Οι Έλληνες του Ολυμπιακού και ο Μάρτης της Ευρώπης

Τέσσερις φορές την τελευταία 10ετία. Και η επιβεβαιώση μιας ιστορίας που κρατά απο την εποχή του Βαλβέρδε.

Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι ο καιρός άλλωστε για τέτοια… συγκεκριμένα. Πολλώ δεν μάλλον στην Ιταλία που το δράμα της συγκλονίζει τον πλανήτη. Χιλιάδες οι νεκροί από τον φονικό ιο, τραγική η καθημερινή καταμέτρηση που παραπέμπει σε πόλεμο. Πώς να χωρέσει σε μια τέτοια συζήτηση το ποδόσφαιρο. Και ειδικά ο «σχεδιασμός» για την επόμενη σεζόν, όταν οι περισσότεροι δεν είναι καθόλου σίγουροι αν κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα.

Παρά ταύτα το μυαλό έχει ανάγκη να ξεφεύγει. Το ζούμε και εδώ. Και το ποδόσφαιρο έχει αυτή τη δύναμη. Να σε ταξιδεύει καμιά φορά μακριά από όσα θες έστω για μια στιγμή να αποφύγεις. Παιχνίδι είναι, από τη φύση του. Κάπως έτσι, μέσα στην εβδομάδα προέκυψε από την γειτονική χώρα ένα ακόμη «σενάριο» για τη Νάπολι και την νέα προσπάθεια που θα καταβάλλει για την απόκτηση του Κώστα Τσιμίκα. Την ομάδα του Κώστα Μανωλά που φέρεται στο κυνήγι του Ερυθρόλευκου άσου εδώ και μήνες. Δίχως βεβαίως να είναι μόνη της. Διότι χθες για παράδειγμα σύμφωνα με τη Gazzetta dello Sport μπήκε γερά στο κόλπο και η Ίντερ. Για τον απόλυτο X-Factor της σεζόν.

Τον 24άχρονο αριστερό μπακ που δεδομένα φέτος κάνει πράγματα απίθανα. Μεγάλος πρωταγωνιστής του Ολυμπιακού σε αυτό το σπουδαίο ταξίδι που κατάφερε ως εδώ η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Και αν τα «εγχώρια» σπανίως απασχολούν την elite; Η παρουσία των Ερυθρόλευκων στα κύπελλα Ευρώπης είναι που εξιτάρει. Αυτό το συμπέρασμα μάλιστα δεν είναι φετινό. Είναι μια πράξη που επιβεβαιώνεται με συνέπεια εδώ και χρόνια. Εκείνη που κρύβεται πίσω από τις μεγαλύτερες μεταγραφές Ελλήνων ποδοσφαιριστών στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Απο την εποχή του Βαλβέρδε

Εννοείτε ότι ο Κώστας Τσιμίκας μένει στη βάση του. Και το αναφέρουμε αυτό προκαταβολικά για να μην δημιουργούμε παρεξηγήσεις. Υπήρξαν προτάσεις για εκείνον και τον Γενάρη. Οι ερυθρόλευκοι τις απέρριψαν. Τα όσα γράφονται όμως αυτές τις ημέρες στην Ιταλία είναι πραγματικά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη τις άλλες τρεις φορές την τελευταία 10ετία που ο Ολυμπιακός βρέθηκε Μάρτη όχι μόνο να κυριαρχεί εγχώρια, αλλά να συνεχίζει το ταξίδι του και στην Ευρώπη.

Με αφετηρία εκείνη την ομαδάρα που έφτιαξε ο Ερνέστο Βαλβέρδε στη δεύτερη σεζόν της δεύτερης θητείας του. Τους Πειραιώτες που αφού έκαναν μια τεράστια προσπάθεια στο Τσάμπιονς Λιγκ (9 βαθμοί στους ομίλους κόντρα σε Ντόρτμουντ, Μαρσέιγ και Άρσεναλ) έφτασαν ως τους «16» του Europa League. Ο Ολυμπιακός του 2011-12: Εκείνος που έδωσε διαβατήριο στον Βασίλη Τοροσίδη να βρεθεί στο ρόστερ της Ρόμα. Έτσι άνοιξε η αυλαία.

Ο κορμός του Μίτσελ

Ο Τόρο που έχει επιστρέψει στο σπίτι του από το καλοκαίρι του ΄18, έφυγε Γενάρη του ΄13. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.Όπως γνωστή είναι και η ιστορία της επόμενης «ελληνικής φουρνιάς» που απογείωσε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Μίτσελ που τον Μάρτη του ΄14 έφτασε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμετωπίζοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός βρήκε τον Χοσέ Χολέμπας από τον Βαλβέρδε. Έφτιαξε τον δικό του ελληνικό κορμό γύρω από τον Κώστα Μανωλά, τον Δημήτρη Σιόβα, τον Ανδρέα Σάμαρη και τον Κώστα Μήτρογλου.

Ο Μητρογκόλ έφυγε Γενάρη πριν τα ματς με τους Μπέμπηδες. Μεταγραφή ρεκόρ στη Φούλαμ (15 εκατ ευρώ). Το καλοκαίρι του ΄14, ο Χολέμπας και ο Μανωλάς βρέθηκαν στη Ρόμα παρέα με τον Τόρο. Ο Ανδρέας Σάμαρης στη Μπενφίκα που ο Ολυμπιακός απέκλεισε στον δρόμο για τους «16». Και όσο για τον Σιόβα; Εκείνος πήγε στην Ισπανία, για τη Λεγκάνες, τον Γενάρη του ΄17. Όλοι τους στο επόμενο επίπεδο. Απο τότε μέχρι τώρα. Κάνοντας σπουδαίες καριέρες. Όλοι τους παιδιά των Ερυθρόλευκων που μέσα από τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του κλαμπ σκαρφάλωσαν ψηλότερα.

Η σειρά του Ρέτσου

Η επόμενη φορά που οι Πειραιώτες ήταν Μάρτη στην Ευρώπη; Εκείνη του ΄17. Η ομάδα του Πάουλο Μπέντο που έφτασε ως τους «16» του Europa League αντιμετωπίζοντας την Μπεσίκτας. Το σύνολο από όπου ξεπήδησε ο Παναγιώτης Ρέτσος. Ήταν μόλις 19 χρονών και έφτασε να φορά το περιβραχιόνιο. Μια μπάντα που έπαιζε τα πάντα: Αριστερό μπακ, δεξί μπακ, στόπερ, αμυντικός χαφ. Καταπληκτικός. Διόλου τυχαίο ότι η Λεβερκούζεν το καλοκαίρι του ίδιου έτους έσπασε κάθε «ελληνικό ρεκόρ» μεταγραφής για να τον κάνει δικό της.

Ξεπέρασε τα 20 εκατ ευρώ η μετακίνηση του. Τον διεκδίκησε ως το τέλος η Γκλάντμπαχ, υπήρχαν προτάσεις και από την Αγγλία για το παιδί-θαύμα που ξεπήδησε από τα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών. Γεννημενος το ΄98. Δύο «κλάσεις» μικρότερος από τον Τσιμίκα που είναι της τάξης του ΄96. Του αριστεροπόδαρου μπακ που μαζί με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη και τον Γιώργο Μασούρα είναι η «ελληνική βάση» του φετινού Ολυμπιακού. Έλειψε για καιρό βλέπετε ο Κώστας Φορτούνης. Της ακαδημίας και αυτός. Αρχηγός. Με το μεγαλύτερο συμβόλαιο που δόθηκε ποτέ σε Έλληνα ποδοσφαιριστή για να μείνει εντός των συνόρων.

Τους έσβησε

Διόλου παράξενο λοιπόν αυτό που συμβαίνει τώρα με τον Τσιμίκα. Το ενδιαφέρον, οι κρούσεις, οι προτάσεις. Πράξη επιβεβαίωσης είναι για έναν μπακ που φέτος έσβησε ποδοσφαιριστές σαν τον Γκνάμπρι (Μπάγερν Μονάχου), τον Πεπέ (Άρσεναλ), τον πολυδιαφημισμένο Τροαρέ (Γουλβς). Για τον καλύτερο Έλληνα ποδοσφαιριστή της σεζόν δίχως ουσιαστικά να μπαίνει άλλος στο ζύγι της σύγκρισης. Κάτι για το οποίο ο Ολυμπιακός μπορεί να καμαρώνει. Για ένα ακόμη δικό του παιδί.

Για ένα ακόμη δημιούργημα των υποδομών του που μέσα από την σωστή διαδρομή αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή. Ο 24άχρονος υπέγραψε τον Γενάρη του ΄19 την επέκταση του συμβολαίου του με τους Πειραιώτες. Η συμφωνία έχει ισχύ ως το 2023. Οι ερυθρόλευκοι έχουν αποδείξει πως στους ποδοσφαιριστές τους φέρονται πραγματικά με σεβασμό. Δεν έκοψαν ποτέ τον δρόμο σε κανέναν.

Μεταξύ μας όμως: Οι Ιταλοί μπορούν να γράφουν ότι θέλουν. Ο Ολυμπιακός είναι στην αναμονή για την ολοκλήρωση της σεζόν. Έχει στόχους, έχει να τελειώσει… δουλειές που ο ίδιος άνοιξε με σπουδαία επιτυχία μες τη σεζόν. Αυτή την εποχή δεν ασχολούνται με τέτοια σενάρια άλλοι, πέρα από τις… εφημερίδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από