Ο Ζαγκάλο έγινε… άγαλμα από την ομοσπονδία της Βραζιλίας

Ο Μάριο Ζαγκάλο τιμήθηκε το πρωί από την ομοσπονδία της Βραζιλίας με ένα άγαλμα στα γραφεία της στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ο Μάριο Ζόρζε «Λόμπο» Ζαγκάλο τιμήθηκε το πρωί της Πέμπτης (20/10), στα εγκαίνια του κέρινου αγάλματός του στο «Selection Museum», στα κεντρικά γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο Velho Lobo, όπως είναι το προσωνύμιό του (σημαίνει γερόλυκος), είναι ο μόνος που δίνει το «παρών» στα τέσσερα από τα πέντε Μουντιάλ που έχει κερδίσει η Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης: Ο Τζιοβάνι θυμήθηκε την γκολάρα με τον Ηρακλή (vid)

Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, όταν ο Ζαγκάλο καθοδήγησε την «Σελεσάο» στο τρίτο και τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας του (ήταν πρωταθλητής το 1970 και βοηθός προπονητή στη Γαλλία).

Συνοδευόμενος από το γιο του και με την παρουσία αρκετών ανθρώπων της CBF, μεταξύ των οποίων και ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Βραζιλίας, Τίτε, ο βοηθός του Σέζαρ Σαμπάιο και Ζουνίνιο Παουλίστα, ο «γερόλυκος» δεν έκρυψε τη συγκίνησή του, ενώ έμεινε εντυπωσιασμένος από την ομοιότητα του αγάλματος.

Ζυγίζει 30 κιλά και κατασκευάστηκε στο Λονδίνο, στο ίδιο στούντιο που φτιάχτηκαν τα αγάλματα της Μάρτα και του Πελέ. Χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια εργασίας, με τη συμμετοχή 26 τεχνιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 91χρονος σήμερα Ζαγκάλο, δώρισε τα δικά του γυαλιά κι ένα φούτερ από την ομάδα της Βραζιλίας για την κατασκευή.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου αυτά που πετύχαμε. Δεν πίστευα ότι θα ερχόμουν εδώ μια μέρα για κάτι τέτοιο όπως το σημερινό. Είναι εντυπωσιακό!

Δεν σκέφτηκα ποτέ να μπορώ να συνομιλήσω με τον… εαυτό μου. Έπρεπε να πάω πολύ μακριά. Το να περάσεις τα 91 είναι δύσκολο. Όλη την ώρα παρακολουθώ το παιχνίδι του 1958 στην τηλεόραση, το παιχνίδι του 1962… και με πιάνουν τα δάκρυα», είπε ο Ζαγκάλο, ο οποίος ολοκλήρωσε με ένα μήνυμα στον Τίτε.

«Θα σε δω να σηκώνεις την κούπα», είπε απευθυνόμενος προς τον τεχνικό της «Σελεσάο».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, όπως ο Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα κι ο Αμέρικο Φαρία, συνοδοιπόροι του «γερόλυκου» στην Εθνική.

«Ένα από τα μεγάλα είδωλα του βραζιλιάνικου και παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Είναι ο δάσκαλος, ο φίλος και ο γκουρού μου. Έχω μια ιδέα για τη διάσταση αυτού του ανθρώπου, για το τι αντιπροσωπεύει.

Αυτός και ο Πελέ είναι σύμβολα στην ιστορία του ποδοσφαίρου μας. Κανείς δεν το αξίζει όσο αυτός», είπε μεταξύ άλλων ο Παρέιρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από