Ουκρανία: Γιατί η πόλη Μπαχμούτ ονομάζεται «μηχανή του κιμά»

«Η κατάσταση είναι χαοτική, οι απώλειες τεράστιες», λέει στο ABC News πρώην Αμερικανός πεζοναύτης

«Τέσσερις ώρες». Τόσο είναι ο μέσος όρος ζωής ενός στρατιώτη στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, λέει στο ABC News ο πρώην πεζοναύτης Τρόι Όφενμπεκερ.

Η κατάσταση στην πόλη, που έχει ζήσει μερικές από τις χειρότερες επιθέσεις της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν έναν χρόνο ακριβώς, είναι χαοτική.

Γι’ αυτό και μεταξύ τους την αποκαλούν «μηχανή του κιμά». «Είναι πραγματικά πολύ άσχημα στο έδαφος», λέει ο ίδιος στο αμερικανικό δίκτυο, «οι απώλειες είναι τεράστιες», συνεχίζει.

Η πιο μακροχρόνια μάχη

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μάχη για την πόλη, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό περίπου 73.000 ανθρώπων, είναι η πιο μακροχρόνια του πολέμου.

Το Μπαχμούτ υπήρξε σημαντικός στόχος για τις ρωσικές επιθετικές δυνάμεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τόσο τον τακτικό στρατό της όσο και την περιβόητη Ομάδα Βάγκνερ, μια οργάνωση μισθοφόρων που συνδέεται με το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία υφίσταται «αυξανόμενη πολιτική πίεση» για να διεκδικήσει κάποιες νίκες καθώς συμπληρώθηκε ένα έτος από την εισβολή, σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Καμένα ερείπια»

Το Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας, πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι είχε μετατραπεί σε «καμένα ερείπια».

Παρά την πολύμηνη προσπάθεια των ρωσικών δυνάμεων να περικυκλώσουν την πόλη, τα ουκρανικά στρατεύματα παρείχαν μια σκληρή άμυνα που εμπόδισε τους Ρώσους να την καταλάβουν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών η Ρωσία έχει χάσει περίπου 180.000 στρατιώτες και η Ουκρανία 140.000 στρατιώτες και άμαχους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Όφενμπεκερ, η τρίτη φάση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι και η πιο άγρια, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Και μετά;

Με τη Ρωσία να μην κερδίζει και την Ουκρανία να μην έχει χάσει, το ερώτημα που απασχολεί άπαντες είναι αν η περιβόητη τρίτη φάση του πολέμου, που μόλις ξεκίνησε και προβλέπεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, άγρια, μπορεί να οδηγήσει και στη λήξη του.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τελειωσει το 2023, απαντούν οι αναλυτές.

Η πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από κάθε σπιθαμή του ουκρανικού εδάφους που θέλει το Κίεβο δεν είναι εφικτός στόχος και παρότι η Μόσχα δεν έχει συγκεκριμενοποιήσει πως ορίζει τη νικη στην Ουκρανία, αν δηλαδή στόχος είναι η κατάληψη περιοχών της ή η άσκηση πλήρους ελέγχου και η μετατροπή της σε κράτος δορυφόρο, θρίαμβος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ισοπαλία στο τέλος

Πιθανότερο σενάριο για κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θεωρείται η ισοπαλία, που μεταφράζεται σε έναρξη των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της εξάντλησης των δυνάμεων των δύο χωρών, που όμως δεν θα φέρουν την ειρήνη, απλά μια κατάπαυση του πυρός. Αυτή θα αποτελέσει το πρελούδιο για νέες συγκρούσεις την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από