Πως ο αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά έστειλε μηνύματα στους διαιτητές και στις ομάδες. Επίσης, έδειξε ότι θα μπαίνει μπροστά σε όλα τα θέματα
Μπορεί ο Λανουά να έκανε τα αυτονόητα, για παράδειγμα να έφερε ελίτ διαιτητές (κυρίως Γερμανούς), όμως αυτός είναι ο λόγος που ξεχώρισε από τους προηγούμενους! Για παράδειγμα ο Σουηδός Φρόιντφελντ που είχε ρόλο αρχιδιαιτητή λίγο μετά το ξεκίνημα της σεζόν 2023/24, τον μόνο ελίτ ρέφερι που έφερε για να σφυρίξει ντέρμπι ήταν ο Γερμανός Ζίμπερτ και πιο πριν ο Αγγλος Μπένετ που ξεκίνησε την προαναφερόμενη αγωνιστική περίοδο είχε φέρει μόνο τον Πορτογάλο Ντίας.
Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά με τους ξένους διαιτητές στα πεπραγμένα της ΕΠΟ για την ΚΕΔ του Λανουά αναφέρονται τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου ορίστηκαν τριάντα-εννέα (39) ξένοι Αξιωματούχοι Διαιτησίας σε αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος και του Πρωταθλήματος της Super League 1. Συγκεκριμένα, για τις παραπάνω δύο διοργανώσεις, ορίστηκαν Elite Διαιτητές σε δεκατρείς (13) αγώνες και 1ης Κατηγορίας Διαιτητές σε δεκαοκτώ (18) αγώνες».
Διαβάστε επίσης: «Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ερυθρός Αστέρας στο… κόλπο για τον Γκρέιαμ» (pic)
Ο αρχιδιαιτητής Στεφάν Λανουά έκανε έξι κινήσεις και έστειλε μηνύματα στους διαιτητές και στις ομάδες. Επίσης, έδειξε ότι θα μπαίνει μπροστά σε όλα τα θέματα.
Η συνταγή βγήκε στον Γάλλο Λανουά τη σεζόν 2024/25. Την αγωνιστική περίοδο 2025-26, όπως συμβαίνει με όλους, ξέρει ότι ξεκινά από το μηδέν, όμως έχει την εμπειρία ενός χρόνου, όπου με έξι κινήσεις «έγραψε» νέα σελίδα:
1) Η επιστροφή της τηλεκριτικής: Εστω κι αν διαλέγει φάσεις και δεν αναφέρεται σε όλες τις επίμαχες, ο Λανουά (αυτός ή οι συνεργάτες του Βαλέρι, Φερνάντες) δεν λείπουν από την εβδομαδιαία τηλεκριτική διαιτησίας, μετά από κάθε αγωνιστική της Stoiximan Super League. Την είχε καθιερώσει ο Κλάτενμπεργκ, μετά οι Μπένετ, Φρόιντφελντ έκαναν πως δεν καταλάβαιναν, αν και τη ζητούσαν οι ομάδες. Ο Μάκης Γκαγκάτσης πρότεινε στον Λανουά να βγάζει βίντεο στο Youtube και ο Γάλλος δεν είχε αντίρρηση. Το βίντεο βγαίνει κάθε Τρίτη.
2) Τηλεκπαίδευση: Αποτελεί καινοτομία του Λανουά. Μετά από κάθε αγωνιστική, πάλι κάθε Τρίτη, συγκεντρώνει τους διαιτητές του πίνακα της Stoiximan Super League μπροστά από τις οθόνες των υπολογιστών τους. Ο Γάλλος και οι συνεργάτες του αναλύουν τα λάθη τους, κάνουν παρατηρήσεις και μέσω αυτής της μεθόδου κάνουν μαθήματα κανονισμών.
3) Άλλο επίπεδο οι ξένοι: Επιστροφή στην κανονικότητα. Η φιλοσοφία του να σφυρίζουν ξένοι διαιτητές ντέρμπι της Stoiximan Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson είναι να έρχονται ρέφερι από το πάνω ράφι. Ο Λανουά το έκανε στη συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων και αυτό βοήθησε στο να μην υπάρχουν φωνές.
4) Στήριξη παρά τα λάθη: Ο Λανουά ήθελε να δείξει στους διαιτητές ότι έχει τον έλεγχο. Πως γινόταν αυτό; Συνέχιζε να τους ορίζει ακόμη και αν υπήρχαν φωνές, ακόμη και αν δεν τα πήγαιναν καλά. Τιμωρίες έπεφταν μόνο αν τα λάθη ήταν επαναλαμβανόμενα, ή για λάθη που θεωρούσε εξόφθαλμα.
5) Ο ρόλος της UEFA: Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης δεν έκρυψε ότι ο Λανουά ήρθε στην Ελλάδα μετά από πρόταση της UEFA καθώς είχε ζητήσει την συνδρομή της στην εύρεση αρχιδιαιτητή. Ο Λανουά προτάθηκε, πριν από έναν χρόνο, χωρίς εναλλακτική λύση. Ουσιαστικά, η UEFA τον επέβαλε. Επίσης, ως κίνηση στήριξης ερμηνεύτηκε η έλευση του επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA Ρομπέρτο Ροσέτι στην Αθήνα. Ο Ιταλός έκανε μάθημα στους διαιτητές της Stoiximan Super League στο χειμερινό σεμινάριο.
6) Επαγγελματισμός: Η ΚΕΔ του Λανουά θέλει διαιτητές να είναι γυμνασμένοι και «ζητεί» 20 προπονήσεις το μήνα. Μπορεί να μην είναι επαγγελματίες, όμως αμείβονται σαν επαγγελματίες. Λόγω των σερί ορισμών την προηγούμενη σεζόν έβγαλαν από 30-40.000 ευρώ.
Πηγή: in.gr