Η σημειολογία μιας επίσκεψης…

Η σημειολογία μιας επίσκεψης…

Κυβέρνηση, Ζαγοράκης και Big 4 (επικουρικά) είναι πλέον οι μόνοι συνομιλητές της UEFA με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι απλώς παρακολουθούν…

«Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τις μελλοντικές εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο» χαρακτήρισαν έμπειροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες παρόντες στη διοίκηση του, που διατηρούν καλές σχέσεις και με την πολιτική ηγεσία, τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της UEFA με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, το Γραφείο του Πρωθυπουργού και την ΕΠΟ.

Ο πανταχόθεν βαλλόμενος και λοιδωρούμενος Υφυπουργός Αθλητισμού συνομίλησε επί δίωρο με τους «τρεις καμπαλέρος» (Κέβιν Λαλούρ, Αν/της Γενικός Γραμματέας, Ζόραν Λάκοβιτς, Δ/ντής Εθνικών Ομοσπονδιών και Μάριος Γεωργίου Δ/νση Εθνικών Ομοσπονδιών) της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για σειρά ζητημάτων (τα αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν) και συμφώνησαν, έτσι λέγεται, σε όλα.

Στην ουσία, και στις τρεις συναντήσεις το βασικό θέμα της κουβέντας ήταν η πρόοδος στην υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης, την οποία συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης η UEFA, την ενέκρινε και η FIFA. Είναι η Μελέτη την οποία η Ε.Π.Ο. «κωλύεται», όπως ευθέως ομολογείται από το σύστημα εξουσίας στο Πάρκο Γουδή, να την εφαρμόσει «πακέτο» και επιλέγει να προχωρήσει τις πλέον ανώδυνες και συμφέρουσες διατάξεις, παραλείποντας τις ουσιαστικές, δηλαδή όσες ακυρώνουν το σημερινό μοντέλο διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δεν θέλουν ούτε να ακούν για τις διατάξεις που καθορίζουν τη νέα σχέση μεταξύ Ομοσπονδίας και επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δεν διανοούνται ότι θα παραχωρήσουν στη νέα Επιτροπή Επαγγελματικού ποδοσφαίρου τις υπερεξουσίες που προβλέπει η Μελέτη. Δεν συζητούν καν τη νέα σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης (με την αυξημένη συμμετοχή όλων των φορέων του ποδοσφαίρου) και της Εκτελεστικής Επιτροπής (με τη νέα αναλογική συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των άλλων φορέων του αθλήματος).

Οι προβλέψεις αυτές έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής στο Πάρκο Γουδή εξαιρετικά δυσκοίλιες προθέσεις. Οι σημερινοί ηγεμόνες αρνούνται και να ακούσουν ακόμη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων σχεδιάζουν να εντάξουν τις νέες δυνάμεις στη διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου μόνο όταν και εάν τις εξουσιάσουν οι ίδιοι. Κάτι που συμβαίνει ήδη με το ποδόσφαιρο γυναικών και την ανάθεση της ευθύνης του στον κ. Φύτρα, ο οποίος πρόκειται να ασχοληθεί μόνο με την δημιουργία της Ένωσης Γυναικείου Ποδοσφαίρου και τον έλεγχο της από την αρχή «για να μην ξωκείλει προς τους άπιστους».

Η UEFA επέλεξε να συναντηθεί μόνη, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της ΕΠΟ, με την κυβέρνηση για να υπομνήσει με εμφατικό τρόπο ότι είναι ικανοποιημένη από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως αυτές υλοποιούνται και να εγγυηθεί όλες τις πιθανές και απίθανες πιέσεις προς την ΕΠΟ για να υλοποιήσει γρήγορα το δικό της μέρος της Μελέτης.

Στην ίδια, ακριβώς, κατεύθυνση εκτιμάται ότι βρίσκεται και η επιλογή των UEFAτζήδων να καλέσουν στη συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ, σε μια συμβολική κίνηση που σκοπό έχει να δείξει σε όλους με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο έλεγχος της ΚΕΔ/ΕΠΟ είναι στην ευθύνη της UEFA, ότι ο Κλάτενμπεργκ θεωρείται «δικό της στοίχημα» και δεν αφορά στην ΕΠΟ και στις ισορροπίες εντός της Εκτελεστικής Επιτροπής, ότι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θέλει μια ΚΕΔ «εκτός της ΕΠΟ» και ότι ο Άγγλος αρχιδιαιτητής είναι μια ανεξάρτητη και αυθύπαρκτη οντότητα που συνομιλεί αυθεντικά με την κυβέρνηση, μέσω της UEFA, χωρίς την παραμικρή εξάρτηση από το Πάρκο Γουδή.

Σε άλλες, παλιότερες εποχές η συνάντηση αυτή θα ήταν καθημερινός λόγος για να σχιστεί το καταπέτασμα του ουρανού, να πάρει τα βουνά η ΕΠΟ, να αποκτήσει πρόβλημα η UEFA και να ξεκινήσει να έρχεται κατά δω η FIFA τρελαμένη για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Σήμερα, ουδείς ασχολείται με εκείνες τις παλιές, καλές εποχές.

Από το 2015 και μετά, η ΕΠΟ είναι απόλυτα προδεδεμένη στο κυβερνητικό άρμα. Λειτουργεί ως κρατική ΔΕΚΟ, με τις αντιστάσεις της στην κρατική επέλαση να εμφανίζονται εξαιρετικά μειωμένες, καθώς οι ομάδες που την ελέγχουν δεν καταλαβαίνουν τίποτε άλλο, εκτός από τους πίνακες και τους ορισμούς των διαιτητών και «μια – δυο ενώσεις παραπάνω». Η εικόνα, λοιπόν, ενός Αυγενάκη να συνομιλεί χαμογελαστός με την UEFA και τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ την ώρα που η ΕΠΟ απουσιάζει είναι κοινός τόπος και δεν εκπλήσσει κανένα.

Το ίδιο, δεν θα εξέπληττε κανένα αν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας συναντούσαν στην επαφή τους με την ΕΠΟ μόνο τον Ζαγοράκη και κανένα άλλο, σε μια καθαρή επίδειξη των προτεραιοτήτων τους και της απόφασης τους να ασχοληθούν με το ελληνικό ποδόσφαιρο επιλεκτικά, μνα καταστήσουν αποκλειστικό συνομιλητή τους μόνο τον Πρόεδρο και να μην καταναλώνουν χρόνο σε άσκοπες συναντήσεις και επαφές.

Άλλωστε, στον Ζαγοράκη υποσχέθηκαν, ενώπιος – ενωπίω, αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση σε ό,τι ζητήσει για να εδραιωθεί στη διοίκηση της ΕΠΟ και να κάνει κουμάντο όπως αυτός νομίζει και όπως το καταστατικό επιβάλλει.

Αυτά του είπαν όταν τους επισκέφθηκε, αυτά του υποσχέθηκαν και έδωσαν τα χέρια ξεκαθαρίζοντας με εμφατικό τρόπο πως μόνο αυτόν επιθυμούν ως συνομιλητή από την Ελλάδα και αυτόν σκοπεύουν να αξιοποιήσουν στο άμεσο μέλλον. Αυτά του λένε κάθε μέρα που μιλάνε μαζί του.

Κυβέρνηση, Ζαγοράκης και Big 4 (επικουρικά) είναι πλέον οι μόνοι συνομιλητές της UEFA με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι υπόλοιποι απλώς παρακολουθούν…

Υ.Γ. Και οι «εντός των τειχών» που ελέγχουν την κυκλοφορία στο Πάρκο Γουδή τα ίδια του είπαν του Ζαγοράκη όταν απείλησε να φύγει «αν δεν μπορεί να διοικήσει όπως αυτός θέλει». Πόσο θα διαρκέσει αυτή η υπόσχεση κανένας δεν ξέρει. Η νεκροψία θα δείξει …

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ