
Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης συνεχίζουν να εξετάζουν όλες τις επιλογές τους όσον αφορά τη νέα λίγκα του ΝΒΑ και το καλοκαίρι αναμένεται αν είναι... καυτό.
Το φετινό καλοκαίρι προμηνύεται καθοριστικό για το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με τις ισπανικές ομάδες να βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων και κυρίως την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δύο από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσουν τη Euroleague και να συμμετάσχουν στη νέα λίγκα που σχεδιάζει το ΝΒΑ σε συνεργασία με τη FIBA.
Οι Καταλανοί παρακολουθούν προσεκτικά το όλο πρότζεκτ του ΝΒΑ, βλέποντάς το ως ευκαιρία αναβάθμισης ολόκληρου του συλλόγου και όχι μόνο του μπασκετικού τμήματος. Παρά τις διερευνητικές επαφές και τις συζητήσεις που έγιναν στη Γενεύη, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση ακόμη, καθώς αναμένονται περισσότερες διευκρινίσεις για τη βιωσιμότητα και το μοντέλο του νέου αυτού πλάνου.
Αντίστοιχα, η Ρεάλ Μαδρίτης, που αποτελεί τον «μεγάλο στόχο» του ΝΒΑ για το εγχείρημα, κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Η διοίκηση έχει ζητήσει από το μπασκετικό τμήμα να »παγώσει» κάθε διαδικασία ανανέωσης της άδειας τύπου Α με τη Euroleague, περιμένοντας τις εξελίξεις. Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στην Ισπανία. Η στάση των «μερένγκες» θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την στάση των «μπλαουγκράνα», καθώς οι δύο ισπανικοί γίγαντες φαίνεται να κινούνται συντονισμένα.
Θυμίζουμε πως το ΝΒΑ έχει ήδη προσεγγίσει και άλλους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, με στόχο να δημιουργήσει μια νέα λίγκα 12-16 ομάδων από το 2026. Προσφέροντας, κυρίως, οικονομικά κίνητρα και προοπτικές ανάπτυξης που βάζουν σε… πειρασμό τις ομάδες. Όπως είναι λογικό, μια πιθανή αποχώρηση των Ισπανών από τη Euroleague θα προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης.
Το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, αναμένεται να καθορίσει το μέλλον των ισπανικών συλλόγων αλλά και ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα και τη δυναμική που θα φέρει η επικείμενη είσοδος του ΝΒΑ στην ευρωπαϊκή αγορά.