Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Γκέραρντ (vids)

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Ευγένιος Γκέραρντ, ο Ολλανδός προπονητής που συνδέθηκε όσο κανείς με τον ΟΦΗ, σε ηλικία 77 ετών. To10.gr κάνει μια αναδρομή στη 15ετή θητεία του στους Κρητικούς.

Στη σημερινή εποχή η θέση του προπονητή είναι περισσότερο επισφαλής από ποτέ και μοιάζει σαν μια… ηλεκτρική καρέκλα. Η έννοια της πίστωσης χρόνου και η πίστη στο μακροπρόθεσμο πλάνο έχει δώσει τη θέση της στο «διοικώ με βάση το τώρα». Για καλή τύχη του ΟΦΗ όμως παλαιότερα συτό δεν ίσχυσε και ο Ευγένιος Γκέραρντ υπήρξε ο αναμορφωτής του επί 15 συναπτά έτη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τον θάνατό του, στα 77 του χρόνια, πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στην καριέρα του… Γκεραρντάκη.

Ο Γκέραρντ γεννήθηκε στο Μπρούνσουμ της Ολλανδίας στις 18 Μαΐου του 1940. Αποχώρησε νωρίς από την ενεργό δράση, μόλις στα 32 του χρόνια, έχοντας παίξει στη Φορτούνα Σιτάρντ. Μετά την απόσυρσή του, το 1974 ανέλαβε τα ηνία της Ρόντα για 11 σεζόν, μέχρι το 1985.

Η έλευση στην Κρήτη, τα εμπόδια και η καταξίωση

Το 1985 ήρθε στη χώρα μας για λογαριασμό του ΟΦΗ, χωρίς φυσικά να περιμένει τότε ότι θα… ριζώσει εκεί. Οι πρώτοι μήνες κάθε άλλομ παρά εύκολοι ήταν κι ένιωσε τη θέση του να κινδυνεύει, όμως άντεξε και στο υπόλοιπο της σεζόν άρχισε να βλέπει αυτά που ήθελε.

Ήταν ένας προπονητής πιστός στην ολλανδική σχολη και ήθελε η ομάδα να παράγει παιχνίδι, όχι να κλείνεται πίσω και να περιμένει να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες και ειδικά αυτές τις επαρχίας.

Φρόντιζε εκτός από το ποδοσφαιρικό κομμάτι να επενδύει και στη σχέση του με τους παίκτες, συμβουλεύοντάς τους για ποικίλα θέματα, έχοντας μια «πατρική» σχέση θα μπορούσε να πει κανείς μαζί τους, ώστε να πάρει με τον τρόπο του το μάξιμουμ από τον καθένα.

Οι κόποι του ανταμείφθηκαν, τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και έβγαλε την ομάδα στην Ευρώπη για πρώτη φορά. Την επόμενη σεζόν πήρε το Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Ηρακλή στα πέναλτι με 3-1.

Στην Ευρώπη χάρισε απίστευτες βραδιές, όπως οι αναμετρήσεις με την Αταλάντα και μετά από κάποια χρόνια την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Το «διαζύγιο»

Το 2000, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Βαρδινογιάννη, αποφάσισε να αποχωρήσει, έπειτα από 15 χρόνια. Παρά το επεισοδιακό διαζύγιο δεν έχασε ούτε στιγμή την αγάπη και τη στήριξη των οπαδών.

Επόμενος σταθμός του ήταν η ΑΕΚ, όπου ανέλαβε χρέη τεχνικού συμβούλου κι αργότερα πήγε στην Κύπρο για τον ΑΠΟΕΛ. Το 2002 πέρασε από τον Ηρακλή και στη συνέχεια για λίγο από την Παναχαϊκή.

Παρά την απόσυρσή του από τους πάγκους δεν εγκατέλειψε την Κρήτη, χτίζοντας το σπίτι του στην Ελιά και παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κατερίνα, παίρνοντας την ελληνική υπηκοότητα.

Στις δύο Ιανουαρίου του 2018 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Αφιέρωμα στον Γκέραρντ στην εκπομπή «Σπορ Ιστορίες» της ΕΡΤ1:

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από