Οι αλήθειες του Κούγια

Οι αλήθειες του Κούγια

Τι συμβαίνει με αυτή την Ε.Π.Ο. των Γραμμενο – Λασκαράκηδων και των Βακαλο – Διακοφώτηδων είναι σε όλους γνωστό, κάτι που ουσιαστικά τονίζει και ο Αλέξης Κούγιας με την επιστολή του.

Έχει μια ισχυρή (οικονομική κυρίως) βάση η επιστολή του κ. Κούγια με την οποία θέτει, προς την πλευρά της κυβέρνησης βασικά, δομικά ζητήματα της λειτουργίας των Π.Α.Ε. από την επιτυχή αντιμετώπιση των οποίων θα εξαρτηθεί σε ένα βαθμό η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Η μη καταβολή για την τρέχουσα περίοδο των φόρων για το σύνολο των εσόδων των Π.Α.Ε., ένα επίδομα βασικού μισθού για τους υπαλλήλους και τα στελέχη και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εταιρειών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών, προπονητών, άλλων ομάδων κ.λ.π. ενόψει της αδειοδότησης για τη νέα περίοδο είναι σημαντικά ζητήματα και κανένας δεν έχει αντίρρηση να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο πνεύμα αντίστοιχων πρωτοβουλιών της.

Πριν, όμως, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, στην κορυφαία εκδοχή του, καταλήξει να καταθέτει αιτήματα (δίκαια και λογικά) προς την κυβέρνηση θα ήταν χρήσιμο να αποφασίσει, επιτέλους!, να διαχειριστεί (εντός του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου) τις δικές του, εσωτερικές ρυθμίσεις, που περιγράφουν συναλλαγές μεταξύ των Π.Α.Ε. και της Ε.Π.Ο.

Τι συμβαίνει με αυτή την Ε.Π.Ο. των Γραμμενο – Λασκαράκηδων και των Βακαλο – Διακοφώτηδων είναι σε όλους γνωστό: με πρόσχημα διατάξεις του Καταστατικού της, εντελώς αυθαίρετες, σχεδιασμένες και εγκεκριμένες από τη συμμορία των βλαχοπροέδρων στις εκάστοτε Γενικές Συνελεύσεις, η Ε.Π.Ο. έχει διαμορφώσει γύρω από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ένα ληστρικό καθεστώς οικονομικής αφαίμαξης των Π.Α.Ε. με προβλέψεις εντελώς παράνομες, που δεν εδράζονται σε κανένα διεθνή ανάλογο κανονισμό και δεν έχουν το παραμικρό ποδοσφαιρικό έρεισμα.

Οι διατάξεις αυτές του άρθρου 66 του Καταστατικού « Έσοδα» αποτελούν, τουλάχιστον στο πεδίο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το χειρότερο θεσμικό πλαίσιο και συντηρούν, με τον μανδύα της Ρήτρας Ανεξαρτησίας, την εκτεταμένη και γενικευμένη κλοπή που εξελίσσεται σε βάρος των Π.Α.Ε., με την οποία χρηματοδοτείται και ζει πλουσιοπάροχα το σύστημα των στελεχών – υπαλλήλων της Ομοσπονδίας και διάφορα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια, για να υμνούν καθημερινά τον χαλίφη.

Οι Π.Α.Ε. – Μέλη της Super League 1 με την στάση τους επιτρέπουν και διευκολύνουν την ετήσια αφαίμαξη των εσόδων τους προς δόξαν και για την τσέπη του συστήματος του Πάρκου Γουδή, δεν αντιδρούν, δεν ενίστανται. Παραμένουν σιωπηλές και αδρανείς. Κάποιες από αυτές είναι υποταγμένες στην ιδέα της δήθεν κυριαρχίας στο άθλημα μέσω της Ε.Π.Ο. και επιλέγουν να ποιούν τη νήσσα αρκεί να μην αντιμετωπίσει προβλήματα ο εσμός που διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πριν, λοιπόν, απευθυνθεί στην κυβέρνηση το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ( για τη Super League 1 μιλάμε, το υπόλοιπο δεν υφίσταται) θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τα του οίκου του: να οργανωθεί και να αποφασίσει να διεκδικήσει άμεσες αλλαγές στο άρθρο 66 του καταστατικού της Ε.Π.Ο. που θα περιορίσουν τη ληστεία των εσόδων των Π.Α.Ε. κατά 50% τουλάχιστον για την τρέχουσα περίοδο, όποιο κόστος και αν έχουν οι αλλαγές αυτές. Η πλήρης κατάργηση των περισσότερων από αυτές τις διατάξεις είναι το επόμενο βήμα για το καλοκαίρι του 2021.

Μια ομόφωνη, ανάλογη απόφαση θα διαμορφώσει ένα εντελώς νέο πεδίο στις σχέσεις της Λίγκας (και των Π.Α.Ε.) με την Ε.Π.Ο. και θα προκαλέσει (μπορεί να προκαλέσει) θετικές αλυσιδωτές αντιδράσεις υπέρ των Π.Α.Ε. Πως; Όταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια νέα οικονομική σχέση τους με την Ομοσπονδία, που θα ανταποκρίνεται στις πάγιες ποδοσφαιρικές ρυθμίσεις της FIFA και της UEFA τεθεί υπόψη των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών και ζητηθεί η δική τους παρέμβαση για να εξορθολογιστεί το σημερινό άθλιο και ληστρικό καθεστώς και να διασφαλιστεί θεσμικά μια νέα, προσήκουσα και υγιής σχέση των εταιριών με την Ομοσπονδία σε επίπεδα πολύ μικρότερα των σημερινών.

Ένα επαγγελματικό ποδόσφαιρο που θα διεκδικήσει με αυτό τον οργανωμένο και θεσμικό τρόπο με την συνδρομή των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών την απελευθέρωση του από τις δουλείες της Ε.Π.Ο. είναι βέβαιο πως θα πετύχει όλους του στόχους του, ειδικά από τη στιγμή που εύκολα και βάσιμα αποδεικνύει τη συμμετοχή του στην κάλυψη του ακραίου κόστους λειτουργίας αυτού του εσμού που κατοικοεδρεύει στο Πάρκο Γουδή.

Το αποφάσισαν και το επιχείρησαν οι διαιτητές στο θέμα της καταβολής ποσοστών στις Ενώσεις και το πέτυχαν σε απόλυτο βαθμό, όσο κι αν τρέχουν να διασώσουν την κατάσταση οι διάφοροι Δημητρίου και οι κάθε λογής Παπαχρήστοι.

Την επιτυχία των διαιτητών είναι σαφές πως οι Π.ΑΕ. μπορούν να την υπερκεράσουν εύκολα, αν αποφασίσουν να οργανωθούν, να σχεδιάσουν ένα δικό τους μέλλον και να το διεκδικήσουν ομόφωνα με τη δυναμική που έτσι ή αλλιώς διαθέτουν.

Συνομιλητές με την κυβέρνηση μπορούν να καταστούν αμέσως μετά, όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει το δικό τους σπίτι και θα έχουν κατοχυρώσει την κυριαρχία τους στο άθλημα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα προσδώσει ειδικό ενδιαφέρον και στις συνεδριάσεις της Λίγκας που προγραμματίζονται και επικοινωνούνται ως σημαντικές και σοβαρές. Αλλιώς, προβλέπεται ξανά μια από τα ίδια με ανούσιες αντιπαραθέσεις και αστείες ατάκες για να τρέφεται το πόπολο αι να βρίσκουν τίτλους οι υποτακτικοί των χαλίφηδων…

Ένας γενικευμένος χαβαλές δηλαδή χωρίς καμία ουσία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ