Αποκάλυψη: Το… CAS της ΕΠΟ δικαιώνει τον Ολυμπιακό

Αποκάλυψη: Το… CAS της ΕΠΟ δικαιώνει τον Ολυμπιακό

Δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ. Απόλυτη σιωπή απο ΠΑΟΚ, Μπαλτάκο και... μανάβηδες.

Όλα, όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα της εκδίκασης στην Επιτροπή Δεοντολογίας της υπόθεσης «Μαρινάκης, Ολυμπιακός, Σπανός, Ατρόμητος και κάτι ψιλά» ήταν αναμενόμενα και δεν εξέπληξαν κανένα. Ένα κατηγορητήριο, χωρίς καμία απολύτως βάση, που εδράζεται αποκλειστικά σε διάφορα «πιστεύω, νομίζω, υποψιάζομαι, πιθανολογώ», χωρίς έστω ένα στοιχείο, δεν θα μπορούσε να έχει καμία άλλη εξέλιξη, από την έναρξη της πτώσης του χάρτινου πύργου των κατασκευασμένων κατηγοριών.

Σκεπτικό-οδηγός
Την ίδια ώρα που στην Επιτροπή Δεοντολογίας οι μάρτυρες έκαναν φύλλο και φτερό την έκθεση της κας Σπανού, κάτι εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον προκύπτει από το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. Δηλαδή, του ελληνικού CAS της ΕΠΟ, που αποτελείται από δικαστές του Αρείου Πάγου.Το Διαιτητικό Δικαστήριο δημοσίευσε το σκεπτικό του για την απόφαση του (53/2020) σχετικά με την προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της Super League 1, που έκρινε  ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη δεν έπρεπε να τιμωρηθούν για την προσφυγή τους στο Διοικητικό Εφετείο, κατά της έκθεσης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) για την πολυιδιοκτησία. Έχουμε, δηλαδή, στη διάθεσή μας, πλέον, τη στέρεη, βάσιμη και αληθή δικαστική άποψη του ανώτατου δικαστικού οργάνου της ΕΠΟ, του Διαιτητικού Δικαστηρίου Ποδοσφαίρου (Δ.Δ.Π.), δηλαδή των αρεοπαγιτών που το στελεχώνουν, για την σχέση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) με τα δικαστικά όργανα του ποδοσφαίρου και του νόμου 2725/1999 με τους ποδοσφαιρικούς κανονισμούς.

Τι ακριβώς λένε οι κ. Δικαστές με βαθμό αρεοπαγίτη; Ότι έλεγε και ο Ολυμπιακός όλο αυτόν τον καιρό! Ότι έλεγαν όλα τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ, μαζί με όλα τα ελληνικά δικαστήρια που προσέφυγε ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη. Τι δηλαδή; ΟΤΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΓΚΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟ.ΟΤΙ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΠΟΙΝΕΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Η απόφαση 
Συγκεκριμένα οι τακτικοί δικαστές του Αρείου Πάγου που απαρτίζουν το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ ανέφεραν επί λέξει στην απόφασή τους ότι: «Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι συλλογικό όργανο της Πολιτείας. Η σύσταση, η λειτουργία και οι αρμοδιότητες της προβλέπονται από το Ν.2725/1999, στα πλαίσια του εποπτικού ελέγχου της Πολιτείας επί του οργανωμένου επαγγελματικού αθλητισμού γενικώς και όχι μόνο επί του οργανωμένου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Οι αποφάσεις της, επομένως, φέρουν το χαρακτήρα διοικητικών πράξεων. Ενισχυτικό της απόψεως αυτής, ειδικά για την εδώ ενδιαφέρουσα απόφαση της 27.01.2020 ( σ.σ. η γνωστή απόφαση της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη), είναι το γεγονός ότι τα αδικήματα (παραβάσεις) περί απαγορεύσεως της πολύ-ιδιοκτησίας Α.Α.Ε. και περί απαγορεύσεως μεταβιβάσεως μετοχών Α.Α.Ε. χωρίς την προηγούμενη άδεια της Ε.Ε.Α., προβλέπονται από το Ν. 2725/1999, ο οποίος μάλιστα προβλέπει επιπλέον το είδος και τα όρια των απειλούμενων ποινών.
Το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super league 1 Ελλάδας έχει ως μοναδική αρμοδιότητα την επιμέτρηση της επιβλητέας ποινής για τη διαγνωσθείσα από την Ε.Ε.Α. παράβαση, που είναι εκ μέρους του ανέλεγκτη. Στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο., συνεπώς, προσβάλλεται η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς πειθαρχικού Οργάνου της Super League 1 Ελλάδας κατά το παραπάνω μοναδικό της περιεχόμενο, δηλαδή ως προς το μέγεθος της επιβληθείσας ποινής».

Ο κύριος Μπαλτάκος
Πρόκειται για την καθαρότερη και πληρέστερη επιβεβαίωση, όσων υποστήριξε σε όλη αυτή τη διαδικασία των αλλεπάλληλων εκδικάσεων ο Ολυμπιακός. Απέναντι της σιωπούν, πλέον, οι πάντες, με πρώτο τον κ. Μπαλτάκο…. που έλεγε συνέχεια ότι ξέρει από Άρειο Πάγο. Τι να πει ο Μπαλτάκος;;;; ότι τη μοναδική φορά που απορρίφθηκε νομική κίνηση του Ολυμπιακού αυτό έγινε με τρόπο που η ήττα του….. ΠΑΟΚ στο CAS καθίσταται βέβαιη και δεδομένη. Πύρρειος νίκη λοιπόν κ. Μανάβη, που μάλλον ούτε οι πατάτες δεν καταδέχονται να σας κάνουν κουμάντο πια.

Και τώρα τι γίνεται;
 
Άραγε θα πάει στο CAS o Μπαλτάκος η….μετά την πατάτα που φάγανε από το Διαιτητικό θα κάτσει στο μανάβικο;;; Μάλλον το δεύτερο. Τι να πάει άλλωστε να πει στο CAS ότι έλεγε τόσο καιρό ο Π.Α.Ο.Κ.; Προβάλλοντας, ως δικαιολογίες, όλες αυτές τις ανερμάτιστες και νομικά ανύπαρκτες δήθεν αιτιάσεις «δεν δικαστήκαμε στην ουσία από κανένα δικαστήριο», τις οποίες κάποιοι επινόησαν για να «διατηρήσουν στη ζωή τον ΠΑΟΚ» ή…. για να συνεχίσουν τα δικά τους μεροκάματα. Τις βλέπει τώρα να  καταρρέουν με κρότο ανάλογο της κενότητας τους.

Ξεκάθαροι
Τι αποδεικνύουν οι ίδιοι οι αρεοπαγίτες; Οι διαδικασίες, που ακολουθήθηκαν σε όλα τα όργανα, είναι νομιμότατες και δεν πάσχουν πουθενά. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι σε συνάρτηση με τις προβλέψεις του νόμου και των αρμοδιοτήτων που ο ίδιος κατανέμει στα διάφορα όργανα, της Πολιτείας και του ποδοσφαίρου.. Την κατάσταση αυτή τη νομιμοποίησε πλήρως η ίδια η Ε.Π.Ο., όταν,  στις 31 Ιουλίου 2019,  εκχώρησε μόνη της, με τη συμμετοχή του κ. Γκαγκάτση, πλήρη και ανέλεγκτη αρμοδιότητα στην Ε.Ε.Α. για όλες τις υποθέσεις πολυιδιοκτησίας με βάση τις διατάξεις του ν. 2725/1999 και μόνο.

Αρμενίζανε 

Είναι, όντως, πολύ σκληρά όσα οι αρεοπαγίτες καταγράφουν και δημοσιοποιούν στο σκεπτικό τους. Στην ουσία, η νομική τους σκέψη είναι τόσο πλήρης και ξεκάθαρη, που καθιστά άνευ ουσίας ακόμη και αυτή την εκδίκαση ενώπιον του C.A.S., με την έννοια ότι δεν μπορεί όλοι οι γιαλοί να ήταν στραβοί…… μάλλον κάποιοι στραβά αρμενίζανε. Ίσως θα έπρεπε να αναμένει κανείς τις αντιδράσεις της πλευράς του Π.Α.Ο.Κ. στις διατυπώσεις των αρεοπαγιτών, αλλά, μεταξύ μας, δεν το βλέπω πιθανό να συμβεί. Είναι τέτοιας έντασης και με τέτοια δυναμική η σφαλιάρα που αποκλείεται να συνέλθουν πριν τη Δευτέρα, που έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση στο C.A.S.

Με τον μανάβη 
Λυπάμαι μόνο για όσα είδαν και διάβασαν να ανακοινώνει ο ΠΑΟΚ εναντίον τους όσοι, από την αρχή, υποστήριξαν αυτά ακριβώς που οι αρεοπαγίτες διατύπωσαν με το σκεπτικό τους,  όταν ήρθε η δική τους ώρα να μιλήσουν.Όποιος μπορεί κι έχει τα κότσια, ας την αντικρούσει … ή ας βάλουν τα νεροπίστολα να λένε ότι δεν μπήκαν ούτε οι Αρεοπαγίτες στην ουσία… ή μήπως τους κάνουν καμία αναφορά στον Άρειο Πάγο γιατί δεν συντάχθηκαν με τον μανάβη!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ