Ο αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά, μαζί με τους συνεργάτες του ασχολούνται με τα πάντα, έχοντας εντοπίσει αδύνατα σημεία των διαιτητών
Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Λανουά στους διαιτητές της Stoiximan Super League στη διάρκεια των άτυπων εβδομαδιαίων εκπαιδευτικών τηλεδιασκέψεων και σύμφωνα με κάποιες δημόσιες αποκαλύψεις του, με ή χωρίς εισαγωγικά, έχει άτυπη λίστα με τα κενά τους. Πάντως, ο Λανουά δεν χρειάζεται σημειώσεις ή αν χρειάζεται έχει αποθηκευμένη τη λίστα παραπόνων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του.
Η λίστα παραπάνων του Λανουά χωρίζεται σε επτά κεφάλαια! Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής δίνει οδηγίες στους διαιτητές, όμως από αυτά που είδαμε φαίνεται ότι έχουν δρόμο ακόμη για να βγουν οι ρέφερι της Super League από τον λαβύρινθο της μετριότητας.
Αναλυτικά πού πάσχουν οι διαιτητές της Stoiximan Super League:
1) Συχνή χρήση του VAR: Σύμφωνα με τον Λανουά οι ρέφερι αποφεύγουν να πάρουν αποφάσεις ακόμη και για εξόφθαλμες παραβάσεις (πέναλτι, απευθείας κόκκινη κάρτα κτλ) και περιμένουν αυτές να υποδειχθούν μέσω του διαιτητή που έχει την ευθύνη του VAR. Υπήρξαν περιπτώσεις βοηθών ή τέταρτων διαιτητών που δεν βοήθησαν των διαιτητή (για φάουλ ή κίτρινες κάρτες), ενώ οι φάσεις έγιναν μπροστά τους.
2) Η ανοχή στους πάγκους: Ο Λανουά ζήτησε από τους διαιτητές (και επαναλάμβανε διαρκώς) να αποβάλλουν όποιους (παράγοντες, προπονητές, παίκτες) διαμαρτύρονται. Η κατάσταση είχε βελτιωθεί, όμως οι ρέφερι χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο.
3) Σχέσεις: Υπάρχουν φάλτσα στη διάρκεια αγώνων που δείχνουν ότι υπάρχει κακή συνεργασία μεταξύ διαιτητών-βοηθών, διαιτητών-τέταρτων και διαιτητών-VAR. Επίσης, όταν ο Λανουά τους ζητεί εξηγήσεις, υπήρχαν περιπτώσεις που ο ένας έριχνε την ευθύνη στον άλλον. Επίσης, ο Λανουά ξέρει ότι οι διεθνείς είναι χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα!
4) Σεβασμός: Οι διαιτητές δεν έχουν την αποδοχή των ομάδων και των παραγόντων. Ο ομάδες εξακολουθούν (και δικαιολογημένα) να ζητούν ξένους διαιτητές για τα ντέρμπι. Για αυτό και ο Λανουά στην ομιλία του στη ΓΣ της ΕΠΟ, στις 27/6, ζήτησε σεβασμό των ομάδων προς τους διαιτητές και το αντίστροφο.
5) Συνέπεια: Ο Λανουά εντόπισε ότι κάποιοι ρέφερι τεμπελιάζουν και «λουφάρουν» προπονήσεις. Οι 25 το μήνα είναι υποχρεωτικές! Ακόμη και με τα πόλαρ δεν στέλνουν αμέσως τα δεδομένα στην πλατφόρμα ref house. Ας μην ξεχνάμε ότι τα αγωνιστικά τεστ του σεμιναρίου του Ιανουαρίου έβγαλαν μόνο πέντε διαιτητές της Stoiximan Super League, πέντε κόπηκαν και πέντε δήλωσαν ασθενείς. Για αυτό και ο Λανουά προανάγγειλε τέσσερα σεμινάρια διαιτησίας ενόψει της επόμενης σεζόν αντί για δυο! Αρα, θα αυξηθούν (σε τέσσερις) και οι έλεγχοι φυσικής κατάστασης.
6) Είναι φοβισμένοι: Απόδειξη ότι οι περισσότεροι διαιτητές σφυρίζουν με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ο Λανουά φροντίζει να δείχνει στους ρέφερι ότι αυτός αποφασίζει και ότι έχει άποψη για όλες τις φάσεις, σε όλα τα ματς!
7) Φιλοσοφία: Πρόκειται για… παράπονο που ο Λανουά είπε δημόσια, συγκεκριμένα στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 27 Ιουνίου. «Οι διαιτητές γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού αλλά δεν καταλαβαίνουν το ποδόσφαιρο», εκμυστηρεύθηκε ο Λανουά. Για αυτό και στο σεμινάριο της Ξάνθης (4-7/8) προγραμμάτισε ένας ομοσπονδιακός προπονητής (ο Ταουσιάνης της Ελπίδων ή ο Μόρας της Εθνικής Νέων) να μιλήσει στους διαιτητές για πως πρέπει να βλέπουν το ποδόσφαιρο. Με ποια φιλοσοφία πρέπει να αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια τους.
Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά εντόπισε όλα τα παραπάνω και ανάλογα εκπαιδεύει τους διαιτητές ή τους δίνει οδηγίες. Την σεζόν 2025/26 η ΚΕΔ θα είναι πιο αυστηρή. Παράλληλα οι διαιτητές θα υποβάλλονται σε πολλές (διαδικτυακές) εξετάσεις βίντεο τεστ και γνώσης κανονισμών.
Πηγή: in.gr