Η μασονία στην Ελλάδα – Όσα δεν γνωρίζουμε για το Ναύπλιο και το Άργος

Το 1864 ιδρύονται συνολικά 13 τεκτονικές στοές σε 8 ελληνικές πόλεις.

Μασονία. Μία λέξη, πολλές όμως οι εικασίες και οι λογομαχίες γύρω από την έννοιά της. Ο όρος είναι επίσης γνωστός ως τεκτονισμός ή ελευθεροτεκτονισμός.

Σύμφωνα με το «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών (έκδ. 2014), η μασονία είναι μια παγκόσμια μυστική οργάνωση αυστηρά ιεραρχημένη, γνωστή για τις τελετουργίες και την αλληλεγγύη των μελών της. Η λέξη μασονία προέρχεται από τη γαλλική maconnerie, που χρονολογείται από το 1280 και η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη λέξη macon=οικοδόμος.

Η μασονία στην Ελλάδα

Η ιστορία της μασονίας στη χώρα μας ξεκινά πολύ πριν την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους, καθώς πολλοί επιφανείς Έλληνες που ζούσαν στην Ευρώπη ή στα Βαλκάνια είχαν μυηθεί στις ιδέες της οργάνωσης αλλά και στις τεκτονικές στοές του εξωτερικού.

Στην Ελλάδα η πρώτη τεκτονική στοά ιδρύθηκε στην Κέρκυρα το 1781, που βρισκόταν υπό ενετική κατοχή, με το όνομα «Beneficenza» (Αγαθοεργία), η οποία υπαγόταν στη μεγάλη στοά της Βερόνας, στην Ιταλία.

Βάσει των στοιχείων που έχουμε, η Κόμισσα του Ιονίου αποτέλεσε τον πυρήνα για την εξάπλωση της μασονίας στην Ελλάδα. Στις αρχές του 1800, στην Κέρκυρα λειτουργούν δύο στοές: η «Αγαθοεργία» που είχε ενωθεί με τη γαλλόφωνη «Φιλογένεια» και η Saint Napoleon που ιδρύθηκε το 1809 από τη «Μεγάλη Ανατολή» της Γαλλίας ,η Στοά «Ένωσις» στη Λευκάδα, στην οποία λίγα χρόνια αργότερα μυήθηκε ένας από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, ο Εμμανουήλ Ξάνθος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από