Σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η διαδρομή, οι εταιρείες και τα πρόσωπα της πολυϊδιοκτησίας

Σκάνδαλο ΠΑΟΚ – Ξάνθη: Η διαδρομή, οι εταιρείες και τα πρόσωπα της πολυϊδιοκτησίας

Ο Βαγγέλης Αγραφτος καταγράφει όσα έχουν συμβεί στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Ο ΠΑΟΚ, η Ξάνθη, ο Σαββίδης, η RFA, το CAS και ένας πολυεκατομμυριούχος σερβιτόρος.

Μια φορά κι ένα καιρό, στο «μακρινό» 2013, ο Ιβάν Ιγκνιάτεβιτς Σαμπίντι (Ιβάν Σαββίδης στην εξελληνισμένη εκδοχή, επίσημη πλέον) τον Ιούλιο του 2013 προχωράει στην αγορά μπιρ παρά της καταχρεωμένης ΣΕΚΑΠ με έδρα την Ξάνθη (μέσω της Donskoy Tabak JSC με έδρα το Ροστόφ), αφού πρώτα διαγράφονται όλες οι δυσθεώρητες οφειλές της εταιρείας προς το δημόσιο ύψους άνω των εξήντα εκατομμυρίων (60.000.000 ) ευρώ. Τι αγοράζει;

H οικογένεια Σαββίδη, εν τη ευρεία έννοια που λένε, αποκτάει ειδικούς δεσμούς με την περιοχή και, στην ουσία, ελέγχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της εκεί οικονομικής δραστηριότητας.

Σε αυτό, το πρώτο Δ.Σ. της νέας ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας της κυρίας Κυριακής Σαββίδη, συζύγου του κ. Ιβάν Σαββίδη τοποθετείται, ως μέλος, ο κ. Γιάννης Καλπαζίδης, ανιψιός του από αδερφή.

Ο κ. Καλπαζίδης, έως το σωτήριο έτος 2013, είναι στην αφάνεια της ελληνικής επαρχίας, εργάζεται σερβιτόρος σε καφετέριες στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς για 800 ευρώ το μήνα (στις γιορτές με τα φιλοδωρήματα φτάνει στα χίλια) και ξαφνικά τη χρονιά εκείνη «εξαφανίζεται» από το χωριό και βρίσκεται απλό μέλος του Δ.Σ. της ΣΕΚΑΠ, καθώς «τον πήρε ο θείος του μαζί του».

Τα χρόνια περνάνε και ξαφνικά τον Δεκέμβριο του 2014 ο Γιάννης Καλπαζίδης εμφανίζεται ιδιοκτήτης της εταιρείας RFA, την οποία εξαγόρασε από τον Khodarev, στενό συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη και μέλος στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και εκπρόσωπο της Belterra για το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, χωρίς φυσικά να προκύπτει κανένα τίμημα για τη συναλλαγή (από τη μια τσέπη στην άλλη!!).

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2018, καλοκαίρι καιρό, ο Καλπαζίδης αίφνης αποφασίζει να «επενδύσει» στον ΠΑΟΚ και ταυτόχρονα στο real estate στα Πηγάδια Ξάνθης στην Ελλάδα (η έδρα της RFA είναι στην Κύπρο και η δραστηριότητα της κυρίως καπνικά προϊόντα).

Ακριβώς λίγες μέρες πριν από την μεγαλειώδη αυτή επένδυση στα ξακουστά Πηγάδια Ξάνθης έχει ήδη καταστεί και πάλι το καλοκαίρι του 2018 (Ιούλιος) εν δυνάμει μέτοχος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., αφού πήρε ομόλογα της ζημιογόνου ΠΑΕ ΠΑΟΚ ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από την Dimera Ltd, η οποία είναι ιδιοκτήτρια του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Α.Ε..

Αλλά αξίζει να δούμε και πως έβαλε 6,7 εκατομμύρια στην Dimera Ltd που αμέσως κατέληξαν στον ΠΑΟΚ για να καλύψει οφειλές προκειμένου για αδειοδοτηθεί από την UEFA για το Financial Fair Play;;;

Ο Καλπαζίδης ποτέ δεν είχε βγάλει λεφτά από την RFA. Όταν το αποφάσισε όμως όλα τα λεφτά που σήκωσε για πρώτη φορά από μερίδια της RFA αυτά τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ, (όταν η τελευταία του φορολογική δήλωση στην Ελλάδα ήταν μετά βίας 30,000€ από αμοιβές της ΣΕΚΑΠ), τα έδωσε ΟΛΑ και μάλιστα ακριβώς την ίδια ημέρα που τα σήκωσε από την RFA, στην Dimera μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ για να πληρώσει ο ΠΑΟΚ τις υποχρεώσεις από την αδειοδότηση της UEFA.

Φοβερό να παίρνεις όλα σου τα λεφτά (και ιδίως όταν ξεκινάς από τα 800€, τα 6,7 εκατομμύρια τα εκτιμάς δεόντως) και να τα βάζεις ΟΛΑ στον ΠΑΟΚ και μετά να πας και να επενδύεις αγοράζοντας την εταιρεία VIALAND που μόνη περιουσία της είναι οι προπονητικές υποδομές, τα γραφεία και το ξενοδοχείο που καταλύει η ομάδα της Π.Α.Ε. Ξάνθη, δηλαδή το ξενοδοχείο και τα εφτά γήπεδα. Η επιλογή είναι πρωτοποριακή σε παγκόσμιο επίπεδο!!!

Η «επένδυση» είναι οικονομικά παρανοϊκή. Ο κ. Καλπαζίδης έρχεται και επενδύσει- τρόπος του λέγειν – αγοράζοντας ένα (1) ξενοδοχείο της σειράς και εφτά (7) γήπεδα προπόνησης και τα γραφεία της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ.

Όλοι γνωρίζουν ότι στην περιοχή «υπάρχει μόνο η Ξάνθη και δεν φυτρώνει τίποτε άλλο», συνεπώς όποιος διανοείται να πλησιάσει εκεί, πόσο μάλλον να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ το κάνει επειδή πρόκειται να διαχειριστεί (να ελέγχει δηλαδή) όλο το πακέτο, δηλαδή και την Π.Α.Ε., η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εν γενεί εγκαταστάσεις και τα γήπεδα.

Το ξενοδοχείο και τα γήπεδα τότε ανήκουν σε εταιρεία (VIALAND) συμφερόντων των κ.κ. Χρήστου Πανόπουλου  και Πολυχρόνη Συγγελίδη, στους οποίους ανήκει και η Π.Α.Ε. Ξάνθη. Δηλαδή οι κ.κ. Πανόπουλος και Συγγελίδης πωλούν στον κ. Καλπαζίδη όλες τις προπονητικές και ξενοδοχειακές υποδομές της Ξάνθης, τις οποίες ήδη είχαν μισθώσει για βάθος δεκαετίας ακόμα στην ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ για να τις χρησιμοποιούν.

Και ενώ ο Καλπαζιδης αγοράζει την VIALAND όχι μόνο δεν βάζει κανέναν δικό του άνθρωπο στο ΔΣ , όχι μόνο αφήνει επί 1,5 χρόνο (μέχρι που ο Ολυμπιακός τους έπιασε με την γίδα στην πλάτη) το ίδιο ΔΣ στην εταιρεία όπως το είχαν Πανόπουλος – Συγγελιδης αλλά όταν χηρεύει μια θέση στο ΔΣ βάζει ο Καλπαζιδης ως Διευθύνοντα σύμβουλο της VIALAND τον Πιαλόγλου, το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, του μοναδικού πελάτη της VIALAND!!!!

Ο κ. Καλπαζίδης, δηλαδή, αγόρασε όχι απλά τη VIALAND, δεν είχε καμία αξία γι αυτόν, αλλά τον κυριαρχικό έλεγχο στην Π.Α.Ε. Ξάνθη.

Αφήνω στην άκρη την κορυφαία πλάκα, ότι κάπου εκεί στην Κύπρο (έδρα της RFA, της Dimera και της Belterra στην ίδια πόλη, στην ίδια οδό, στο ίδιο κτίριο και στον ίδιο όροφο), στη Θεσσαλονίκη (έδρα της ΠΑΕ Π.Α.Ο.Κ.) και στην Ξάνθη (έδρα της VIALAND, της INSPORTS και της Π.Α.Ε. Ξάνθη) υπάρχει και περιφέρεται ένας τυπάκος ονόματι Καλπαζίδης, που, επειδή δεν έχει τι άλλο να κάνει μοιράζει λεφτά σε ΠΑΟΚ και ΞΑΝΘΗ!

Και μετά από όλα αυτά κάποιοι επιμένουν σοβαρά πως αυτός που «ραπίστηκε» πέρυσι με όλα αυτά ήταν οι τακτικοί εφέτες της επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ και όχι ο πατριάρχης Ιβάν;;;!!!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ