Ο ΟΗΕ «καρφώνει» τη Δύση για τη Γάζα: Καλά τα λόγια για πίεση στο Ισραήλ, αλλά λείπει η δράση

Στάρμερ, Κάρνεϊ και Μακρόν απείλησαν το Ισραήλ με κυρώσεις και «δράση» αν δεν σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Η Εισηγήτρια του ΟΗΕ τους απάντησε ότι άργησαν 19 μήνες και ο θύλακας έγινε «κρεατομηχανή».

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, χαιρέτισε την κοινή δήλωση που έκαναν για τη Γάζα τρεις χώρες της Δύσης.  Βρετανία, Γαλλία και Καναδάς απείλησαν ότι θα αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, αν το Τελ Αβίβ δεν σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτό, μετά από σχεδόν τρεις μήνες πλήρους αποκλεισμού, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για την ανθρωπιστική κρίση στην πολιορκημένη Γάζα, λέγοντας ότι «δύο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν».

Διαβάστε επίσης: Καμπελά – Γιαζίτσι: Το τρομερό δίδυμο της Λιλ επανενώθηκε στον Ολυμπιακό

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ τόνισε όμως ότι αυτή η απειλή έρχεται έπειτα από 19 μήνες καταστροφικού πολέμου. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεράστιας πίεσης που ασκούν οι απλοί πολίτες στην εξουσία. Και πάλι, φοβάμαι ότι αυτές οι δηλώσεις δεν υποστηρίζονται από πράξεις. Τα λόγια είναι φανταστικά, αλλά σε αυτό το σημείο, χρειαζόμαστε δράση», είπε η Φρανσέσκα Αλμπανέζε.

«Αν είχατε μιλήσει νωρίτερα, η Γάζα δεν θα μετατρεπόταν σε κρεατομηχανή»

«Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι κυρώσεις και πλήρες εμπάργκο όπλων από τους συμμάχους στο Ισραήλ», είπε. «Είναι αργά. Αυτό θα έπρεπε να είχε συμβεί πριν. Αν είχε συμβεί νωρίτερα, η Γάζα δεν θα είχε μετατραπεί σε κρεατομηχανή».

Δεκάδες φορτηγά με βοήθεια περιμένουν μάταια να εισέλθουν στη Γάζα

Πέρα από την επανεκκίνηση εκτεταμένης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την πλήρη κατάληψη της Γάζας, το Ισραήλ έχει απαγορεύσει πλήρως την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Έπειτα από τεράστιες πιέσεις και παραδεχόμενος κυνικά ότι το κάνει για «λόγους διπλωματίας», ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέτρεψε λίγη βοήθεια για τους αμάχους. Μόλις πέντε φορτηγά από τα εννέα που είχε συμφωνηθεί αρχικά έφτασαν στον προορισμό τους.

Ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, παραδέχθηκε τον υπολογισμό πίσω από την κίνηση αυτή. Είπε ότι θα βοηθήσει τους συμμάχους του Ισραήλ να «συνεχίσουν να μας παρέχουν μια διεθνή ομπρέλα προστασίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στη Χάγη».

Μπεζαλέλ Σμότριτς: ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, που είχε προκαλέσει σάλο όταν είχε δηλώσει ότι η πείνα μπορεί να είναι μέθοδος για να επιτευχθούν οι στρατιωτικοί στόχοι

Η ανακοίνωση των τριών

Οι ηγέτες Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά προειδοποίησαν: «Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παράσχει απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα είναι απαράδεκτη και ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια επέκτασης οικισμών στη Δυτική Όχθη. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων».

«Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους Ισραηλινούς από την τρομοκρατία. Αλλά αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη», ανέφεραν οι Κιρ Στάρμερ, Μαρκ Κάρνεϊ και ο Εμανουέλ Μακρόν, επίσης. Πρόσθεσαν ότι δεν θα μείνουν άπραγοι καθώς η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου επιδιώκει «αυτές τις σκανδαλώδεις ενέργειες».

Δεσμεύονται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος

Δήλωσαν επίσης την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι Στάρμερ, Κάρνεϊ και Μακρόν πρόσθεσαν ότι έχουν δεσμευτεί να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών.

Αυτή είναι η πρώτη αυστηρή προειδοποίηση, εκφράζοντας ακόμη και απειλή, εναντίον του Ισραήλ, για τις ενέργειές του στη Γάζα. Είχε προηγηθεί η δημόσια κατακραυγή για τις συνθήκες πείνας και τους διαρκείς εκτοπισμούς των κατοίκων και τους βομβαρδισμού. Εκατοντάδες νεκροί προστέθηκαν στον ήδη βαρύ απολογισμό του πολέμου: τουλάχιστον 53.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Υπερδιπλάσιοι έχουν τραυματιστεί.

22 χώρες

Νωρίτερα, σε κοινή δήλωσή τους, υπουργοί Εξωτερικών από 22 χώρες απαίτησαν την απρόσκοπτη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ζήτησαν από το Ισραήλ να ξαναρχίσει «αμέσως» και «πλήρως» η αποστολή της βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα και να οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις «δεν μπορούν να στηρίξουν» το νέο μοντέλο αποστολής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που αποφασίστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, ανέφεραν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από