Ολυμπιακός : Γιατί ο Μαρτίνς αφήνει εκτός 11άδας τον δήμιο της ΑΕΚ, Κώστα Φορτούνη

Ολυμπιακός : Γιατί ο Μαρτίνς αφήνει εκτός 11άδας τον δήμιο της ΑΕΚ, Κώστα Φορτούνη

Ο λόγος που ο Πέδρο Μαρτίνς αφήνει στον πάγκο τον Φορτούνη, παρότι έχει καταπληκτική παράδοση κόντρα στην ΑΕΚ (7 γκολ και 5 ασίστ).

Αυτή ήταν η χθεσινή δοκιμή. Αυτή η και εντεκάδα που ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πέδρο Μαρτίνς στο ξενοδοχείο. Μια κλασική διάταξη 4-2-3-1 δίχως τον Κώστα Φορτούνη. Δίχως τον αρχηγό που και αγωνιστικό ρυθμό έχει (βασικός την Κυριακή με την Εθνική στο Κόσοβο) και κυρίως έχει μια καταπληκτική παράδοση κόντρα στην ΑΕΚ: 7 γκολ και 5 ασίστ λέει ο προσωπικός του λογαριασμός.

Πως ο Πορτογάλος τεχνικός παραμέρισε αυτά τα δύο δεδομένα και επέλεξε να αφήσει στον πάγκο τον χαρισματικό μεσο-επιθετικό; Προφανώς ο ίδιος ξέρει. Το ποδόσφαιρο όμως σαφώς και δίνει μια εξήγηση. Θέλει μια καλύτερη ανασταλτική τακτοποίηση στο χορτάρι ο 50άχρονος. Και αυτή του προσφέρεται με δύο κανονικούς ακραίους που έχουν σοβαρή ανταπόκριση στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Τον Ραντζέλοβιτς που θα βρεθεί μπροστά από τον Τοροσίδη στον αριστερό διάδρομο. Και με τον Μασούρα που θα σταθεί μπροστά από τον Μπρούνο δεξιά: Εκεί όπου ξεκινά για την ΑΕΚ το ισχυρότερο όπλο της. Ο Μάρκο Λιβάγια.

Αν ο 50άχρονος προπονητής είχε δύο κανονικές επιλογές στα μπακ, αν είχε για παράδειγμα τον Ραφίνια και τον Χολέμπας προφανώς ο Φορτούνης θα ήταν στην εντεκάδα. Διότι ο Βαλμπουενά θα ξεκινούσε στο αριστερό άκρο. Τώρα όμως με αυτή την τακτική επιλογή ο Γάλλος μέσο-επιθετικός θα παίξει στο «10». Ακριβώς πίσω από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί και μπροστά από τους Μπουχαλάκη και Καμαρά.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα δηλαδή ουσιαστικά διεκδικήθηκε μια θέση από τον Βαλμπουενά από τον Φορτούνη. Και ο προπονητής επέλεξε τον έμπειρο Γάλλο. Από την άλλη σίγουρα έχει κατά νου πως ο Φορτούνης στα πλει-οφ ανταποκρίθηκε και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό σε ρόλο 12ου παίκτη. Είναι από εκείνους που ερχόμενος από τον πάγκο μπορεί να βρει γρήγορα ρυθμό, να μπει στην εξίσωση του ματς. Να προσφέρει αν τέλος πάντων χρειαστεί ένα εναλλακτικό πλάνο σε δημιουργία και εκτέλεση.

Δεν είναι εύκολη η δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς απόψε. Δεν μπορεί να είναι εύκολη. Ο Πορτογάλος εμφανίζει μια πειραματική εντεκάδα, σε ένα διάστημα που δεν έχει συμπληρωθεί το νέο ρόστερ, και χωρίς το δικαίωμα να επιλέξει τις μεταγραφές που έχουν ήδη γίνει. Ο τελικός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΑΕΚ. Έγιναν έτσι τα πράγματα που η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων καλύφθηκε. Και μην ξεχνάμε ότι ο προπονητής δεν μπορεί να έχει τον βασικό του τερματοφύλακα που μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα (Ζοσέ Σα). Πως δεν έχει τον περσινό ηγέτη της άμυνας (Ρούμπεν Σεμέδο).

Θυμίζουμε πως η πρώτη σκέψη του Μαρτίνς για αυτόν τον τελικό ήταν ένα σχήμα με 3 στόπερ (Αβραάμ, Μπα, Σισέ) και τους Βαλμπουενά-Φορτούνη ελεύθερους πίσω από τον Ελ Αραμπί. Κάτι σε 3-6-1. Έτσι θα έπαιζαν οι Πειραιώτες στις 30 Αυγούστου. Η δεύτερη σκέψη του ήταν κάτι σε 4-4-2 με Βαλμπουενά αριστερά, Φορτούνη ως παρτενέρ του Ελ Αραμπί και τους Ραντζέλοβιτς-Μασούρα να διεκδικούν μια θέση στο απέναντι άκρο από τον Γάλλο. Τελικά επέλεξε κάτι διαφορετικό. Μια μικρή έκπληξη.

Για την ιστορία πάντως ο Φορτούνης, είχε σκοράρει στον τελικό του 2015. Στο τελευταίο νταμπλ του Ολυμπιακού. Και είχε σκοράρει ερχόμενος από τον πάγκο γράφοντας το τελικό 3-1 με τη Ξάνθη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ