Μάριο Μπράνκο: Ο μετρ των φθηνών αγορών και των ακριβών πωλήσεων

Την απόφαση να στελεχώσει ακόμα περισσότερο τον στρατηγικό του σχεδιασμό σε ότι αφορά τις μεταγραφές, πήρε ο ΠΑΟΚ προσλαμβάνοντας τον Μάριο Μπράνκο, που θεωρείται από τους «μπαρουτοκαπνισμένους» στον χώρο, αν και μόλις στα 43 του.

Με τον χαρακτηρισμό του μάστερ σε φθηνές αγορές και ακριβές πωλήσεις, να τον ακολουθεί ο Μάριο Μπράνκο ανέλαβε από χθες τα καθήκοντα του διευθυντή ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού τμήματος, ως άμεσος συνεργάτης ουσιαστικά του Λούμπος Μίχελ. Ο Σλοβάκος παραμένει κανονικά αθλητικός διευθυντής και ο Πορτογάλος ήρθε για να καλύψει το κενό που παρατηρήθηκε κυρίως φέτος σε ότι αφορά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε αγορές και πωλήσεις.

ΤΟ WHO IS WHO TOY ΜΠΡΑΝΚΟ

Γεννημένος στο Οπόρτο πριν από 43 χρόνια, ο Μάριο Μπράνκο ήταν από μικρός… κολλημένος με την μπάλα. Μπορεί ποτέ να μην έπαιξε μπάλα σε υψηλό επίπεδο, για αυτό αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του αθλητικού μάνατζμεντ, βλέποντας «μπροστά». Η πρώτη του δουλειά ήταν ως δημοσιογράφος στην O’ Jogo, ωστόσο πολύ γρήγορα το… βαρέθηκε το επάγγελμα, κάνοντας κάτι το όποιο δεν το βαριέται ποτέ, όπως δήλωσε πρόσφατα.

Από τα δημοσιογραφικά γραφεία, βρέθηκε σε γνωστό γραφείο μάνατζερ στην Πορτογαλία για λίγα χρόνια, μέχρι που έκανε το άλμα και το 2005 ανέλαβε τον ρόλο του σκάουτερ στην Βίσλα Κρακοβίας και έναν χρόνο αργότερα πήγε στην Ζαγκλεμπιέ. Το πολύ καλό του προφίλ στις δημόσιες σχέσεις, του έδωσε την δυνατότητα από την Πολωνία να βρεθεί στην Ρουμανία και το τμήμα σκάουτινγκ της Στέουα Βουκουρεστίου. Έναν χρόνο αργότερα ο Μπράνκο επέστρεψε στην πατρίδα, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην Λεϊσόες, στο πρώτο του πρότζεκτ, την σεζόν 2009.

Δυο χρόνια αργότερα ο Μπράνκο επιστρέφει στην Ρουμανία για λογαριασμό της Άστρα, αναλαμβάνοντας το πόστο του τεχνικού διευθυντή, κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο. Το 2012 φτάνει στα χέρια του η πρόταση της Εστορίλ, που τον έκανε να επαναπατριστεί και να μείνει εκεί έως το 2016, οδηγώντας την πορτογαλική ομάδα από την αγωνιστική ανυποληψία στην έξοδο της στο Γιουρόπα Λιγκ.

Το καλοκαίρι του 2016 αφήνει την Εστορίλ έχοντας κάνει τον κύκλο του, αναλαμβάνοντας την Χάιντουκ Σπλιτ. Η αλλαγή διοίκηση έφερε την απομάκρυνση του, ωστόσο πριν αποχωρήσει έφερε έσοδα 30.000.000 ευρώ από πωλήσεις, με κορυφαία αυτή του Νίκολα Βλάσιτς στην Έβερτον αντί του ποσού των 11.000.000 ευρώ.

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΟΣ «ΕΡΓΑΤΗΣ»

Ο Μάριο Μπράνκο μέσα από τα χρόνια τριβής του ως σκάουτερ αρχικά και στην συνέχεια ως τεχνικός διευθυντής, μιλάει πλέον άπταιστα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά, γεγονός που τον κάνει ακόμα πιο άμεσο διαπραγματευτή, ενώ σημαντική παράμετρος είναι και η μητρική του γλώσσα, τα πορτογαλικά που του δίνει εξαιρετικές προσβάσεις στην αγορά της Βραζιλίας. Η ευχέρεια του στις ξένες γλώσσες, αποτέλεσε «όπλο» που του επέτρεψε να γυρίσει τη μισή Ευρώπη, να κλείσει κερδοφόρες δουλειές και να αναπτύξει επαγγελματικές σχέσεις που τον βοήθησαν στην εξέλιξη της καριέρας του.

ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Λίγες μέρες μετά την αποχώρηση του από την Χάιντουκ, ο Μάριο Μπράνκο, στα μέσα Ιουνίου, παραχώρησε συνέντευξη σε κροατική ιστοσελίδα, αναφέροντας τους λόγους που αποχώρησε αλλά και για προτάσεις που είχε στα χέρια του. Συγκεκριμένα μίλησε στo dalmatinskiportal.hr αποκαλύπτοντας πως δέχτηκε δυο προτάσεις να επιστρέψει στην πατρίδα του, έχοντας προτάσεις από πορτογαλικές ομάδες, ωστόσο αποφάσισε να τις απορρίψει και να περιμένει για μια κίνηση που θα του έφερε ένα βήμα πιο πάνω στην καριέρα του. Η… υπομονή του Πορτογάλου είχε αποτέλεσμα και τον έφερε στην Τούμπα σε μια πολύ σημαντική κίνηση στην μέχρι τώρα πορεία του στο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από