
Η Χάποελ Τελ Αβίβ του Δημήτρη Ιτούδη, η Ντουμπάι BC των Αράβων και ο Άρης του Ρίτσαρντ Σιάο αποτελούν αυτή τη στιγμή τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ για το Ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Η εποχή του Ρίτσαρντ Σιάο «τρέχει» κι επίσημα πλέον στην ΚΑΕ Άρης, μετά και την έγκριση από την Ε.Ε.Α. για τη μεταβίβαση του 90% των μετοχών της εταιρείας, στην Black & Yellow Holdings Ltd του νεαρού επιχειρηματία με καταγωγή από την Ταϊβάν. Πλέον ο «Αυτοκράτορας», η Ισραηλινή Χάποελ Τελ Αβίβ και η Αραβική Ντουμπάι BC αποτελούν τα πιο ελκυστικά πρότζεκτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Μάλιστα το «κιτρινόμαυρο» πρότζεκτ ίσως παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα τρία, καθώς υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη σχέση του Σιάο με την οικογένειά Αντετοκούνμπο, η πρόσθεση επένδυσης κάποια στιγμή στο NBA, αλλά και το γεγονός οτι ακόμη δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα ένα. Χάποελ Τελ Αβίβ και Ντουμπάι BC έχουν ήδη ρίξει πολλά λεφτά και θα συμμετάσχουν στην Ευρωλίγκα της προσεχούς σεζόν. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη επειδή κατέκτησε πέρσι το EuroCup και η ομάδα της Αραβίας επειδή απλά έχει πολύ χρήμα και μπορεί να φέρει ισχυρούς χορηγούς, ενισχύοντας τα μη ικανοποιητικά έσοδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης εδώ και χρόνια.
Άλλωστε η διάθεση της διοίκησης του Ντέγιαν Μποντιρόγκα με τη διεξαγωγή του final-4 του 2025 στο Κατάρ έδειξαν διάθεση να ανοιχτούν προς τους πάμπλουτους Άραβες, έστω κι αν ουδεμία σχέση με το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η Ντουμπάι BC προσκελκύει κορυφαία ονόματα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ωστόσο της λείπει η ιστορία και η παράδοση στο άθλημα
Η Ντουμπάι BC έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση με τις μεταγραφές που έχει κάνει παίρνοντας παίκτες όπως οι Μούσα, Τζαϊτέ, Μπέικον, Καμπεγκέλε, Πρέπελιτς, Αβράμοβιτς κ.α. ενώ επέλεξε ως προπονητή ένα λιγότερο «ηχηρό» όνομα όπως ο Σλοβένος Γιούριτσα Γκόλεματς.
Το σίγουρο είναι οτι ο Άραβες θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά τα επόμενα χρόνια (άλλωστε θα συμμετάσχουν στην Euroleague τουλάχιστον ως και τη σεζόν 2029-30 βάσει του συμβολαίου που έχουν) και έτσι όπως έχει γίνει άκρως επαγγελματικός ο αθλητισμός πολλοί παίκτες «ονόματα» θα πουν το «ναι» κοιτώντας πρώτιστα το πορτοφόλι τους.
Αυτό το οποίο όμως δεν μπορεί να αγοράσει η Ντουμπάι BC είναι ιστορία, παράδοση και κόσμο. Μια ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις το 2023 με παίζοντας μπροστά σε ένα «κρύο» και άμαθο με το μπάσκετ κοινό αποτελεί ερωτηματικό αν μπορεί να σταθεροποιηθεί ανάμεσα στα μεγάλα παραδοσιακά ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Οσον αφορά τη Χάποελ, πάντα βρισκόταν στη σκιά της έτερης ομάδας του Τελ Αβίβ, της Μακάμπι, η οποία κυριαρχεί στην χώρα. Τα 57 πρωταθλήματά της έναντι μόλις 5 της ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη τα λένε όλα. Ωστόσο αυτό προσπαθεί να αλλάξει πλέον η Χάποελ… Βλέποντας τη Μακάμπι να έχει πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον στην Ευρώπη, θέλει να αρπάξει την ευκαιρία ώστε να γίνει αυτή το Νο1 στο Ισραήλ, αλλά και να «χτυπήσει την Ευρωλίγκα.
Έχοντας «θαμπώσει» την Ευρώπη με την απόκτηση του Βασίλιε Μίτσιτς στον οποίο θα «σκάσει» 18 εκατομμύρια για μόλις τρία χρόνια συμβόλαιο, η Χάποελ δείχνει τις προθέσεις για τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα μπορεί να μην διαθέτει τόσο «βαρύ» όνομα στο ευρωπαϊκό στερέωμα, όμως και παράδοση έχει στο μπάσκετ και φανατικό κοινό διαθέτει, στοιχεία που θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα γερό «κράμα».

Ο Δημήτρης Ιτούδης, μετά την κατάκτηση του EuroCup, πέρσι, στοχεύει να οδηγήσει τη Χάποελ Τελ Αβίβ ψηλά και στη Euroleague
Και τελευταίος, αλλά όχι έσχατος ο Άρης. Μια ομάδα με την «βαριά» κληρονομία της «Αυτοκρατορίας» του Γκάλη και του Γιαννάκη στις πλάτες της, με μπόλικους τίτλους (έστω και στο παρελθόν), η οποία ένωσε μια ολόκληρη χώρα και που έφτασε να αλλάξει ακόμη και τους νόμους του εμπορίου στην χώρα όταν ερήμωναν οι δρόμοι κάθε Πέμπτη.
Ένας σύλλογος που για χρόνια βρισκόταν στον «λήθαργο» και που περίμενε καρτερικά μια «σπίθα» για να κάνει και πάλι την… έκρηξη! Αυτή άργησε πολύ, ωστόσο κάλλιο αργά παρά ποτέ. Φαίνεται πως ήρθε μέσω του Ρίτσαρντ Σιάο ο οποίος είναι πλέον ο μεγαλομέτοχος και τη «βούλα».
Σε σχέση με τη Χάποελ και η Ντουμπάι ο Άρης βρίσκεται κάποια βήματα πίσω βεβαίως. Ούτε τα μπάτζετ τους διαθέτει (τουλάχιστον όχι ακόμη) ούτε στην Ευρωλίγκα παίζει. Τα χρήματα ωστόσο που έχει ρίξει ο νεαρός επιχειρηματίας ήδη δεν τα λες και λίγα. Η άμεση αποπληρωμή των χρεών και οι δυνατές μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, αποδεικνύουν πως με το… «καλημέρα» θα ξοδευτούν πάνω από έξι εκατομμύρια. Αν προσθέσεις σε αυτά τις βελτιώσεις που αναφέρουν οι πληροφορίες οτι θα γίνουν στο Nick Galis Hall το ποσό ανεβαίνει ακόμη.
Ο στόχος της διεκδίκησης του EuroCup δεν είναι και τόσο υπερβολικός να τεθεί ακόμη και από φέτος, αν αναλογιστεί κανείς τη δυναμική και τη δίψα που έχει ο Άρης και ο κόσμος του. Άλλωστε πρόπερσι με ένα μπάτζετ 600-700 χιλιάδων έφτασε στις 12άδα και μάλιστα άξιζε και το πλεονέκτημα έδρας, το οποίο έχασε άδικα από τις εκτός προγράμματος ήττες της Γκραν Κανάρια στις τελευταίες 6-7 αγωνιστικές.

Οι οπαδοί του Άρη πανηγυρίζουν την έγκριση της πρότασης του Ρίτσαρντ Σιάο από τη ΓΣ του ΆΣ για την εξαγορά των μετοχών της ΚΑΕ.
Πλέον το μπαλάκι περνάει στη διοίκηση του Σιάο που σωστά θέλει να πάει το μεγάλο «καράβι» που ανέλαβε βήμα βήμα και να μην λειτουργήσει με λογική… νεοπλουτισμού όπως οι Άραβες της Ντουμπάι BC. Οι σχέσεις του με τους Αντετοκούνμπο, η διάθεσή του να εμπλακεί σε ομάδα του NBA τα επόμενα χρόνια,, αλλά και η δεδομένη διάθεση συνεργασίας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ με το Αμερικάνικο, δημιουργούν τέτοιες προοπτικές που αν ο Ασιάτης επιχειρηματίας τις χειριστεί σωστά, τότε ο «Θεός του πολέμου» μπορεί να παγιωθεί σε «άλλα» επίπεδα.
Ακόμη λοιπόν κι αν δεν έρθει άμεσα η κατάκτηση του EuroCup, εφόσον η επένδυση του Ταϊβανέζου εξελιχθεί όπως αναμένεται τότε σύντομα ο Άρης θα «χτυπήσει» (τουλάχιστον) την πόρτα της Ευρωλίγκας. Τα προσόντα τα έχει και με το παραπάνω…