Η Ιταλική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, αλλά ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής έχει κάποιες ενστάσεις σχετικά με την πρόσληψη του Ισπανού.
Το όνομα που ακούγεται το τελευταίο διάστημα για την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ιταλίας είναι ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIGC), Τζιοβάνι Μαλάγκο, επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι βρίσκεται σε εκτεταμένες συζητήσεις με τον Ισπανό θρυλικό προπονητή, αλλά δεν δείχνει εμπιστοσύνη ότι η κίνηση αυτή θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, σε μία ομάδα που περνάει μια δύσκολή εποχή, όπου πιο πρόσφατα απέτυχε να προκριθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ 2026.
Η ανάρτηση ιταλικού Μέσου στο Χ, για την υπόθεση Γκουαρντιόλα
UN CT ITALIANO 👔🇮🇹
Luciano Buonfiglio, Presidente del CONI, ha ribadito la propria linea sulla panchina azzurra: «L’unica cosa che chiedo a Giovanni è di scegliere un commissario tecnico italiano. Guardiola? La stragrande maggioranza dei nostri allenatori in Serie A è italiana,… pic.twitter.com/FvsTuhz45n
— Eurosport IT (@Eurosport_IT) July 22, 2026
Οι δηλώσεις του Προέδρου της FIGC, Τζιοβάνι Μαλαγκό:
«Βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τον Γκουαρντιόλα. Ο μισθός του; Είναι πιθανές εξαιρέσεις για να βρεθεί (Ο Γκουαρδιόλα) στην εθνική ομάδα. Δεν είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Δεν υπάρχει καμία ασέβεια προς τα άλλα μέρη»
Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της γειτονικής χώρας, Λουτσιάνο Μπουονφίλιο, είναι πιο κάθετος στην άποψή του και ισχυρίζεται ότι η θέση του τεχνικού στον Ιταλικό πάγκο πρέπει να καλύπτεται από έναν ομογενή προπονητή, για λόγους κύρους και σεβασμού στην λαμπρή ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου.
Η συγκεκριμένη άποψη είναι αντίθετη με το φίλαθλο κοινό των «Ατζούρι», για τους οποίους, οι φήμες της απόκτησης του Πεπ, δημιούργησε ένα κύμα ενθουσιασμού και ελπίδας ότι το ιταλικό ποδόσφαιρο θα επανακάμψει.
Ένας λόγος που η κοινή γνώμη διχάζεται με τον Μπουονφίλιο, είναι ότι μια ακόμα εξήγηση που έδωσε για την άρνησή του προς τον Ισπανό τεχνικό ήταν από προσωπική εμπειρία. Ουσιαστικά ο Ιταλός επικεφαλής, ισχυρίζεται ότι, όντας Πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Κανόε, προσέλαβε έναν Γερμανό προπονητή και το αποτέλεσμα ήταν αποτυχημένο και αυτός είναι ο λόγος που δεν θέλει να επαναληφθεί μία αντίστοιχη κίνηση.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής, Λουτσιάνο Μπουονφίλιο:
«Δεν θέλω να δώσω συμβουλές στον Τζιοβάνι Μαλάγκο, ο οποίος ξεκίνησε πολύ καλά ως νέος πρόεδρος της FIGC. Το μόνο που του ζητώ είναι να διορίσει έναν προπονητή της εθνικής ομάδας της Ιταλίας που να είναι Ιταλός.
Η συντριπτική πλειοψηφία των προπονητών μας στη Serie A είναι Ιταλοί. Αυτοί είναι που θα έχει να αντιμετωπίσει ο προπονητής. Είναι ικανοί, επαγγελματίες και προϊόν της παράδοσής μας. Γιατί να τους αφήσουμε απ’ έξω;
Όταν ήμουν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κανόε, έκανα το λάθος να προσλάβω έναν Γερμανό προπονητή: ήταν καλός, αλλά δεν μπήκε στον κόπο να καταλάβει την ιταλική νοοτροπία. Δεν κερδίσαμε τίποτα και όλη η καλή δουλειά που είχαμε κάνει προηγουμένως πήγε χαμένη»
Επιμέλεια: Δημήτρης Βασιλόπουλος