Ανδρουλάκης: «Νέο πρότυπο διακυβέρνησης με πολιτική αυτονομία – Δεν αξίζουμε άλλη μία τετραετία χαμένων ευκαιριών»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι υπάρχει αξιακή διαφορά με τη ΝΔ, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ βλέπει κάθε άνθρωπο με τις ανάγκες του και τα δικαιώματα του, που πρέπει να κατοχυρώνονται στην πράξη. «Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Μια χώρα που μας χωρά όλους», υπογράμμισε.

Τον οδικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά της αξιοπιστίας στην πολιτική, της λειτουργίας των θεσμών, του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, έχοντας στο επίκεντρο τους πολίτες, παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης, από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου, στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.

Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως υπάρχουν δύο δρόμοι, αυτός της Νέας Δημοκρατίας και αυτός του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν διαφέρουν μόνο στα επιμέρους μέτρα. Διαφέρουν αξιακά. Στο πώς αντιμετωπίζουμε τον πολίτη».

«Για τη Νέα Δημοκρατία, ο εργαζόμενος είναι ένα focus group. Ο συνταξιούχος ένα άλλο. Ο νέος ένα τρίτο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας ένα τέταρτο. Και για κάθε ομάδα αναζητείται το κατάλληλο επίδομα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας: «Για εμάς, αντίθετα, ο πολίτης είναι φορέας δικαιωμάτων. Βλέπουμε κάθε άνθρωπο με τις ανάγκες του και τα δικαιώματα του που πρέπει να κατοχυρώνονται στην πράξη. Αυτή είναι η δική μας αντίληψη για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Μια χώρα που μας χωρά όλους».

«Δεν αξίζουμε άλλη μία τετραετία χαμένων ευκαιριών»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε ότι μια τρίτη θητεία της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει «περισσότερη διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, ατιμωρησία. Άλλα τέσσερα χρόνια με την Ελλάδα ουραγό στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη και την παραγωγικότητα. Με το κοινωνικό κράτος να υποβαθμίζεται. Με τη νέα γενιά σε μόνιμη ανασφάλεια. Και με την ύπαιθρο να ερημώνει».

Εάν πουν το «όχι» οι πολίτες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τότε αυτό που ζούμε πρέπει να είναι το τελευταίο μίλι της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί η χώρα δεν χρειάζεται άλλη διαχείριση της στασιμότητας. Χρειάζεται νέα πορεία».

«Επτά τομές στους πρώτους 6 μήνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ»

Παρουσιάζοντας το δικό του σχέδιο διακυβέρνησης, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι στους πρώτους έξι μήνες της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, θα προχωρήσει σε «εμβληματικές νομοθετικές παρεμβάσεις σε επτά τομές που θα βελτιώσουν ουσιαστικά τη ζωή του πολίτη».

Τομές που αφορούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και την επιβολή αυστηρών κανόνων στην αγορά, σε ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που δημιουργεί επενδύσεις, θέσεις εργασίας και πραγματική προστιθέμενη αξία, σε καλύτερους μισθούς, ισχυρά εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συντάξεις, σε μια δίκαιη λύση για το ιδιωτικό χρέος, σε προσιτή στέγη, στήριξη της οικογένειας και μια ολοκληρωμένη απάντηση στο δημογραφικό, στην αναγέννηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, καθώς σε ένα κράτος αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας.

Από το «Μητσοτάκης ή χάος» στο «Μητσοτάκης ή Ερντογάν»

Αναφερόμενος στα σκάνδαλα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης και σε μία σειρά πολιτικών που έχουν βάλει στο περιθώριο την κοινωνία, ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε πως σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιστρατεύει και το φόβο.

«Έφτασαν στο σημείο να πουν ότι αν φύγουν από το Μαξίμου, θα γίνει ‘ντου από τους απέναντι’», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας την πρωτοφανή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Για να τονίσει χαρακτηριστικά: «Από το ‘Μητσοτάκης ή χάος’, έφτασαν στην απόλυτη φαιδρότητα: ‘Μητσοτάκης ή Ερντογάν’. Δηλαδή παρουσιάζουν τη δημοκρατική εναλλαγή ως εθνική απειλή. Λίγη ντροπή, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας!».

«Νέο πρότυπο διακυβέρνησης και ανεξάρτητοι θεσμοί με ισχυρά αντίβαρα»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ένα νέο πρότυπο διακυβέρνησης, το οποίο θα αποκαταστήσει την ανεξαρτησία των θεσμών «με ισχυρά αντίβαρα».

«Στην αναθεωρητική Βουλή αλλάζουμε το άρθρο 86: αναθέτουμε την ποινική ευθύνη των υπουργών σε ειδικά δικαστικά όργανα, ανεξάρτητα από την έγκριση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Τέρμα στην ατιμωρησία», διεμήνυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας πως η εμπιστοσύνη χτίζεται μόνο όταν ο πολίτης βλέπει ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους.

Και τόνισε πως αυτή είναι «η δημοκρατική κανονικότητα που αξίζει στη χώρα μας», προσθέτοντας την αλλαγή στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, αποκόπτοντας την εξάρτησή της από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και την καθιέρωση τετραετούς ασυμβίβαστου μετά την αφυπηρέτηση δικαστικών λειτουργών, πριν αναλάβουν κυβερνητικές ή άλλες κρίσιμες δημόσιες θέσεις.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη»

Παράλληλα, επισήμανε τον ρόλο και της Ευρώπης και μιας Ελλάδας που δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά συμμετέχει στη διαμόρφωσή τους.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική επιλογή», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως ή θα κάνει το μεγάλο άλμα προς μια βαθύτερη πολιτική, οικονομική και αμυντική ενοποίηση ή θα παραμείνει θεατής στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των υπερδυνάμεων.

Σε ένα κόσμο γεωπολιτικών εντάσεων, εμπορικών συγκρούσεων, τεχνολογικού ανταγωνισμού και αμφισβήτησης της ίδιας της πολυμερούς τάξης, υπογράμμισε, «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Ισχυρότερη, πιο αυτόνομη, πιο δημοκρατική και ικανή να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τις αξίες της». Και ακριβώς γι’ αυτό, προειδοποίησε, «η άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνικισμού αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, είναι η δημιουργία «ενός νέου, μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού επενδύσεων και σύγκλισης, πάνω στην εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης».

«Καθαρή κόκκινη γραμμή» στα ελληνοτουρκικά

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εξωτερική πολιτική και δη στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας.

«Είναι ‘ήρεμα νερά’, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η θεωρία της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’ και η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να την νομοθετήσει; Είναι ‘ήρεμα νερά’, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η επιμονή στη διχοτόμηση της Κύπρου και οι μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο;», υπογράμμισε.

Παράλληλα, δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει μια νέα εθνική στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Ένα νέο Ελσίνκι», όπως ανέφερε, «με απόλυτη σύνδεση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».

Και με μία καθαρή κόκκινη γραμμή: «Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Αλλά καλή γειτονία χωρίς σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η πολιτική αυτονομία δεν είναι κομματική εμμονή ούτε σύνθημα, είναι όρος δημοκρατίας»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφού παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι οι πολίτες είναι βαθιά απογοητευμένοι, καθώς η κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα κλιμακώνεται, αφού έχουν συνηθίσει να ακούνε μεγάλα λόγια και να βλέπουν λίγες πράξεις.

Τόνισε, λοιπόν, πως το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες είναι πως «δεν είμαστε όλοι το ίδιο – εμείς μπορούμε να κάνουμε το όραμά μας πράξη, γιατί όχι μόνο έχουμε σχέδιο, αλλά έχουμε σχέδιο χωρίς εξαρτήσεις», σημείωσε, κάνοντας λόγο για «αξιοπιστία και βαθιά δημοκρατική αντίληψη για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας» που διακατέχει την δημοκρατική παράταξη.

«Η πολιτική αυτονομία δεν είναι ούτε κομματική εμμονή ούτε σύνθημα. Είναι όρος δημοκρατίας. Είναι προϋπόθεση πραγματικής αλλαγής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως λογοδοτεί στους πολίτες και μόνο σε αυτούς.

Τέλος, αναγνωρίζοντας πως απέναντι στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν αντιστάσεις, θα θιγούν συμφέροντα, θα υπάρξει και πολιτικό κόστος, διεμήνυσε πως αυτά «δεν μας φοβίζουν. Γιατί αν ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί, αυτή την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε μέχρι τέλους. Θα τη μετατρέψουμε σε έργο. Σε μια καλύτερη ζωή για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

«Τώρα είναι η ώρα. Η ώρα να ανοίξουμε μαζί ένα νέο κύκλο δημιουργίας και προοπτικής. Για κοινωνική δικαιοσύνη. Για ισότητα. Για αξιοκρατία, διαφάνεια και ισχυρό κράτος δικαίου. Για μια νέα πορεία. Για μια χώρα που μας χωρά όλους», τόνισε καταληκτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απέσπασε πολλές φορές το χειροκρότημα του ακροατηρίου, που γέμισε το Βελλίδειο για να παρακολουθήσει την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην 90ή ΔΕΘ, την τελευταία πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από