Κορωνοϊός – Αυτά τα εμβόλια προκαλούν βλάβη στη καρδιά; Τα σπάνια αλλά ύποπτα συμπτώματα

Εμβόλια mRNA: Τα συμπτώματα, οι σπάνιες παρενέργειες και οι περιπτώσεις που ο γιατρός πρέπει να βγάλει κίτρινη κάρτα.

Τα συμπτώματα, οι σπάνιες παρενέργειες και οι περιπτώσεις που ο γιατρός πρέπει να βγάλει κίτρινη κάρτα.

Τα εμβόλια mRNA χρησιμοποιούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και μπορεί το «τσίμπημα» να είναι η λύση στη πανδημία σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως ορισμένοι πολίτες αρνούνται να εμβολιαστούν, καθώς φοβούνται τους κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν.

Το υπουργείο Παιδείας σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πολίτες, ιδιαίτερα τους γονείς των παιδιών -καθώς πλέον εμβολιάζονται και οι μικρές ηλικίες-, συγκέντρωσε δεδομένα για τις παρενέργειες και τα ύποπτα συμπτώματα που δημιουργούν τα εμβόλια mRNA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από μελέτες σε όλο τον κόσμο, το εμβόλιο mRNA μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις (18:1.000.000) έχει συσχετιστεί με φλεγμονή του μυοκαρδίου ή του περικαρδίου.

Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις αυτές συνήθως αφορούν νέους άρρενες ηλικίας 12 έως 29 ετών και εμφανίζονται λίγες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η νόσος αυτοπεριορίζεται.

Εμβόλια mRNA: Χαρακτηριστικά, τα συμπτώματα είναι τα εξής:

– Πόνος στο στήθος

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Αίσθημα παλμών

Μάλιστα, στη σπάνια αυτή περίπτωση, δηλαδή το αίσθημα παλμών, χρειάζεται επικοινωνία με γιατρό και συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Παιδείας, υπογραμμίζει σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι ο κορονοϊός προκαλεί τουλάχιστον εξαπλάσιο αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας.

Κορονοϊός: Σχεδόν 9 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο ήδη λυγισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι γεμάτες από ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους συνανθρώπους μας που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.

Εμβόλια mRNA: Συγκεκριμένα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 29.334, εκ των οποίων 87 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.451.354 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 50% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 447 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.610 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.263 θάνατοι. Το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 632 (58,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. Το 79,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 538 (85,13%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 94 (14,87%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.808 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 612 (ημερήσια μεταβολή +3,2%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 511 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Εμβόλια mRNA: Διεθνής Μελέτη: Eξαιρετικά σπάνιες οι σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων – Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ανά την υφήλιο, ειδικά ενόψει και της επικράτησης του νέου στελέχους Όμικρον, που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των νέων κρουσμάτων.

Οι εμβολιασμένοι μπορεί να εμφανίσουν παροδικές και ήπιες αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό και σπανιότερα σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση των A. L. Beatty και συνεργατών στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26ης Μαΐου 2020 και 19ης Μαΐου 2021 και συμπεριέλαβε εμβολιασθέντες με τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου COVID-19. Συνολικά συμπεριελήφθησαν δεδομένα από 19586 άτομα. Η διάμεση ηλικία ήταν τα 54 έτη (ηλικιακό εύρος 38 με 66 έτη), ενώ το 68.8% (13420 άτομα) ήταν γυναίκες.

Αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία αναφέρθηκε σε 26 από τα 8680 άτομα (0.3%) μετά από την πρώτη δόση των εμβολίων mRNA ΒΝΤ162b2 (Pfizer/BioNTech) ή mRNA-1273 (Moderna), σε 27 από τα 11141 άτομα (0.2%) μετά από δύο δόσεις του BNT162b2 ή mRNA-1273 ή μία δόση του JNJ-78436735 (Johnson & Johnson).

Οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίστηκαν με την εμφάνιση παρενεργειών ήταν ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με περισσότερες δόσεις), το είδος του εμβολίου (μεγαλύτερη πιθανότητα με το mRNA-1273 συγκριτικά με το BNT162b2, και μεγαλύτερη πιθανότητα με το BNT162b2 συγκριτικά με το JNJ-78436735), η ηλικία (μεγαλύτερη πιθανότητα στους νεότερους), το φύλο (μεγαλύτερη πιθανότητα στις γυναίκες), καθώς και η προηγούμενη νόσος COVID-19 πριν τον εμβολιασμό.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη που συνέλεξε δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική έδειξε ότι οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων για τη COVID-19 ήταν σπάνιες. Οι δύο δόσεις των εμβολίων, το είδος του εμβολίου, η νεαρότερη ηλικία, το γυναικείο φύλο και το ατομικό ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό αναδείχθηκαν ως παράγοντες κινδύνου που αύξαναν τον κίνδυνο παρενεργειών.

Η φαρμακοεπαγρύπνηση είναι σημαντική να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων και των αναμνηστικών δόσεων.

Πηγή: newsme.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από