Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0: «Ευρωπαίος» Παναθηναϊκός (vids)

Ο Παναθηναϊκός πάτησε γκάζι στο δεύτερο ημίχρονο, «καθάρισε» και τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο με γκολ των Μαουρίσιο και Σάντσες και έπειτα από πολύ καιρό ανέβηκε στην τέταρτη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη.

Ωραία μπάλα προσφέρει ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Χαρίσης το είπε το περασμένο Σάββατο, αλλά αρκετοί δεν το «άκουσαν». «Παίξαμε απέναντι στην ομάδα που παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα». Υπερβολικό; Ίσως. Αν όχι το καλύτερο, όμως, σίγουρα είναι πλέον μια ομάδα που μπαίνει στο γήπεδο ως το απόλυτο φαβορί απέναντι σε όλους τους αντιπάλους αυτού του βεληνεκούς.

«Κάτω» και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Με το τελικό 2-0 της Λεωφόρου να είναι πέρα ως πέρα δίκαιο, αν και ο Παναθηναϊκός τα… χρειάστηκε για ένα ημίχρονο. Απειλήθηκε από το δοκάρι του Σάλιακα στο 43′, είδε τον Τζήλο να χαρίζεται στον ίδιο παίκτη και να μην τον αποβάλλει στο 24′, εκνευρίστηκε, έχασε το μυαλό του για 45 λεπτά, δεν είχε υπομονή, οργάνωση, φαντασία. Αλλά βρήκε το μυαλό του και πάτησε το πόδι στο γκάζι… εξαφανίστηκε. «Καθάρισε» τους Ηπειρώτες με δύο γκολ σε 15 λεπτά, σημείωσε την 5η νίκη του στα έξι τελευταία παιχνίδια του, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, εκείνη που οδηγεί στην Ευρώπη. Και περιμένει το 2022 με περισσότερη φιλοδοξία από κάθε άλλη χρονιά τα τελευταία χρόνια.

Θυμηθείτε ΕΔΩ το Live και τα στατιστικά της αναμέτρησης.

«Κόλλησε» στον εκνευρισμό του και στον Τζήλο

Τι είχε το πρώτο ημίχρονο στη Λεωφόρο; Μια φάση που έφερε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς Παναθηναϊκού, με τον Τζήλο να μην αποβάλλει τον Σάλιακα στο 24′ με δεύτερη κίτρινη κάρτα και ένα δοκάρι από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα λίγο πριν πάνε στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες. Ο Παναθηναϊκός δεν ήταν δημιουργικός, δεν ήταν απειλητικός, είχε μπλοκάρει απέναντι στην πολύ καλή αμυντική λειτουργία του ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος έπαιζε με πολλά ντουμπλαρίσματα και πολλά μαν του μαν.

Κολλημένος παίκτης στον Παλάσιος, κολλημένος παίκτης στον Αϊτόρ, κολλημένος παίκτης στον Καρλίτος. Και πρεσάρισμα στη μεσαία γραμμή τέτοιο που δεν επέτρεπε στους Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες και Μαουρίσιο να κάνουν το παιχνίδι που ξέρουν. Όλα αυτά, βέβαια, θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά αν ο Τζήλος έδινε την καθαρή αποβολή στον Σάλιακα στο 24′. Ο δεξιός αμυντικός του ΠΑΣ Γιάννινα είχε δει μία κίτρινη κάρτα νωρίς στο ματς για μαρκάρισμα στον Παλάσιος και στο 24′ σε μια φάση που ο Παλάσιος τον πέρασε, ο Σάλιακας τον ανέτρεψε για να μη βγάλει αντεπίθεση, σε ένα μαρκάρισμα – ορισμό του φάουλ και της κίτρινης κάρτας.

Παρ’ όλα αυτά ο Τζήλος χάρισε την κόκκινη, κάτι που έφερε και την αντίδραση του Παναθηναϊκού μέσω των social media, με τον Σάλιακα να είναι μάλιστα ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης – και μοναδικής – ευκαιρίας στο πρώτο ημίχρονο όταν στο 43′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο αριστερό δοκάρι του Μπρινιόλι.

Πάτησε γκάζι και το… καθάρισε

Όσα δεν είδαμε από τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο τα είδαμε μέσα σε 25 λεπτά στο δεύτερο μέρος. Με την εξέδρα να θυμίζει… ντέρμπι, κυρίως λόγω των αποφάσεων του Τζήλου, αλλά και της συμπεριφοράς του Περέα που «ξύπνησαν» επί της ουσίας τον κόσμο και αύξησαν την πίεση προς τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς μπήκαν στο γήπεδο με εντελώς διαφορετική νοοτροπία. Και αποφασισμένοι να… καθαρίσουν τον αντίπαλό τους.
Η κίνηση του Γιοβάνοβιτς να αλλάξει πλευρά στον Αϊτόρ φέρνοντάς τον στα αριστερά και η συνεργασία του με τον Χουάνκαρ ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά. Οι δύο Ισπανοί διέλυσαν κάθε αμυντικό σύστημα του ΠΑΣ Γιάννινα και δημιούργησαν τις προϋποθέεις για να γίνει επιτέλους απειλητικός ο Παναθηναϊκός. Και από εκείνη την πλευρά ήρθε το πρώτο γκολ που έλυσε τον γρίφο. Ο Χουάνκαρ βγήκε στην πλάτη της άμυνας, σέντραρε υπέροχα στην περιοχή και ο Μαουρίσιο με κεφαλιά στη μικρή περιοχή άνοιξε το σκορ για τους πράσινους.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει, άρχισε να κυριαρχεί στο γήπεδο κάνοντας το γνωστό παιχνίδι κατοχής και το δεύτερο γκολ έμοιαζε να είναι θέμα χρόνου. Ήρθε τελικά από ένα στημένο στο 69′ και μάλλον… απρόσμενα, αφού ο Σάντσες με κεφαλιά ήταν αυτός που έπειτα από γέμισμα του Βιγιαφάνιες έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0 πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Αυτό το 2-0 δεν μπορούσε να αλλάξει, αφού και ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έδειχνε ικανός να βρει κάποιο γκολ και να επιστρέψει στο ματς, συνεχίζοντας την κακή εικόνα που είχε δείξει και απέναντι στον ΠΑΟΚ, με την ομάδα του Μεταξά να έχει δύο ήττες σε τέσσερις μέρες με 0-6 γκολ.

Το δεκάρι: Ο Αϊτόρ όταν πήγε στα δεξιά ήταν απολαυστικός. Μαζί με τον Χουάνκαρ έβαλαν στη μέση τον Σάλιακα, που έπαιζε φοβισμένος για να μη δεχτεί τη δεύτερη κίτρινη κάρτα και έκαναν τη διαφορά. Ο Ισπανός συνεχίζει να είναι σε φουλ φόρμα και ο τραυματισμός του ανησυχεί τον Παναθηναϊκό.

Στον πάγκο: Ο Περέα έκανε τα πάντα για να μη φανεί ποδοσφαιρικά. Προφανώς έχοντας επηρεαστεί από την απόφαση του Παναθηναϊκού να μην τον κρατήσει, έκανε τα πάντα για να το αποδείξει. Αλλά με τους λάθος τρόπους. Συζήτηση με την εξέδρα, «θέατρο», πολύ πέσιμο στο έδαφος, διαμαρτυρίες, κλωτσιές. Χάλασε την εικόνα του .

Που κρίθηκε: Στο γρήγορο γκολ του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος. Ανάγκασε τον ΠΑΣ να βγει από το καβούκι του και βρήκε γρήγορα ένα δεύτερο καθαρίζοντας το ματς,

Γιατί κόουτς: Λάθος του Μεταξά αυτό το 4-4-2. Δεν παίζει ανοιχτά τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, γιατί θα το πληρώσεις. Ο Γιοβάνοβιτς έδωσε εντολή να πάει μπάλα αριστερά στο δεύτερο ημίχρονο και δικαιώθηκε.

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Βέλεθ, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Μαουρίσιο (90′ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ (67′ Βιτάλ), Παλάσιος (80′ Χατζηγιοβάνης), Καρλίτος (67′ Μακέντα)

ΠΑΣ Γιαννινα: Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Πίρσμαν, Καραχάλιος, Ντομίνγκεθ, Σνάιντερ, Γκαρντάφσκι (73′ Μπρένερ), Μιλιντσεάνου, Περέα (76′ Μορέιρα)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από