Quod nocet, saepe docet, αλλά όχι στην Ελλάδα…

Quod nocet, saepe docet, αλλά όχι στην Ελλάδα…

Η Εθνική ποδοσφαίρου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς ψυχολογία, αποτελέσματα και... προπονητή, με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ του Γραμμένου.

Σε μια κανονική κατάσταση, η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου, θα διεκδικούσε ακόμη την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020. Σε μια κανονική κατάσταση η Ελλάδα δεν θα είχε κληρωθεί σε όμιλο με αντιπάλους Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, αλλά θα ήταν η ίδια ισχυρή. Σε μια κανονική κατάσταση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, 15 χρόνια μετά το ΕΠΟΣ της Πορτογαλίας και μόλις 5 χρόνια από τη σπουδαία παρουσία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, δεν θα βρισκόταν στην 54η θέση της κατάταξης της FIFA, μεταξύ των εθνικών ομάδων! Σε μια κανονική κατάσταση, η ΕΠΟ θα είχε ακολουθήσει το γνωστό λατινικό ρητό «Quod nocet, saepe docet» (Αυτό που πονάει, συχνά διδάσκει). Αλλά φευ.

Η πλήρης απαξίωση της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου συντελείται με αμείωτους ρυθμούς την τελευταία 4ετία. Και έχει υπεύθυνους. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να επαναφέρουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στην κανονικότητα. Η ίδια η Ομοσπονδία, η οποία αποδεικνύεται ανίκανη και κυρίως… επικίνδυνη στις επιλογές της.

H… γραμμή που έχει δώσει η ΕΠΟ στον Γιον Φαν’τ Σιπ, αφορά στην ανανέωση του ρόστερ και την ενεργοποίηση της νέας γενιάς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αλλά ο Ολλανδός το… ξεχείλωσε. Ποιος, όμως, περίμενε κάτι διαφορετικό από τον συμπαθή κατά τα άλλα τεχνικό; Η πορεία του, το βιογραφικό του, αλλά και οι (ανύπαρκτες) επιτυχίες του στο ποδόσφαιρο εξηγούν γιατί το νέο πείραμα της «εξυγίανσης» θα έχει πάλι θύμα την Εθνική Ελλάδος. Το άλλοτε καμάρι της χώρας, που τώρα έχει καταντήσει να βρίσκεται στην 54η θέση. Ενώ παλαιότερα βρισκόταν διαρκώς στο top 15 και έως το 2015, χειρότερη θέση ήταν η 24η!

Ο Φαν’τ Σιπ είναι ο έβδομος διαφορετικός προπονητής τα τελευταία εννέα χρόνια στην Εθνική Ελλάδας. Και οι έξι προηγούμενοι μαζί στα εννέα χρόνια έχουν δώσει 97 αγώνες (49 μόνο ο Φερνάντο Σάντος), όταν στα εννέα χρόνια που έμεινε στην Εθνική ο Ότο Ρεχάγκελ, έδωσε 106 παιχνίδια!

Το 46ο παιχνίδι του Σάντος, ήταν ο ιστορικός αγώνας με την Κόστα Ρίκα, για την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ. Ακριβώς 5 χρόνια μετά την αποχώρηση του Σάντος, τα πάντα έχουν «καεί».

Τα… επιτεύγματα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ενδεικτικά της κατάντιας:

* Η Εθνική έμεινε άστεγη, επειδή η ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου και η Εξυγίανση δεν ήθελε ως έδρα της το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η Τούμπα δεν μπήκε ποτέ στο κάδρο, από τη στιγμή που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απείλησαν «μην τολμήσετε να εμφανιστείτε». Τα έργα στο Παγκρήτιο δεν έγιναν ποτέ, με αποκλειστική ευθύνη της ΕΠΟ και παρά το γεγονός ότι δεν θα κόστιζαν τίποτε στην Ομοσπονδία, καθώς υπήρχε εγκεκριμένο κονδύλι από την UEFA (σ.σ. δημόσια παραδοχή του διευθυντή ευρωπαϊκών ομοσπονδιών της UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς).

* Η Εθνική έγινε… χαρά του κάθε «μικρού». Ηττήθηκε δύο φορές από τα Νησιά Φερόε. Δέχθηκε γκολ από τους ερασιτέχνες του Γιβραλτάρ. Διασύρθηκε από την Αρμενία. Δεν νίκησε το Λιχτενστάιν, που πέτυχε και το πρώτο του γκολ εναντίον μας. Βγήκε 3η και καταϊδρωμένη στο Nations League, σε ομίλο με Φινλανδία, Εσθονία, Ουγγαρία.

* «Κάηκαν» ουσιαστικά όλα τα μέλη της γενιάς του 2004 που ενεπλάκησαν στην Εθνική την τελευταία 5ετία (Καραγκούνης, Βρύζας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος), ενώ ο ακατάλληλος και επίσης αποτυχημένος Φύσσας, επέστρεψε με… πλάτες του «χαλιφάτου», μαζί με τον μάνατζερ Κωνσταντινίδη!

* Σε έξι αναμετρήσεις στον όμιλο του Euro 2020, έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη 28 διαφορετικοί ποδοσφαιριστές. Αριθμός πρωτοφανής στα χρονικά.

* Αφού «κάηκε» ο Ρανιέρι, γέλασε ο κόσμος με τον Μαρκαριάν, η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ εμφάνισε έναν κανονικό προπονητή όπως ο Σκίμπε, που έφτασε μια ανάσα από την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2018, χάνοντάς την στο μπαράζ με αντίπαλο την Κροατία, που έφτασε έως τον τελικό! Η αποτυχία στο Nations League έφερε τον… πάτο. Η ΕΠΟ έβγαλε από τη ναφθαλίνη τον Αγγελο Αναστασιάδη, εκλεκτό της οικογένειας Σαββίδη. Και αφού τα αποδυτήρια έγιναν μπάχαλο και η Εθνική διαλύθηκε από Ιταλία και Αρμενία στο ΟΑΚΑ, ξεκίνησε το… πείραμα Φαν’τ Σιπ.

* Στιγματίστηκαν και δόθηκαν βορά στο πόπολο, όχι οι ανίκανοι παράγοντες που έλαβαν τις αποφάσεις, αλλά οι κορυφαίοι διεθνείς παίκτες όπως οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Μήτρογλου, ενώ ήδη το σύστημα ΕΠΟ κάνει λόγο για «εξαφάνιση» αρκετών ακόμη από τους διεθνείς που διαπρέπουν στις ομάδες τους, αλλά δεν είναι αρεστοί στη νέα κατάσταση.

Το χειρότερο, βεβαίως, είναι η επόμενη ημέρα. Η οποία είναι σκοτεινή και κρύα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο αποκλεισμός από το Euro 2020 είναι μόνο η αρχή κληρώσεων με αντιπάλους από το πάνω ράφι. Και όσο η νοοτροπία και οι πρακτικές δεν αλλάζουν, το καράβι θα βουλιάζει ακόμη περισσότερο. Με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης Γραμμένου. Μια διοίκηση που ήδη ταλαιπωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο 4 χρόνια.

* Quod nocet, saepe docet: Αυτό που πονάει, συχνά διδάσκει

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ