Παναθηναϊκός : Μάικ Τζέιμς, αυτός του έλειπε! (vds)

Παναθηναϊκός : Μάικ Τζέιμς, αυτός του έλειπε! (vds)

Ο Μάικ Τζέιμς επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και to10.gr εξηγεί γιατί ο ταλαντούχος γκαρντ αποτελεί την ιδανικότερη προσθήκη που θα μπορούσαν να κάνουν οι πράσινοι, τη δεδομένη στιγμή.

Η προσθήκη του Μάικ Τζέιμς στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, ειδικά τη δεδομένη στιγμή, φαντάζει ως η ιδανική για τους πράσινους. Τόσο όσον αφορά το παρκέ και αναφερόμαστε στο τι μπορεί να προσφέρει εντός των τεσσάρων γραμμών, όσο και στο εκτός, δηλαδή στο κομμάτι που αφορά τον κόσμο του τριφυλλιού.

Μιλάμε για έναν άκρως ταλαντούχο παίκτη, που ξέρει τα «κατατόπια» του ελληνικού μπάσκετ και του Παναθηναϊκού και ο οποίος έχει δεθεί με τους οπαδούς. Άλλωστε μόλις λίγους μήνες πριν, είχε καταλυτική παρουσία στην επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Συνεπώς δεν θα χρειαστεί σχεδόν καθόλου χρόνο προσαρμογής, καθώς γνωρίζει πολλούς από τους φετινούς παίκτες της ομάδας, όπως άλλωστε και τον Τσάβι Πασκουάλ.

Ούτε… παραγγελιά να τον έκανε ο Παναθηναϊκός
Για την ακρίβεια ο Παναθηναϊκός ούτε… παραγγελιά να είχε κάνει την αποδέσμευσή του από το ΝΒΑ τη συγκεκριμένη στιγμή. Φεβρουάριο μήνα, να βρεις τέτοιο παίκτη και που θα έρθει να ρολάρει «αθόρυβα» μέσα στην χημεία του υπάρχοντος ρόστερ. Το βασικότερο όμως είναι ότι ο Μάικ Τζέιμς δεν είναι ένας απλά ποιοτικός παίκτης που θα μπορούσε να χωρέσει έτσι κι αλλιώς σε μια οποιοδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα. Είναι και σε αγωνιστικό επίπεδο κάτι το οποίο έλειπε από τον Παναθηναϊκό.

Μπορεί τη φετινή σεζόν ο Νικ Καλάθης να πραγματοποιεί μια φανταστική σεζόν με το τριφύλλι και να είναι μόνος του σχεδόν… όλος ο Παναθηναϊκός, ωστόσο είναι εμφανές ότι κάτι σημαντικό λείπει από τα γκαρντ του Παναθηναϊκού. Και αυτό το κάτι δεν μπορούν να το καλύψουν όπως φάνηκε ως τώρα, ούτε ο Νίκος Παππάς, ούτε ο Μάρκους Ντένμον ούτε ο Λούκας Λεκαβίτσιους.

Η ανάσα του Καλάθη
Ετσι ο Καλάθης καλείται να παίζει 30-35 λεπτά σε κάθε ματς, κόντρα στην λογική της εποχής όπου οι παίκτες μένουν στο παρκέ για 20λεπτα ή άντε 25λεπτα. Ετσι ο ομογενής γκαρντ καταπονείται, δεν μπορεί να πάρει τις απαιτούμενες ανάσες και παρότι «βιονικός» ενδέχεται, όταν η σεζόν θα έφτανε στα κρίσιμα ματς, να μην είχε το ίδιο εξαιρετικό φορμάρισμα που έχει ως τώρα.

Και είναι εμφανές, όποτε ο Πασκουάλ τον τραβάει στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός δεν είναι ίδια ομάδα. Δεν υπάρχει ένας παίκτης ανάλογου ειδικού βάρους που να αποτελεί ανάλογο «φόβητρο» όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Καλάθη.

Μάικ Τζέιμς ο… διαφορετικός
Ο Μάικ Τζέιμς έρχεται για να δώσει ισχυρή προσωπικότητα στις θέσεις των γκαρντ. Να πάρει μεγάλα σουτ, να διεμβολίσει τις κλειστές άμυνες με τον τσαμπουκά του, να τις αναστατώσει με τις ενίοτε μην… λογικές επιλογές του. Γενικότερα είναι ο παίκτης που φέρει και το άρωμα της παλιότερης εποχής. Εκείνης που ο παίκτης δεν έμπαινε σε καλούπια, τακτικές και συστήματα. Όταν μιλούσαν οι προσωπικότητες και οι μεγάλοι σκόρερ. Τέτοιους παίκτες που δεν βλέπεις πολλούς σαν κι αυτόν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και που όταν αφομοιώνονται σωστά σε μια ομάδα μπορούν να αποτελέσουν μεγάλο όπλο της και ταυτόχρονα τεράστιο μπελά ακόμη και για τον πιο ισχυρή αντίπαλη άμυνα. Γιατί ακριβώς δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει πολλούς τέτοιους.

Ναι στο ΝΒΑ μπορεί να μην έπιασε, ωστόσο κακά τα ψέματα, τέτοιοι παίκτες στο ΝΒΑ και στην Αμερική γενικότερα υπάρχουν μπόλικοι. Άλλωστε και ο τρόπος παιχνιδιού που υπάρχει στον μαγικό κόσμο δεν τους επιτρέπει να ξεχωρίσουν όπως όταν περάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το συμπλήρωμα του Καλάθη
Ιδανικό φαντάζει και το «πάντρεμα» του Νικ Καλάθη με τον ταλαντούχο Αμερικανό. Με τον ομογενή πλέι μέικερ να είναι στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του και να αξιοποιεί τον κάθε συμπαίκτη του με μαεστρία, ο Τζέιμς μπορεί να βρει τον ιδανικό παρτενέρ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τους δυο τους να βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ, ο Τζέιμς μπορεί να βρει χώρους να κινηθεί πιο άνετα, να πάρει ασίστ για να σουτάρει να ακόμη και να τραβήξει ο ίδιος την αντίπαλη άμυνα πάνω του, προσφέροντας χώρο στον Καλάθη για μπάσιμο, ή ακόμη και για κάποιο σουτ υπό ιδανικές συνθήκες. Αλήθεια, ποια άμυνα μπορεί να αντιμετωπίσει αμφότερους με man to man;

Φυσικά όταν έρχεται ένας παίκτης με τέτοια προσωπικότητα και παικτική αξία σε μια ομάδα που ήδη έχει μάθει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, είναι λογικό –ειδικά στα πρώτα ματς- να την μπερδέψει και λίγο. Ενας τέτοιος παίκτης θέλει το χώρο και το χρόνο του και δεν μπορεί να λειτουργήσει ως «χαμάλης». Επίσης ένας τέτοιος παίκτης μπορεί να μερικές φορές να λειτουργήσει και με το ένστικτο, τον εγωισμό και το ταλέντο, παρεκκλίνοντας από ένα σύστημα που έχει ζητήσει ο προπονητής ή μια οδηγία που έχει δώσει. Ναι μπορεί και να κάνει κάτι το παραπανίσιο, το αχρείαστο, το επιπόλαιο.

Ωστόσο αυτό το ξέρει μια ομάδα όταν τον εντάσσει στο ρόστερ της και το βέβαιο είναι ότι αξίζει να το ρισκάρει. Γιατί στο τέλος η ζυγαριά θα τη βγάλει δικαιωμένη, όπως συνέβη και πέρσι για τον Παναθηναϊκό με τον Τζέιμς. Κι ας συνέβη το περιστατικό με το σπασμένο τζάμι στην προπόνηση, τραυματισμό που τον κράτησε για αρκετές εβδομάδες εκτός. Κι ας συνέβη και το άλλο περιστατικό με το πούλμαν της επιστροφής από την Κωνσταντινούπολη, στο οποίο ο Τζέιμς κι άλλοι τρεις παίκτες του Παναθηναϊκού αρνήθηκαν να επιβιβαστούν, γυρίζοντας μόνοι τους με αεροπλάνο. Το ταμείο της σεζόν έβγαλε νταμπλούχο Ελλάδας τον Παναθηναϊκό.

Εν καταλείδι ο Παναθηναϊκός βάζει στη μηχανή του ένα «άγριο άλογο» που είτε έπαιζε στον Παναθηναϊκό, είτε στον Κολοσσό, δεν έδειχνε να καταλαβαίνει από αντιπάλους. Μία προσθήκη που θα αποτελέσει πόλο έλξης και για τον κόσμο της ομάδας, ο οποίος είχε ειδική σχέση με τον παίκτη. Αυτή η προσθήκη, αλλά και, εκείνη του Αντριαν Πέιν στους ψηλούς (που επίσης είχε ανάγκη προσθήκης το τριφύλλι), έρχονται να δείξουν ξεκάθαρα κάτι: Ο Παναθηναϊκός είναι αποφασισμένος για την κατάκτηση και των δύο στόχων που έχει μπροστά του. Ευρωλίγκα και πρωτάθλημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ