Άντερσον Εσίτι: Ένας «βράχος» για τη μεσαία γραμμή του ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ έδωσε 3,5 εκατομμύρια για να φέρει στη Θεσσαλονίκη το «θωρηκτό» της Γάνδης, Άντερσον Εσίτι, θέλοντας να καλύψει τα κενά που άφησαν οι αποχωρήσεις στη μεσαία γραμμή της ομάδας.

Ο Εσίτι «έκλεισε» στον ΠΑΟΚ, με τους Θεσσαλονικείς να κινούνται αστραπιαία και να ντύνουν στα «ασπρόμαυρα» τον Νιγηριανό χαφ. Σαν αστραπή θέλει να λάμψει και ο νεαρός άσος, όπως έχει δείξει και από το παρελθόν του στην Πορτογαλία και το Βέλγιο.

Ο Εσίτι γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1994 στο Γουαρί της Νιγηρίας. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, καθώς ξεχώρισε από μικρός με το ταλέντο του. Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τις ακαδημίες της Λεϊσόες, στην οποία υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο το 2012. Ο Νιγηριανός μέσος έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο το 2013, σε ηλικία 19 ετών, καταφέρνοντας να κερδίσει θέση βασικού από την πρώτη του χρονιά στον πορτογαλικό σύλλογο. Πραγματοποίησε 36 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 7 στο κύπελλο και 2 στο Λιγκ Καπ. Ξεχώρισε για το ακατάπαυστο τρέξιμο στο χώρο του κέντρου, τα φυσικά προσόντα του, αλλά και για τον δυναμικό τρόπο παιχνιδιού του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη του χρονιά, όχι μόνο δεν έδειξε «ψαρωμένος» αλλά δέχτηκε 9 κίτρινες κάρτες και 2 κόκκινες!

Τον Ιούλιο του 2014, ο Εσίτι μετακινήθηκε στην Εστορίλ με ελεύθερη μεταγραφή, εξαργυρώνοντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις της προηγούμενης σεζόν. Η πορτογαλική ομάδα είχε τερματίσει τέταρτη την περασμένη χρονιά και θα έπαιζε για πρώτη φορά στους ομίλους του Europa League. Ο Εσίτι αγωνίστηκε στα πέντε από τα έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια των Πορτογάλων, σε έναν όμιλο με Παναθηναϊκό, Αϊντχόφεν και Ντιναμό Μόσχας. Με τους «πράσινους», μάλιστα, αγωνίστηκε βασικός σε όλο το παιχνίδι, στη μοναδική νίκη της πορτογαλικής ομάδας (2-0) στον όμιλο. Συνολικά, τη σεζόν 2014-2015, «μέτρησε» 26 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, γεγονός που προκάλεσε την κλήση του στην Εθνική Νιγηρίας, από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Στέφεν Κέσι (απεβίωσε το 2016). Τον Ιούνιο του 2015, σε ηλικία 21 ετών και 20 ημερών, το μεγαλύτερο όνειρο του νεαρού Άντερσον θα έπαιρνε «σάρκα και οστά», παίζοντας για 90 λεπτά με τους « σούπερ αετούς», στα προκριματικά του Κόπα Άφρικα.

Την επόμενη σεζόν, ο Νιγηριανός χαφ πραγματοποίησε 25 εμφανίσεις στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, με τις «σειρήνες» του εξωτερικού να αρχίζουν να ηχούν στα αυτιά του. Τον Αύγουστο του 2016, η Γάνδη έδωσε 1,4 εκατομμύρια λίρες στην Εστορίλ και έκανε δικό της για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, τον 22χρονο τότε «πληθωρικό» μέσο. Ένα μήνα αργότερα πραγματοποίησε τη δεύτερη και τελευταία συμμετοχή με της Εθνικής Νιγηρίας, στην εκτός έδρας νίκη επί της Ζάμπια (1-2), για τα προκριματικά του κυπέλλου εθνών Αφρικής.

Στην βελγική Γάνδη, του δόθηκε από την πρώτη στιγμή το προσωνύμιο, «βράχος», αλλά και «Avenger», λόγω της επιβλητικής παρουσίας του στο χώρο του κέντρου και του physical τρόπου παιχνιδιού. Το παν όμως είναι η ταπεινότητα και ο Νιγηριανός όταν ρωτήθηκε για τους χαρακτηρισμούς που του δίνονται, είπε: «Μου αρέσει που οι φίλαθλοι μου δίνουν τέτοια παρατσούκλια, αλλά θα πρέπει να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο για να τους ανταποδώσω την αγάπη που μου δείχνουν. Γνωρίζω ότι είμαι δυνατός και δεν θέλω να χάνω μονομαχία. Θέλω να συνεχίσω να είμαι ο βράχος τους».

Στην πρώτη του σεζόν στη Jupiler League, σημείωσε 35 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Στο Europa League, μάλιστα αποτέλεσε βασικό μέλος της ομάδας που απέκλεισε την Τότεναμ στους «32» της διοργάνωσης, φτάνοντας μέχρι τους «16». Τη σεζόν 2017- 2018 επανέλαβε την εξαιρετική πρώτη του χρονιά, με τα σενάρια περί μεταγραφής του, το καλοκαίρι του 2018, να «φουντώνουν» όλο και πιο πολύ. Ο Εσίτι συνδέθηκε έντονα με την Λεβάντε, με την ισπανική ομάδα να φτάνει σε συμφωνία με τη Γάνδη για τη μεταγραφή του Νιγηριανού. Το γεγονός, όμως, ότι είχε ήδη πουλήσει τον Σιμόν στους Ισπανούς, καθώς και τον Καλού στη Μπορντό, έκανε τη βελγική ομάδα να ξανασκεφτεί την αποχώρησή του. Το ίδιο καλοκαίρι ο Εσίτι θα έπαιρνε ακόμα μία «κρυάδα», μιας και δεν κλήθηκε στην αποστολή της Εθνικής Νιγηρίας για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην θέση που αγωνιζόταν ο Άντερσον, υπήρχαν παίκτες όπως ο Ονάζι, ο Μίκελ και ο Ντιντι, «κρύβοντας» τον ορίζοντα της συμμετοχής του 24χρονου στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Τη σεζόν που τελείωσε, ο Εσίτι αγωνίστηκε σε 26 αγώνες πρωταθλήματος, εκ των οποίων τα 21 στην αρχική ενδεκάδα, καθώς και σε 4 αγώνες κυπέλου με την Γάνδη. Βοήθησε την ομάδα του να τερματίσει στην πέμπτη θέση, κερδίζοντας το εισιτήριο για το επόμενο Europa League. Ο Νιγηριανός, όμως, δεν κατάφερε να κληθεί στην αποστολή της Εθνικής ομάδας της χώρας του, η οποία αποκλείστηκε στα ημιτελικά του φετινού Κόπα Άφρικα, κατακτώντας την τρίτη θέση.

Ο ΠΑΟΚ παρακολουθούσε την πορεία του 25χρονου ποδοσφαιριστή, ύστερα από την αποχώρηση των Κάνιας, Σάκχοφ. Ο προπονητής του «δικεφάλου» γνώριζε τον ποδοσφαιριστή από τη κοινή θητεία τους στην Πορτογαλία και εισηγήθηκε την απόκτησή του, με τον ΠΑΟΚ να υλοποιεί την επιθυμία του. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που έκανε εντύπωση ο παίκτης στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Το 2016, ο Εσέτι, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων του «δικεφάλου» σε ένα φιλικό με την πρώην ομάδα του. Ένα χρόνο πριν την λήξη του συμβολαίου του, ο Εσέτι, αποχωρεί από την βελγική ομάδα, με την Γάνδη να βάζει στα ταμεία της 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Αμπέλ Φερέιρα προσθέτει έναν «βράχο» στη μεσαία γραμμή της ομάδας του, ενώ ο Νιγηριανός θέλει να κάνει ένα ακόμα άλμα στην καριέρα του. Τα υπόλοιπα θα φανούν στο χορτάρι…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από