Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια: Η ιστορία, οι συμμετοχές, οι νικητές του «Ακρόπολις»

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια: Η ιστορία, οι συμμετοχές, οι νικητές του «Ακρόπολις»

Τζάμπολ απόψε στο 30ο «Τουρνουά Ακρόπολις» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Σερβίας, Μεξικού και Πουέρτο Ρίκο. To10.gr γράφει για την ιστορία ενός εκ των πιο σημαντικών μπασκετικών τουρνουά παγκοσμίως.

30 διοργανώσεις, 32 διαφορετικές ομάδες. Με το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο να λαμβάνουν για πρώτη φορά μέρος φέτος. Το «Τουρνουά Ακρόπολις»… κάνει τζάμπολ απόψε και έρχεται να μας θυμίσει ξανά – μετά από ένα χρόνο απουσίας λόγω του κορωνοϊού – πως αποτελεί ένα ξεχωριστό μπασκετικό τριήμερο, που βλέπουμε την Εθνική ομάδα πριν τη συμμετοχή της σε κάποια διοργάνωση. Τούτη τη φορά η Ελλάδα του Ρικ Πιτίνο προετοιμάζεται για το Προολυμπιακό Τουρνούά το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Βικτόρια του Καναδά (29/6-4/7).

Ελλάδα, Σερβία, Μεξικό και Πουέρτο Ρίκο θα λάβουν μέρος στη φετινή διοργάνωση που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Το «Ακρόπολις» ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια, το μακρινό 1986, όταν στο Στάδιο Ειρήνης κ Φιλίας αγωνίστηκαν οι Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία και Ολλανδία, με τους «Πλάβι» να κατακτούν την πρώτη θέση, όπως έκαναν και τις δύο επόμενες σεζόν. Φέτος οι Σέρβοι θα αγωνιστούν για 12η φορά, ωστόσο η χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές (πλην φυσικά της διοργανώτριας Ελλάδας) είναι η Ιταλία με 18.

Το φετινό τουρνουά Ακρόπολις είναι το 30ο τουρνουά που θα διοργανωθεί και το 18ο που έχει ως έδρα του το ΟΑΚΑ. Δεν διεξήχθη το 1991, το 2012, το 2014, το 2016 και το 2018, καθώς η Εθνική δεν συμμετείχε σε κάποια μεγάλη διοργάνωση, όπως και το 2020 λόγω του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αργεντινή και η Γεωργία είναι οι μόνες ομάδες που έχουν πάρει μέρος μόνο μία φορά στο Ακρόπολις και το έχουν κατακτήσει. Η πρώτη το 1990 στην Γλυφάδα και η δεύτερη το 2017 στο ΟΑΚΑ.

Η Ελλάδα έχει κατακτήσει 17 φορές την πρώτη θέση, ακολουθούν οι Σέρβοι με έξι κατακτήσεις, η Ιταλία έχει τρεις και από μία οι Αργεντινή, Γεωργία και Λιθουανία.

Όλα αυτά τα χρόνια; Από τη χώρα μας έχουν περάσει όλος ο… ντουνιάς για να λάβει μέρος σε ένα από τα πιο ιστορικά τουρνουά μπάσκετ όλου το κόσμου. Κάνοντας μεγάλα ή μικρά ταξίδια για να λάβουν μέρος στην τριήμερη γιορτή:

Ιταλία, Σερβία/Γιουγκοσλανία, Λιθουανία, Ρωσία, Σλοβενία, Γαλλία, Βραζιλία, Κροατία, Ολλανδία, Γερμανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Αυστραλία, Επίλεκτοι ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, NCAS All Stars, Τουρκία, Επίλεκτοι ACC, Ντιουκ, Ισραήλ, Κίνα, Μπρίγχαμ Γιανγκ, Βοσνία, Ουγγαρία, Ιαπωνία.

Το φετινό πρόγραμμα

18 Ιουνίου

Σερβία-Πουέρτο Ρίκο
Ελλάδα-Μεξικό

19 Ιουνίου

Μεξικό-Σερβία

Ελλάδα-Πουέρτο Ρίκο

20 Ιουνίου

Πουέρτο Ρίκο-Μεξικό

Ελλάδα-Σερβία

Η Εθνική Ανδρών προετοιμάζεται για το Προολυμπιακό Τουρνουά το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Βικτόρια του Καναδά (29/6-4/7).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ