Γκασόλ: «Να δείξουμε στις νέες γενιές ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν να είναι»

Γκασόλ: «Να δείξουμε στις νέες γενιές ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν να είναι»

Το μήνυμα του Πάου Γκασόλ για τον αθλητισμό.

Ο αθλητισμός παίζει κυρίαρχο ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων, είπε ο παγκόσμιος πρωταθλητής, δύο φορές «αργυρός» και μία «χάλκινος» Ολυμπιονίκης, πρώην σταρ του μπάσκετ και μέλος της ΔΟΕ, Πάου Γκασόλ. «Ο αθλητισμός είναι ο καθρέφτης μέσα από τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους. Έτσι, πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο για την προώθηση της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης, και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το τέλειο μέρος για να γίνει αυτό», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ο Ισπανός δύο φορές πρωταθλητής του NBA με τους Λος Άντζελες Λέικερς (2009 και 2010).

«Από μικροί λαμβάνουμε εισροές πληροφοριών και γενικεύσεις που δημιουργούν μια παραμορφωμένη εικόνα της πραγματικότητας στο μυαλό μας. Οδηγεί στη δημιουργία στερεοτύπων ή ασυνείδητων προκαταλήψεων που υπάρχουν σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Αυτά τα στερεότυπα συχνά γίνονται… πέτρες στο δρόμο για πολλούς ανθρώπους, ειδικά για ευάλωτες ομάδες και μειονότητες. Αλλά αξίες όπως η ενσυναίσθηση, η ανεκτικότητα, ο σεβασμός και η ενίσχυση της διαφορετικότητας μπορούν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτές τις προκαταλήψεις».

Διαβάστε επίσης: «Βόμβες» Μαρινάκη σε Μελισσανίδη: «Ξέρουμε και εμείς ποια έχετε ρίξει στο κρεβάτι του διπλανού σου…»

Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Γκασόλ λέει ότι το δικό του «ταξίδι» στην ισότητα των φύλων ξεκίνησε με τους γονείς του, αφού η μητέρα του ήταν γιατρός και ο πατέρας του νοσοκόμος: «Θυμάμαι οι άνθρωποι συχνά να μπερδεύουν τον πατέρα μου ως γιατρό και τη μαμά μου ως νοσοκόμα, συνέβαινε πιο συχνά απ΄ όσο θα έπρεπε. Ποτέ δεν σκέφτηκα τη μαμά μου ως «γυναίκα» γιατρό. Για μένα, ήταν πάντα γιατρός. Πρέπει να δώσουμε ίδιο μονοπάτι και ευκαιρίες σε όλους, με βάση την αξία και όχι το φύλο», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια τριών σεζόν στους Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Γκασόλ επωφελήθηκε από τις δεξιότητες της βοηθού προπονητή, Μπέκι Χάμον: «Είχα τη μεγάλη τύχη να με προπονεί μία καταπληκτική προπονήτρια και άνθρωπος, που είναι και μια εκπληκτική γυναίκα. Η εξαιρετική επαγγελματική της σταδιοδρομία, γεμάτη επιτυχίες και πολλές προκλήσεις και εμπόδια, αποτελεί έμπνευση για εμένα και πολλούς άλλους. Όλοι εμείς στον κόσμο του αθλητισμού έχουμε ευθύνη απέναντι στις νεότερες γενιές: να τους δείξουμε ότι μπορούν να γίνουν ό,τι θέλουν να είναι. Ρίχνοντας φως στο ταξίδι όλων εκείνων που έχουν πετύχει τα όνειρά τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε το παρόν και να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον.»

Εκλεγμένος στο Τόκιο για να γίνει μέλος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, και Μέλος της ΔΟΕ τον Αύγουστο του 2021, ο Γκασόλ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν οι συμπεριφορές: «Νομίζω ότι όλα ξεκινούν από τον σεβασμό των ανδρών συναδέλφων και την αναγνώριση από όλους ότι το φύλο δεν είναι καθοριστικός παράγοντας όταν πρόκειται να είσαι καλός προπονητής. Τα κορίτσια πρέπει να κυνηγούν τα όνειρά τους και τους στόχους τους. Θέλω να επικεντρωθούν στις ικανότητές τους και να τις αναπτύξουν χωρίς να αφήσουν κανέναν να περιορίσει τις δυνατότητές τους».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ