικά στην οχτάδα και μετά κάτι περισσότερο.

Τέλος, παρότι και πάρα πολύ νωρίς ακόμα θα θέλαμε και τη δική σας γνώμη. Αξίζει να δούμε τι πιστεύετε και εσείς. Στο παρακάτω λοιπόν poll μπορείτε να καταθέσετε την άποψή σας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από