Ιβάν Σαββίδης : Εξόριστος στο εξωτικό Ροστόφ

Ιβάν Σαββίδης : Εξόριστος στο εξωτικό Ροστόφ

Το ερώτημα «τι συμβαίνει με τον Ιβάν Σαββίδη» έρχεται τακτικά στις προτεραιότητες όσων ασχολούνται με πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μακεδονία, για τις οποίες ο επίδοξος Μακεδονάρχης έδειχνε και δείχνει ειδικό ενδιαφέρον.

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης μακροημερεύει στο μακρινό κι εξωτικό Ροστόφ! Σύμφωνα με όσα οι δικοί του στη Θεσσαλονίκη διαρρέουν η επιλογή του να εγκαταλείψει «τη νύφη του Θερμαϊκού» και να εγκατασταθεί από δεκαμήνου στη ρωσική στέπα προέκυψε για λόγους υγείας και πανδημίας. Προφανώς, οι λόγοι αυτοί είναι πανίσχυροι και δεν επέτρεψαν στον πατριάρχη της οικογένειας και του Π.Α.Ο.Κ. να μετακινηθεί στο διπλανό Κράσνονταρ, όταν η ομάδα του αντιμετώπιζε την τοπική ομάδα για την τρίτη προκριματική φάση του UEFA Champions League.

Ο κ. Σαββίδης δεν μετακινήθηκε, με τη δεδομένη ασφάλεια που διαθέτει, ούτε 150 χιλιόμετρα από την έδρα του για να δει να αγωνίζεται η ομάδα της καρδιάς του, αυτή που για χάρη της έχει πληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ, αυτή που του επιτρέπει να λειτουργεί ως ο απόλυτος «Θεσσαλονικάρχης», η ομάδα – όχημα όλων των επενδύσεων του στην Ελλάδα.

Το ερώτημα «τι συμβαίνει με τον Ιβάν Σαββίδη» έρχεται τακτικά στις προτεραιότητες όσων ασχολούνται με τις πολιτικές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβανομένου του Αγίου Όρους, για τις οποίες ο επίδοξος Μακεδονάρχης έδειχνε και δείχνει ειδικό ενδιαφέρον. Ως εάν να είναι «ταγμένος» να ηγηθεί κάποιας ειδικής διαδικασίας που αφορά το μέλλον της περιοχής και το γεωπολιτικό στάτους της ένα πράμα…

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως την περίοδο που είχαν κορυφωθεί οι διεργασίες στην περιοχή των Σκοπίων για την επικύρωση της διαβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της «Βόρειας Μακεδονίας», ο κ. Σαββίδης κατηγορήθηκε ευθέως για εμπλοκή στις διαδικασίες επικύρωσης υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας. Ήταν η περίοδος που οι Αμερικάνοι σημάδεψαν εν ψυχρώ τον Ρωσοπόντιο «πατερούλη», τον ταύτισαν με τον Πούτιν και τον «έδωσαν» στεγνά στη διεθνή αντιπαράθεση ως τοποτηρητή των συμφερόντων της πατρίδας του, της Ρωσίας, στην περιοχή της Μακεδονίας.

Είχε προηγηθεί η σιωπή του για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» από την αγαπημένη του κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η εντολή προς τους συνδέσμους του Π.Α.Ο.Κ. να αποφύγουν κάθε κινητοποίηση, σχεδόν κάθε αναφορά στο τεράστιο θέμα της αναγνώρισης μιας άλλης Μακεδονίας. Η εξουδετέρωση του δυναμικότερου τμήματος του πληθυσμού της περιοχής, που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες με τις κινητοποιήσεις του για ένα θέμα μεγάλης σημασίας, όπως ο αυθεντικός μακεδονισμός, θεωρήθηκε (και ήταν) μια κορυφαία προσφορά προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Την ακολούθησε ένα πρωτάθλημα με τον Π.Α.Ο.Κ. και μια τροπολογία στη Βουλή για να διαγραφεί το γνωστό πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ (η οποία είχε ήδη πουληθεί σε Ιάπωνες) για λαθρεμπόριο τσιγάρων, στην προ Σαββίδη εποχή, αλλά αναγνωρισμένο από τον επιχειρηματία.

Γιατί μπλέχθηκε ο Ιβάν Σαββίδης (σύμφωνα με την ειδησεογραφία της εποχής) στις συγκρούσεις στη Βουλή των Σκοπίων και πήρε θέση εναντίον της επικύρωσης της Συμφωνίας; Επειδή, στην Ελλάδα οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί και δεν άλλαζαν για κανένα λόγο, θυμηθείτε ότι μέχρι και καταγγελία για παράνομη ανάμειξη των Ρώσων στα εσωτερικά της χώρας δημοσιοποιήθηκε τότε και οδήγησε σε ακραία κόντρα με τον Πούτιν με απελάσεις Ρώσων διπλωματών εκατέρωθεν.

Αντίθετα, στα Σκόπια υπήρχε έδαφος για κάθε είδους επηρεασμούς, ώστε να απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, να χρεωθεί την πιθανή απόρριψη (και όσων από αυτή προέκυπταν ως αμερικανικές επιδιώξεις) το Κοινοβούλιο των Σκοπίων και να συνεχιστεί, έτσι, να διατηρείται εν ζωή ένα ανοιχτό μέτωπο με ωφελημένη τη Ρωσία, που θα απέφευγε άμεσα την έντονη αμερικάνικη παρουσία στην περιοχή (με τη γνωστή αμερικάνικη βάση), θα έβγαζε τα Σκόπια από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και μελλοντικά θα μπορούσε, υπό όρους, να ελέγξει η ίδια τις εξελίξεις στη χώρα. Οι Ρώσοι ήθελαν πάση θυσία χειραγωγήσουν την περιοχή, χωρίς οι ίδιοι να εμπλακούν άμεσα και η επιλογή, μεταξύ άλλων, του Ιβάν Σαββίδη να τους «εκπροσωπήσει» δυναμικά και με «ισχυρά επιχειρήματα» ήταν μια ασφαλής λύση ( σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΝΑΤΟ) με δεδομένη την πανθομολογούμενη ευχέρεια του επιχειρηματία στη μεταφορά σημαντικών χρηματικών ποσών στη Θεσσαλονίκη από όπου εύκολα θα μπορούσαν να καταλήξουν στα Σκόπια. Ίσως αυτή να ήταν η επιδίωξη και του ίδιου του Σαββίδη για να εδραιωθεί ως μεγαλοπαράγοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.

Η καταγγελία και οι έρευνες (αν έγιναν ποτέ) έπιασαν τόπο. Η αποτυχία υπήρξε παταγώδης. Η Συμφωνία επικυρώθηκε, οι Αμερικανοί (παρέα με τους Γερμανούς και το ΝΑΤΟ) πήραν αυτό που ήθελαν, ο Πούτιν είδε τον σχεδιασμό του να αποτυγχάνει και ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα να έπρεπε (μήπως πρέπει ακόμη;) να αντιμετωπίσει την οργή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον έβαλε στο στόχαστρο.

Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα και η θεαματική επανάκαμψη των Αμερικανών στην περιοχή ολοκλήρωσαν την «καταστροφή» και επικοινώνησαν στον ομογενή επιχειρηματία ότι «τα κόζα άλλαξαν», άρα χρειάζεται κι αυτός «ν’ αλλάξει περπατησιά».

Γιατί τα θυμήθηκα όλα αυτά; Επειδή, σύμφωνα με τον «Μεγαλέξανδρο» της Θεσσαλονίκης, τον Γιώργο Κούδα «κάποιοι ( δηλαδή οι γνωστοί) θέλουν να διώξουν τον Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα».

Αστειότητες! Κανείς, ούτε καν η κυβέρνηση, δεν μπορεί να διώξει κανένα από την Ελλάδα, μια κανονική αστική δημοκρατία, αν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι εθνικών συμφερόντων, αλλά και στην περίπτωση αυτή μετά από προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.

Αν ο κ. Σαββίδης «αναγκαστεί» να αποχωρήσει από τη χώρα θα το κάνει ο ίδιος, με δική του απόφαση για να εξυπηρετήσει δικές του προτεραιότητες ή συμφέροντα. Και καλά θα κάνει, αν το αποφασίσει. Έως τότε δεν κινδυνεύει από κανένα άλλον, πλην, ίσως, από μερικούς από τους συμβούλους που έχει επιλέξει και τον οδηγούν κάθε χρόνο να απολογείται κατηγορούμενος για διάφορες παραβάσεις των ποδοσφαιρικών κανονισμών. Α! και για ένα καράβι γεμάτο τσιγάρα αραγμένο κάπου στην Κρήτη με την υπόθεση να μην λέει να ξεκολλήσει δικαστικώς και να αραχνιάζει ο φάκελος στριμωγμένος στο βάθος – βάθος σε κάτι συρτάρια ανακριτικών γραφείων!!!

Αν, κάποιοι ήθελαν να διώξουν τον κ, Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα (και μπορούσαν να το κάνουν) θα το είχαν πετύχει ήδη με τόσες αφορμές που έχουν δοθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ